Pomoc w wyborze butów.Czy buty do biegania,to nie naciąganie

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
cichy10001
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Od pewnego czasu ,zacząłem sporo biegać ,ale zaczął dokuczać mi ból kolan ,więc postanowiłem kupić jakieś dobre buty . Ważę 88kg , mam stopę neutralną ,biegam po asfalcie jak i po ubitych ścieżkach leśnych . Zastanawiam się nad Asics Gel-Virage TN824 ,ponieważ jest to stary model i nie jest drogi . Niestety nie mam dużo pieniędzy na buty ,tak ok. 160-170zł . Czy możecie mi coś doradzić ?

A teraz druga sprawa ,mój tata zachowuje się jak stara baba :hej: Twierdzi ,że te buty do biegania ,to tylko wyciąganie kasy, że co można więcej wymyślić ,jakie "systemy" ,możecie jakoś ciekawie napisać ,że warto wydać pieniądze na te buty ? Byłbym bardzo wdzięczny bo mnie on wkurza :ble:

Dziękuję i pozdrawiam :oczko:
PKO
Ned
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Skąd wiesz, że masz stopy neutralne? Ja przez rok biegania byłem przekonany, że jestem neutral, a bóle piszczeli zwalałem na zbyt duże obciążenia treningowe. Niedawno miałem badania na bieżni i okazało się, że moja prawa stopa lekko pronuje. Po dobraniu odpowiednich butów wszelkie bóle zniknęły. Co ważne, na nagraniach wychodziło, że niektóre modele butów neutralnych pronację wręcz powiększały.

Co do wyciągania kasy. Im droższy but, tym lepsze materiały, lepsza amortyzacja, lepsza stabilizacja, większa trwałość itd. Za te pieniądze dostajesz po prostu większe szanse na trening bez kontuzji.

W każdym razie, wydaje mi się, że przede wszystkim należy dopasować but do stopy i jej ewentualnej pronacji. Systemy to sprawa drugorzędna.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2011, 20:58 przez Ned, łącznie zmieniany 1 raz.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

warto wydać kasę na buty zanim nie schudniesz i nie wzmocnisz mięśni.
potem z amortyzowanych butów warto zrezygnować.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ