Zupełnie początkujący - kilka pytań

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Mateusssz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam,
od jakiegoś tygodnia zaczynam regularnie biegać, jeszcze dosyć wolnym tempem (ponad 9 km - 40 min) ale wydaje mi się, że będzie coraz lepiej. Mam w takim razie do Was kilka pytań.
1. Ile zalecacie takiemu początkującemu chłopakowi (mam niecałe 15 lat :>) biegać maksymalnie? Po tych 10 km nie jestem wykończony, ale nie wiem czy biegać na siłę 13-15 km.
2. Jakie buty kupić? Niedrogie, nie z najwyższej półki, tak do 200 zł maksimum, choć wolałbym tańsze.
3. Czy stosować jakąś szczególną dietę? Nie biegam dla schudnięcia, bardziej dla kondycji i lepszego samopoczucia, ale jeżeli to pozwoli osiągnąć lepsze rezultaty i poprawi zdrowie - zawsze można jakoś coś dodać.
4. Czy takie papki Isostara w tubkach (http://www.sklep.isostar.pl/product/6d4 ... 5d101.aspx) coś dają? Próbował ktoś takie coś? Bo kupiłem jedną z ciekawości w Decathlonie, jednak żal mi ją otworzyć bo dosyć drogie jak na jeden raz ;)

Pozdrawiam,
Mateusz.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

1. Biegaj tyle ile czujesz, że się z tym dobrze czujesz. Jeśli nie masz biegowego celu (np życiówka na 10k) to musisz biegać tak jak lubisz.
2. Z tak tanimi butami nie jest łatwo ale poszukaj gdzieś marki Joma - biegowych modeli
3. Dietę odpuść
4. Też to Ci nie potrzebne, przydaje się przy naprawdę długich wysiłkach.
Mateusssz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam raz jeszcze :)
Dziękuję bardzo za odpowiedź, co do odpowiedzi 2 mam pytanie: czy Nike Air Vapor Quick są butami godnymi polecenia, czy raczej średnimi? Łatwo je dostać, nawet niedaleko mojego domu mam sklep gdzie one są i mogę sobie je przymierzyć - wydają się wygodne :).
I jeszcze jedno - przed chwilą wróciłem z biegu na 15 km, wyszło troszkę więcej o jakieś 200-300 m; czy wynik 1:28 to dobry czas?
Pozdrawiam,
Mateusz.
kamilos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:30

Nieprzeczytany post

Zależy dla kogo to dobry czas. Wychodzi 6'/km więc takiego szału nie ma, ale patrząc, że zaczynasz to jest ok:)
Tylko nie przesadź z tymi kilosami, wpleć jakąś szybkość, zabawy, rozciągania i upewnij się czy na pewno było tam 15km.

Buty jak dla początkującego(czyli Ty) są w porządku, więc możesz brac;)
ŻYJ ABY BIEGAĆ, BIEGAJ BY ŻYĆ
Mateusssz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mierzone przez Google Maps i Zumi, wynik różnił się o 100 m jedynie, a wbiegłem jeszcze na budowę CH (jakieś 500 m w obie strony) więc wydaje mi się że 15 km było. Będę starał się zejść o 10 minut co tydzień mniej, ale takie wypady będę robił tylko raz na tydzień - jednak co za dużo to nie zdrowo ;) Mam jeszcze nadzieję, że chociaż spróbuję przebiec odległość półmaratonu w tym roku.
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Butki kupisz do 200 zł nawet fajne, nie pij żadnego świństwa bo obciąża wątrobę, woda styknie, dieta NIE bardziej bogatsze posiłki bo podczas biegania tracisz więcej, więc i więcej musisz jeść...
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
Mateusssz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zauważyłem większy głód :) Jeżeli polecacie te buty (wiem że to nie najwyższa półka, ale na biegi 10-15 km 6 razy tygodniowo + w tym jakiś jeden dłuższy powinny dać radę) to będzie trzeba takie zakupić - w zwykłych adidasach najfajniej się nie biega.
No i najbardziej zadowolony jestem z kondycji: pierwszego dnia ledwo przebiegłem 3,5 km, potem po 7 km z przerwą a teraz 15 bez żadnych przerw - a to dopiero koniec 2 tygodnia!

P.S. Ten kto wymyślił matę ozonową do kąpieli powinien dostać Nobla.
kamilos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mateusssz pisze:Ale na biegi 10-15 km 6 razy tygodniowo + w tym jakiś jeden dłuższy powinny dać radę

W takim razie radzę Ci wydać 200zł więcej na porządne buty i powoli zbierać na ortopedę :bum:
Tak na przyszłość: po dwóch tygodniach takiego biegania nie będziesz mógł wstać z łóżka.

Pozdro
Mateusssz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Np. jakie? Może dorwę je jakoś taniej, bo 400 zł to trochę za dużo...
kamilos pisze:
Mateusssz pisze: Tak na przyszłość: po dwóch tygodniach takiego biegania nie będziesz mógł wstać z łóżka.
Nie strasz mnie :) Za cztery dni się zaczyna szkoła (niestety...).

EDIT: Może trochę przesadziłem z długością biegów, ale mam świetną 6,5 kilometrową trasę którą biegam ile mogę, czasem wydłużam ją do 8 km, lecz chciałbym chociaż 2 razy w tygodniu przebiec coś dłuższego.
kamilos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Biegaj narazie to co masz(6,5), raz w tygodniu, najlepiej w niedzielę(po wolnej sobocie) możesz sobie robić wycieczki biegowe czyli już 15-20km(jednak mocno bym sie nad nimi zastanowił.)

Pozdro.
Mateusssz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dzięki za rady :) Będę biegał 6,5 km + 2 razy w tygodniu wersja dłuższa bądź skrócona (zależy od sił) oraz raz w tygodniu 10-15 km.
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jaką masz tą matę ?
Mateusssz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

F@E - o jaką matę chodzi?
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mateusssz pisze:F@E - o jaką matę chodzi?
przeca ozonową
BBgun
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jak będzie słomiany zapał to i mata i mega ekstra buty i dieta i cały sprzęt i tak wcześniej czy później wyląduje w kącie :bum:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ