dizen dobry, mam na imie jarek

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
jarek_braszek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

i 115 kg wagi. wiele razy sie odchudzajacy, wiele latajacy od od 90-115 kg teraz. teraz jest to apogeum. chcialbym cos zrobic ze soba. mam 48lat i chcialbym zaczac... zaczac chudnac i biegac. npoprosze o rady, jaki terning na poczatek? nadmieniam, ze niewiele zdołam pobiec..
PKO
Awatar użytkownika
Pankrok
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Też jestem Jarek :)
To, co mogę polecić to Puma plan 6-tygodniowy, sam przetestowałem, już udało mi się zrzucić 12kg w przeciągu 4 miesięcy:)
Poza tym jakieś ćwiczenia z obciążeniem własnego ciała, czyt. pompeczki, brzuszki, podciąganie, rozłożyć z umiarem, pamiętaj, że przerwa także jest ważnym elementem treningu. No i przede wszystkim zapał i motywacja, samo się nie zrobi. Bieganie samo w sobie bardzo motywuje, jest, że tak powiem, wdzięczne, szybko pokazuje efekty, które odczuwasz w każdym aspekcie życia.
Pozdrawiam i życzę wytrwałości.
Jarek
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

115 kg... ale ile masz wzrostu?
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
misfit
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Jarek przede wszystkim dieta, samo bieganie niekoniecznie da jakiś efekt, a z dużą wagą to może być jeszcze problem np. z kolanami. Zajrzyj do działu dieta/suplementacja - jest tam kilka tematów dot. zdrowego odżywiania się.
No i powodzenia życzę w dążeniu do celu :hej:
[img]http://runmania.com/f/dc73dae6a9324f60a4fef409f9d54243.gif[/img]
Awatar użytkownika
niuniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:46
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mogę Ci podpowiedzieć tylko to że zacznij się ruszać. Skoro bieganie będzie sprawiało Ci problem, po prostu zastąp to chodzeniem:D Zdecydowanie więcej ruchu!! Spacery, a podczas nich lekkie przyśpieszanie czyli idziesz normalnie, zacznij leciutki truchcik, bądź szybkie chodzenie. Jeśli dojdziesz do wprawy z szybszym chodzeniem, zastąp to truchtem. Staraj się zwiększać intensywność. Np; na początek spacer około pół godziny i w tym staraj się wykonywać proste ćwiczenia: skłony, rozciąganie, i jeśli dasz radę przyśpiesz kroku. Nie zniechęcaj się! Z czasem i ty zaczniesz biegać jeśli starannie będziesz ćwiczyć. Nie zapomnij o diecie jak to już zostało nadmienione. Po prostu zmień tryb życia, a uda się :usmiech:
Pozdrawiam Niuniek
- To niemożliwe!!
- Tylko jeśli w to wierzysz.
Sleczek
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

jarek_braszek pisze:i 115 kg wagi. wiele razy sie odchudzajacy, wiele latajacy od od 90-115 kg teraz. teraz jest to apogeum. chcialbym cos zrobic ze soba. mam 48lat i chcialbym zaczac... zaczac chudnac i biegac. npoprosze o rady, jaki terning na poczatek? nadmieniam, ze niewiele zdołam pobiec..
Ja na razie zalecił bym nordic walking, żeby wzmocnić układ krążeniowo - oddechowy oraz usprawnić się ogólnorozwojowo. Dodatkowo dieta, więcej warzyw owoców. Warto udać się do dietetyka, żeby pomógł co jeść oraz ustalił bilans energetyczny jaki potrzebujesz dziennie. Warto od czasu do czasu wyskoczyć na basen lub siłownie, wzmocnić mięśnie nóg itp. Przy Twojej masie Jarku jesteś narażony na kontuzje, dlatego pamiętaj o rozgrzewce. Trzymamy za Ciebie kciuki, jeżeli wiesz że chcesz zrzucić zbędne kg to uda Ci się !!!!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ