Początek biegania

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
MarcusPower
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam
Właśnie zacząłem biegać. Głównie dlatego że ostatnio mi się za dużo utyło :grr: (110 kg przy 188 cm wzrostu). Zaopatrzyłem się w obuwie odpowiednie do mojej wagi żeby dobrze mnie amortyzowało. Bieganie generalnie zacząłem jeszcze zimą ale była to bierznia na siłowni-dystans 4 km.
Moje bieganie obecnie polega na przebiegnięciu ok 2,8 km ścieżką wzdłóż jeziora a następnie 1 km asfaltem (niestety) oraz 2 km poboczem drogi asfaltowej (3 razy w tyg). Teren po którym biegam jest mocno zróżnicowany (płaski, górki i spadki).
Generalnie nie postawiłem sobie jakiegoś czasu w którym muszę przebiec ten odcinek ale pokonuje go w 40 min.
Dodatkowo w miarę możliwości jestem 3 razy w tyg na siłowni żeby robić ogólne ćwiczenia tj brzuch, wzmacniać trochę nogi no i raz dorzucam interwały na bierzni (20 min)
Macie może jakieś rady na dobry początek?
Obrazek
PKO
misfit
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Zmienić dietę, bez tego nie schudniesz, ja biegałem dwa lata - kondycję zrobiłem super, a ubyło mi max 2kg. (waga początkowa 87kg przy 183cm wzrostu). Dopiero gdy zacząłem się racjonalnie odżywiać i wyeliminowałem śmieci z jadłospisu to trzymam wagę na poziomie 76-77kg i to bez problemu. Pierwsze 7-8kg zjechałem na Dukanie w jakieś 10 tygodni, ale teraz już bym tak nie robił, po tym co przeczytałem o tej dziecie.
Czytaj forum w dziale dieta i suplementacja znajdziesz tam sporo wskazówek.
Z odpowiednią dietą nie ma bolca żebyś nie schudł, a po wszystkim stwierdzisz, że zrzucenie balastu to pestka, nic trudnego :hej:
[img]http://runmania.com/f/dc73dae6a9324f60a4fef409f9d54243.gif[/img]
pardita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:43.00
Życiówka w maratonie: półmaraton 01:58:41

Nieprzeczytany post

misfit pisze:Zmienić dietę, bez tego nie schudniesz, ja biegałem dwa lata - kondycję zrobiłem super, a ubyło mi max 2kg. (waga początkowa 87kg przy 183cm wzrostu). Dopiero gdy zacząłem się racjonalnie odżywiać i wyeliminowałem śmieci z jadłospisu to trzymam wagę na poziomie 76-77kg i to bez problemu. Pierwsze 7-8kg zjechałem na Dukanie w jakieś 10 tygodni, ale teraz już bym tak nie robił, po tym co przeczytałem o tej dziecie.
Czytaj forum w dziale dieta i suplementacja znajdziesz tam sporo wskazówek.
Z odpowiednią dietą nie ma bolca żebyś nie schudł, a po wszystkim stwierdzisz, że zrzucenie balastu to pestka, nic trudnego :hej:
Podpisuje sie pod tym rękami i nogami ;) Z dietą, nawet zwykłą MŻ (mniej zreć) zjedziesz z wagi szybciusieńko..
Awatar użytkownika
cafe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:58

Nieprzeczytany post

Systematycznie, powoli do przodu. Krótkie odcinki, bez porywania się od razu na długie dystanse.
Dzień za dniem :-)
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko takie, których nie pragniemy zbyt mocno ...
blog
komentarze
Obrazek
podokreg
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

zapraszam na stronę
http://bieganie.podokreg.pl/
Awatar użytkownika
MarcusPower
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

hej
biegam już drugi miesiąc. póki co idzie wszystko dobrze (zero jakiegokolwiek nieporządanego bólu). ostatnio zmieniłem także trasę tj. z 5,5 km na 7,0 km. Pierwszą pokonuję w 40 min nową w niecałą godzinkę. Jak na moją masę nie jest źle.
Oczywiscie moja trasa jest bardzo zróżnicowana tzn są odcinki równe, wzniesienia i spadki.
Powiedzcie mi jako początkującemu czy w dobrze robię jak pod wzniesienia wbiegam z większą szybością takie przebieżki?
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ