Początki

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
freak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Dzisiaj zacząłem realizować 30 dniowy trening dla początkujących (pumy) i po pierwszym biegu mam parę pytań ...

Jak ma wyglądać tętno podczas biegu i marszu? Starałem się aby tętno nie spadało podczas marszu poniżej 133 bpm a podczas biegu 152bpm (wg. wyliczeń to były najlepsze wartości % max HR do spalania tłuszczu).

Co po zakończonym biegu? Jak ma wyglądać to rozciąganie?

Jakieś rady na początek?
PKO
Maserman
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jeżeli chodzi o spalanie tłuszczu, powinno być tempo konwersacyjne. Po prostu biegnij. Jak zaczniesz sapać i się męczyć sam z siebie zwolnisz. Po kilku treningach wyrobisz sobie odpowiednie tempo.

I pamiętaj że spalanie tłuszczu następuje dopiero po 20-30 minutach biegu. Słyszałem gdzieś tezę że warto przed treningiem zrobić ze 20 minut ćwiczeń siłowych żeby spalić glikogen, niestety nie mam warunków żeby to potwierdzić.

Rozciągać należy się po treningu, ale rozgrzewka przed też jest ważna.

Więcej TUTAJ.

Pozdrawiam.
freak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jeszcze jedno pytanie ... po minucie biegu są 4 marszu ... właściwie już po 2 minutach mam tętno w granicach 120 i czuje, że mogę przebiec kolejną minute, czy te 4 min. mają coś na celu, czy jak czuje, że mogę, to zrobić tą minute wcześniej?
Awatar użytkownika
Flapjack
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 43:00

Nieprzeczytany post

Jeżeli czujesz,ze możesz to jak najbardziej !
freak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Już wiem po co są te przerwy ... ;]

Wczoraj biegałem nie wg. planu, tylko wg. pulsometru, dzisiaj ledwo wstałem z łóżka ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ