Brak kondycji

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
wajolak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, dzisiaj zaczelam bieganie i sie przerazilam. Postanowilam skorzystac z treningu 4 min marszu i 2 min biegu. Przed tym zrobilam sobie 15min rozgrzewki. Nie bylam w stanie przebiec pelnych 2min! Czy to normalne na poczatku? Bardzo prosze o odpowiedz, bo boje sie, ze jak tak dalej pojdzie, to sie zniechece :chlip:
PKO
Awatar użytkownika
M_U_R_A_R_Z
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

napisz ile masz lat, ile ważysz, jak szybko bieglaś, czy może "szurałas"

btw też zaczynałem od 2-3 minut ;)
Obrazek
Almare
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Biegam trzeci tydzień, ale na samiutkim początku też tak miałam.
maciej65
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

wajolak pisze:Witam, dzisiaj zaczelam bieganie i sie przerazilam. Postanowilam skorzystac z treningu 4 min marszu i 2 min biegu. Przed tym zrobilam sobie 15min rozgrzewki. Nie bylam w stanie przebiec pelnych 2min! Czy to normalne na poczatku? Bardzo prosze o odpowiedz, bo boje sie, ze jak tak dalej pojdzie, to sie zniechece :chlip:
To normalne, prawdopodobnie biegłeś za szybko. Następnym razem biegnij wolniej albo ... jeszcze wolniej :usmiech:
wajolak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No wiec mam 34 lata, wzrost 169cm i waze 68kg czyli za duzo. Bieglam wolno,ale wolniej tez sie da ;) Wlasnie ide teraz pobiegac i mam nadzieje, ze bedzie lepiej niz wczoraj :)
Awatar użytkownika
Bawareczka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 59'47''

Nieprzeczytany post

pewnie, ze bedzie :)
Hubi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 54 min.

Nieprzeczytany post

To normalne:)Ja jak zaczynałem,też byłem w szoku.Po 800m myślałem,że nie wróce do domu:)Teraz robie 10km bez problemu,a gdybym nie palił to pewnie robiłbym 15km:)
Obrazek
pabloss
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

wajolak pisze:No wiec mam 34 lata, wzrost 169cm i waze 68kg czyli za duzo. Bieglam wolno,ale wolniej tez sie da ;) Wlasnie ide teraz pobiegac i mam nadzieje, ze bedzie lepiej niz wczoraj :)
i jak było? :)

też tak kiedyś miałem, chciałem zacząć za szybko :) a tu trzeba powolutku i stopniowo :taktak:
keep on running, keep keep on running.
wajolak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Bylo tak samo. Jestem w szoku, bo spodziewalam sie zakwasow, a tu nic ;) Tez pale niestety, ale nie mam w tej chwili weny na rzucanie. Biegacie codziennie?
Awatar użytkownika
Earendil
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

wajolak pisze:No wiec mam 34 lata, wzrost 169cm i waze 68kg czyli za duzo. Bieglam wolno,ale wolniej tez sie da ;) Wlasnie ide teraz pobiegac i mam nadzieje, ze bedzie lepiej niz wczoraj :)
Ja mam 23 lata bez miesiąca, wzrost 168, ok 80kg czyli więcej niż za dużo i przebiegłem dzisiaj 15 km. A zaczynałem od 4 km w tempie 8:40/km 2 miesiące temu. Wszystko przed Tobą :)
wero
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

wajolak pisze:Bylo tak samo. Jestem w szoku, bo spodziewalam sie zakwasow, a tu nic ;) Tez pale niestety, ale nie mam w tej chwili weny na rzucanie. Biegacie codziennie?
Trzymaj się biegania, a ochota na rzucenie fajek sama przyjdzie. Ja na początku umierałam po kilkuset metrach, chociaż jestem szczupła. Trzeba zacisnąć zęby, biegać i się nie zniechęcać. Bieganie codziennie odradzam, zwłaszcza na etapie początkującym, bo to proszenie się o kontuzję. Jak ktoś słusznie już napisał, pamiętaj o rozciąganiu, bo bez tego prędzej czy później zrobisz sobie krzywdę. Jeśli chcesz się ruszać codziennie, to najefektywniejsze będzie dodanie innego rodzaju aktywności na zmianę z bieganiem, np. basen, joga, pilates. Osobiście polecam jogę, świetnie pomaga rozruszać zastany organizm, tylko znajdź jakąś porządną szkołę (która się specjalizuje w jodze), bo joga w fitness klubach to bardzo często lipa.
wajolak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzieki za rady. To az dziwne, ale juz mam ochote pobiegac :) Moja kondycja jest nadal do d...,ale to dopiero 2 dni wiec sie nie zalamuje. Z joga nie dam rady, bo mam nieregulowany czas pracy, ale basen jak najbardziej. Po 2 dniach diety i biegania zrzucilam 2kg :) Wiem, ze to tylko woda, ale i tak niezle motywuje ;)
Awatar użytkownika
robbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:44

Nieprzeczytany post

wajolak pisze:Po 2 dniach diety i biegania zrzucilam 2kg :) Wiem, ze to tylko woda, ale i tak niezle motywuje ;)
Tylko się nie przejmuj jak przybierzesz wkrótce ok kg. Mięśnie ci się rozwiną, a trochę ważą.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ