od dłuższego czasu myślę o tym by zacząć biegać, no i w końcu zdecydowałem.
Mam 17 lat ważę około 74kg i prowadzę siedzący tryb życia, mam strasznie słabą kondycje i chude, słabiutkie nogi no i właśnie to skłoniło mnie do biegania.
Mam do was kilka pytań. Zacznijmy może od tego, że nie mam zbyt dużego budżetu, więc prosiłbym o polecenie jakiegoś godnego obuwia w niskiej cenie. Oczywiście wiem, że jakość nie będzie super, ale od czegoś trzeba zacząć. Poza tym czy potrzebuje jeszcze czegoś prócz obuwia? Jakieś pomocne(lecz nie drogie

W jakich godzinach najlepiej biegać? czytałem, że dobrze jest biegać rano, bo jest się naładowanym energią na cały dzień, ale szczerze mówiąc średnio widzi mi się wstawanie o 5 rano przed szkołą i wypad do parku. Za to wieczorem jest tam dużo osób i dziwnie będę się czuł robiąc np rozgrzewkę w biegu typu podskoki czy skiping.
Zacznę od planu 6 tygodniowego i teraz pytanie, gdy osiągnę już 30min biegu, to czy mam przestać robić te dni przerwy i biegać codziennie? No i czy mam w końcu dodawać sobie jakieś minuty do biegu?
Chciałbym też zapytać się o to, czy opłaca się stosować do tego jakąś dietę? bo nie chciałbym stracić na wadze, jako że już mam leciutką niedowagę.
No i na koniec pytanie apropo tętna, w spoczynku mam tylko 60uderzeń na minutę i nie wiem czy jest to na tyle mało, by iść do lekarza? czy to może po prostu przez mój siedzący tryb życia i dzięki niemu moje serce tak wolno chodzi?
Pozdrawiam