Cel maraton we wroclawiu 11.09

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
furry1
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich to moj pierwszy wpis na tej stronie. Biegac zaczalem w listopadzie 2010 roku w polowie grudnia wyszedlem pobiegac temp byla minusowa, a mi sie truchtac odechcialo wiec cala trase byl marsz pod koniec jak zawsze zaczalem sie rozciagac i cos mi strzelilo w prawej nodze na zgieciu(naderwane sciegno). Przestalem biegac ale od polowy marca wznowilem treningi z wiekszym juz zapalem obecnie moim celem jest przebiegniecie maratonu wroclawskiego w 5h a jak sie uda zlamac 4;30, ale samo dotarcie do mety bedzie dla mnie juz duzym sukcesem. Rocznik 93 mam ~173cm waze ~60kg i staram sie biegac 20km/tyg chociaz jak narazie wszystko mnie boli, mam nadzieje ze z czasem przejdzie. W ostatnio niedziele zapisalem sie do programu "I ty mozesz zostac maratonczykiem" i w kazda niedziele i wtorek bede biegal kolo stadionu olimpijskiego z grupka przygotowujaca sie do maratonu. Licze na wasze komentarze, wskazowski odnosnie programu treningowego mysle o tym 24tyg na maraton aktualnie 3 tydzien jest, moze nie do konca tak samo bede robil bo w niedziele i wtorek cwicze to co na stadionie beda kazali ; ), ale w niedziele sa tam zawsze wybiegania wiec pasuje mnie wiecej. I oczywiscie jakbyscie mogli sluzyc dobra rada to powiedzcie jaki sprzet mam kupic tzn, buty, bluzke, spodenki czy zegarek. Aktualnie biegam w 2-letnich butach nike running zoom + jednak mysle ze dluzej w nich chodzilem normalnie niz biegalem. Troche sie rozpisalem, to by bylo na tyle ; ). Zapomnialem dodac, ze cwicze tez na silowni tylko "jakos tak" trening nog nie byl za czesto wykonywany, od nastepnego tygodnia zmniejszam silownie z 3x w tyg na 2x i bede robil plan fbw czyli cale cialo
PKO
Biały Kruk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

hej ja też właśnie zaczynam biegać. Jesteś z Wrocka? moglibyśmy od czasu do czasu potruchtać razem. jak się nam włączy rywalizacja będziemy mieli dwa razy lepsze czasy niż sami byśmy biegali. Nie wiem czy mam szanse na maraton już w tym roku ale warto by było spróbować. Co Ty na to?
Stać się Raramuri!
furry1
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Pewnie, czemu nie tylko dobrze by bylo jakbysmy blisko siebie mieszkali bo tak to lipa zdeka, ja nadodrze, a Ty?
Ps. Czekam na wypowiedzi bardziej doswiadczonych co do 1 postu ; )
Biały Kruk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

nie łapie się w dzielnicach bo nie jestem z wrocka tylko tu się uczę. Na Sienkiewicza mieszkam kojarzysz? przy moście szczytnickim
Stać się Raramuri!
furry1
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Liczyłbym na jakiś odzew.
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dlaczego od razu maraton? Zacznij od krótszych biegów,nie musisz od razu biec tak dużego dystansu.
Obrazek
pardita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:43.00
Życiówka w maratonie: półmaraton 01:58:41

Nieprzeczytany post

Popieram Jakuba.
Choc ludzie sa rozni - jedni maja lepsze podejscie do malych celow i kroczkow, inni musza miec WIELKI cel. Co do ciuchow i butow, w buty mozesz zainwestowac troche, ciuchy i zegarek na razie odpusc. Sprawdz czy Ty naprawde lupisz bieganie, a jak za 2 miesiace nadal bedziesz twardo biegal, to wtedy kup zegarek (Garminy i Polary najbardziej popularne). Jak sie skonczy program stadionowy, to wtedy pomysl o jakims planie. Poki co podpytaj trenerow, jak biegac w tygodniu.

ps. Nie jestem bardzo doswiadczona, ale mam nadzieje, ze rady dobre.
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeżeli już tak bardzo chcesz żeby to był maraton to podstawą są odpowiednie buty.We Wrocławiu profesjonalnych sklepów dla biegaczy chyba nie brakuje więc wstąp do takiego i pomocą sprzedawcy wybierz jakiś model odpowiedni dla twojego "stylu" biegania;jak to powiedział ktoś mądry "w butach do biegania biega się".Reszta stroju-spodenki,ważne żeby nie obcierały w czasie treningu,na krótkie biegi np.:10-15 km zakładam luźne ale już na dłuższe biegi z obawy o otarcia i co za tym idzie komfort biegu zakładam obcisłe. Koszulka-można biegać w jakiej się chce,bawełniana czy też bardziej zaawansowana technicznie to bez znaczenia.Na początku swojej przygody z bieganiem miałem zwykły zegarek ze stoperem.
Pamiętaj maratonu bez odpowiedniego przygotowania nie biega się!!! Od momentu postanowienia "ukończyć maraton" wszystko co robisz musisz ustawić pod maraton,czasu jest mało więc każda przerwa w treningu działa na twoją niekorzyść,straconego czasu nie nadrobisz a mówienie sobie "jakoś to będzie" odbije ci się czkawką po kilkunastu kilometrach maratonu.
Obrazek
furry1
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dzieki za komentarze. Generalnie ten program ma przygotowac kazdego nawet ludzi do tej pory nie biegajacych w pol roku wiec mysle ze dam rade sa 3 grupy ja sie zapisalem do tej srednio-zaawansowanej czyli docelowo mam zmiescic sie w 5h. Niektorzy mi mowia, ze "porywam sie z motyka na ksiezyc" z jednym kolega nawet sie zalozylem o 10piw (dodatkowa motywacja), ale ja jestem dosc wysportowany do tej pory chodzilem przez ponad rok na silownie i nie musialem zadnych programow robic, zeby przebiegnac 5km. Wiem, ze nie zrezygnuje z biegania tak szybko napewno dopoki dopoty nie zrealizuje swojego celu, ale pozniej beda pewnie nastepne poza tym to przeciez przyjemnosc, no moze oprocz tych bolow ktore mam dzien po i nie chodzi mi tu o miesnie ale to juz w innym temacie. Zegarek jak juz jakis ma byc to chce porzadny np nike ten zielono-czarny, ktory ma premiere 1 kwietnia, mam ciocie za oceanem wiec moze by mi zrobila taki prezent na urodziny w wakacje poza tym za oceanem ten sprzet jest tanszy. Czyli narazie ciuchow jakichs specjalnych nie bede kupowac no bo i kasy zbytnio nie chce na to wydawac, ale buty wlasnie przydalyby sie jakies porzadniejsze planowany budzet to 300zl na buty i reszta na jakis ciuch do biegania. Bieg maratonski nie bedzie moim pierwszym takim biegiem, napewno w miedzyczasie zalicze polmaraton, a pozniej jakas 30stke ; ), narazie moim celem nie jest bicie rekordow, a po prostu przebiegniecie danych dystansow. Ostatnio troche mnie nogi bola nie wiem kwestia butow czy jak ale to juz w innym dziale o kupnie nowych butow zrobie temat.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ