Witam, zaczynam - na co zwrócić uwagę?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
lamdre
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam! Zaczynam biegać. Na razie po 5 treningach jest tragicznie:). Mam 32 lata i wagę w normie, kondycji brak. Czytałem, że początkowo przede wszystkim powiniennem biegać na czas. Zastanawia mnie jeszcze kwestia wzmocnienia mięśni nóg, bo to właśnie one najczęściej odmawiają mi posłuszeństwa, z oddechem nie jest tak źle. Jakie mięśnie dokładnie pracują podczas biegu i jak je wzmocnić (siłownia? konkretne ćwiczenia - jakie?)? - proszę o rady. Trening na razie wygląda tak: ok. 5-7 km; bieg na zmianę z marszobiegiem (inaczej nie wyrabiam) - 2-3 razy w tygodniu. Ale mimo wysiłku i "dyskomfortu" biegackich początków już czuję się lepiej; poprawa krążenia, nie chodzę senny popołudniami, mam wogóle jakoś więcej energii i chęci do działania... i zaczyna mi się to naprawdę podobać. Pozdrawiam.
PKO
Awatar użytkownika
Shoegazer91
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:39:30
Życiówka w maratonie: 03:21:34

Nieprzeczytany post

Witaj! Dobrze zacząłeś, jeśli nie dajesz jeszcze rady biec jednym ciągiem to rób marszobiegi stopniowo zwiększając długość biegu nad marszem. Na początku bieganie 3 razy w tygodniu jest odpowiednie. W wolnych dniach staraj się robić ćwiczenia ogólnorozwojowe co by bieg stał się łatwiejszym. Tutaj znajdziesz ćwiczenia na siłę nóg http://bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=1069 wszystko jest opisane na jakie mięśnie działają. Rób jakieś pompki, grzbiety, wymachy itp, to wszystko pomaga. Przed bieganiem staraj się robić rozgrzewkę, taka która Cię troche rozrusza, ale nie zmęczy. Po bieganiu wykonuj rozciągania, żeby rozluznić mięśnie. Wszystko co potrzebne znajdziesz w dziale trening na stronie głównej. Nie przejmuj się jeśli teraz jest ciężko, początki są trudne ale za to progres jest najszybszy u początkującego, sam sie zdziwisz. Zeby zwiększyć motywacje możesz poszukać jakichś biegów na 5km żeby mieć cel. Powodzenia!
Ostatnio zmieniony 24 sty 2011, 13:47 przez Shoegazer91, łącznie zmieniany 1 raz.
10km: 00:39:30 (maj 2013
Półmaraton: 01:32:50 (lipiec 2013, trening)
Maraton : 03:21:34 (sierpień 2013)

Cele: maj 2015 10km <38min
Awatar użytkownika
lamdre
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wielkie dzięki,,,
MarekL
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Cześć,
Podaję ci link do ciekawego planu dla początkujących.
http://www.freesports.pl/index.php?opti ... &Itemid=98
Pamiętaj, żeby nie przeginać, jeśli zaczniesz od truchtu, to tez nie będzie źle.
Przy odrobinie wytrwałości i konsekwencji zdziwisz się, jak szybko
będą widoczne postępy.
Na początek najważniejsze są regularność i unikanie zbyt forsownych wysiłków.
Inaczej prawdopodobnie zniechęcisz się lub złapiesz kontuzję.
Latem może spotkamy się na jakiejś 10 :usmiech:
Powodzenia
Awatar użytkownika
lamdre
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki. Zacząłem już realizować plan 10 tygodniowy i jakoś idzie. Chciałbym w kwietniu/maju wystartować w jakimś biegu przełajowym 5 km - to jest mój cel. Oczywiście jeżeli żadna kontuzja czy choroba mi nie przeszkodzi...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ