Witam
Mam takie pytanie, nie uważam się za biegacza i takich aspiracji nie mam, generalnie moim sportem są ćwiczenia siłowe chcę posiadać dobrze umięśnioną sylwetkę.
Wcześniej byłem gruby miałem 106 kg przy 170 cm wzrostu, udało mi się pozbyć 30 kg (dieta i treningi aerobowe). Teraz mam mozliwość biegania i zacząłem sobie rekreacyjnie biegać rano na czczo(oczywiście zażywam antykataboliki i spalacze tłuszczu), biegam ok. 8km w 47 min i traktuję to jako trening aerobowy. Jednak czytałem, że bieganie przeszkadza w nabieraniu masy ale podobno treningi sprinterskie sprzyjają nabieraniu masy. Nie wiem jednak jak do tego podejść i tu zwraca się do Was może ktoś ma jakieś doświadczenia.
Nie chce rezygnować z biegania bo spodobało mi się i, że tak powiem wiedzę efekty bo po pierwszych 7 dniach, zacząłem biegać dalej a teraz widzę, ze wydolność wzrasta średni puls zaczyna systematycznie spadać.
Dietę posiadam zbilansowaną.
Dziękuje za pomoc.
Bieganie a siłownia??
- Wzorsabinea
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
z tego co wiem umiarkowane bieganie (tak 3 razy w tygodniu) jeśli jesteś na diecie na masę raczej tylko Cię mniej otłuści a nie tej masy odbierze, oczywiście musisz pamiętać o bilansie kalorycznym na plus