Początkowe zafascynowanie

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
MBSosnowiec
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 05:05:49

Nieprzeczytany post

Witam :) Mam pare pytań związanych z bieganiem , bo zaczeło mi się to bardzo podobać . W zasadzie to sam nie wiem czemu , nigdy nie lubiłem nie tyle sportu co tych aspektów z tej dziedziny , które wymagały wytrawałośći czy kondycji , może to sposób na odstresowanie przed maturą , bo fakt faktem człowiek może odpłynąć i przez tą godzinkę nie myśleć o tym co ciąży mu na codzień :D
Do rzeczy , mam 19 lat ( o ile to istotne ) zacząłem biegać około półtora tygodnia temu , od 40 minut do (ostatnio) godzinki . Chciałbym przybliżyć Wam choć w części jaki dystans robie albo chociaż w jakim tempie niestety nie mam zielonego pojecia ( na oko jest to koło 7-8 km ) . Czy na takim poziomie na którym się znajduje warto myśleć o jakis akcesoriach ? Zaineresowałem się tym bo z chęcia posiadłbym wiedzę na temat tego ile z siebie dalem i na jakim dystansie przez tą moją bieganine :) Oczywiscie posprawdzalem tu i tam , na garmina mnie nie stać , co prawda krokomierz kosztuje 5zł (:D) , ale chyba nie warto . Dużo słyszę o pulsometrach , gdyż by efektywniej ćwiczyć trzeba utrzymywać konkretne tętno (?) . Moim celem raczej nie jest schudnięcie , lecz poprostu czerpanie z tego jak najwiekszej przyjemności i raczej zauważanie postępów w szybkości i odległości którą moge przebyć niż jeżeli na spalaniu tłuszczu ( chociaż pozytywne efekty w sylwetce również mile widziane) :) Prosiłbym wlasnie o pomoc w doborze jakiegos w miare taniego sprzetu który pomoże mi efektywniej pracować . Pozdrawiam i oczywiście trzymam kciuki za każdego maturzyste który zaczyna swój najważniejszy naukowy maraton za dwa dni :DDD
MBsosnowiec
PKO
pabloss
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

MBSosnowiec pisze:Czy na takim poziomie na którym się znajduje warto myśleć o jakis akcesoriach ?
Ze wszystkich akcesoriów najważniejsze są odpowiednie buty :) Całą resztę zostaw na później, gdy Twoje zafascynowanie się utrzyma (oby! ;) ). A co do pomiaru trasy, skorzystaj z serwisów typu endomondo.com czy też mapmyrun.com (lub kilku innych). Tam sobie wyznaczysz przebiegnięte trasy, a do zmierzenia czasu wystarczy zwykły stoper. Sądzę, że na początek wystarczy. A w poważniejsze akcesoria będziesz inwestował z czasem i rosnącym apetytem na "więcej" biegania :)

pzdr
keep on running, keep keep on running.
Compadre
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 41:55
Życiówka w maratonie: 3:30:26
Kontakt:

Nieprzeczytany post

pabloss dobrze pisze ..
najważniejsze dobre buty a reszta w miarę upływu czasu...
chociaż jeśli masz zapał do biegania w dłużej perspektywie i troszkę grosza to możesz kupić sobie kilka przydatnych rzeczy typu jakaś koszulka / longsleeve do biegania, solidne skarpetki itd
bo mogą to być małe bodźce do dalszego biegania na zasadzie: "kurde kupiłem kilka rzeczy do biegania, mam chęć trenować więc kupony sprzęt nie może zmarnować... " :bum:
życzę zapału i systematyczności w treningu :) pozdrawiam, Wojtek

edit: co do doboru niedrogiego sprzętu to polecam rzeczy z Decathlon'u - marki Kalenji, wszystko co potrzeba dla biegacza w niedrogiej cenie i bardzo ok jakości ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ