Witam,
Dzisiaj zacząłem realizować 30 dniowy trening dla początkujących (pumy) i po pierwszym biegu mam parę pytań ...
Jak ma wyglądać tętno podczas biegu i marszu? Starałem się aby tętno nie spadało podczas marszu poniżej 133 bpm a podczas biegu 152bpm (wg. wyliczeń to były najlepsze wartości % max HR do spalania tłuszczu).
Co po zakończonym biegu? Jak ma wyglądać to rozciąganie?
Jakieś rady na początek?
Początki
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Jeżeli chodzi o spalanie tłuszczu, powinno być tempo konwersacyjne. Po prostu biegnij. Jak zaczniesz sapać i się męczyć sam z siebie zwolnisz. Po kilku treningach wyrobisz sobie odpowiednie tempo.
I pamiętaj że spalanie tłuszczu następuje dopiero po 20-30 minutach biegu. Słyszałem gdzieś tezę że warto przed treningiem zrobić ze 20 minut ćwiczeń siłowych żeby spalić glikogen, niestety nie mam warunków żeby to potwierdzić.
Rozciągać należy się po treningu, ale rozgrzewka przed też jest ważna.
Więcej TUTAJ.
Pozdrawiam.
I pamiętaj że spalanie tłuszczu następuje dopiero po 20-30 minutach biegu. Słyszałem gdzieś tezę że warto przed treningiem zrobić ze 20 minut ćwiczeń siłowych żeby spalić glikogen, niestety nie mam warunków żeby to potwierdzić.
Rozciągać należy się po treningu, ale rozgrzewka przed też jest ważna.
Więcej TUTAJ.
Pozdrawiam.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
Jeszcze jedno pytanie ... po minucie biegu są 4 marszu ... właściwie już po 2 minutach mam tętno w granicach 120 i czuje, że mogę przebiec kolejną minute, czy te 4 min. mają coś na celu, czy jak czuje, że mogę, to zrobić tą minute wcześniej?
- Flapjack
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 43:00
Jeżeli czujesz,ze możesz to jak najbardziej !