dalej czy szybciej

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
yuby
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 75 min
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam

Biegam od początku kwietnia początkowo miało to być tylko środek - sposób na odchudzenie sie z czasem zaczęło sprawiać przyjemność
Pierwszy cel został osiągnięty już w znacznej części, głównie właśnie dzięki bieganiu - schudłem z trochę ponad 120 kg na początku kwietnia do 103 dzisiaj.
Jak napisałem bieganie zaczyna mi sprawiać przyjemność i na pewno nie zamierzam przestać

W tej chwili jestem w stanie przebiec 10 km w tempie 8 km / h lub 5 w tempie 10 km / h
Jaki trening jest dla mnie lepszy ??
pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

W wersji wolniejszej biegniesz jakieś 75 minut a w szybszej 30 minut. Jak sądzę 103kg nie jest jeszcze Twoją optymalną wagą. Dłuższe biegi pozwolą Ci spalać znacznie więcej.

Jeżeli szybsza wersja nie jest dla Ciebie jakoś szczególnie ciężka to możesz tak biegać np. raz w tygodniu - tak dla odmiany żeby Ci się nie znudziło.

pozdrawiam Buniek
Krzysiek
yuby
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 75 min

Nieprzeczytany post

Tak zdecydowanie celem wagi jest około 90 kg - przy 190 cm będzie ok

Natomiast celem biegowym w krótkim terminie tj. jesieni br. jest 10 km w godzinę, zaś w długim tj jesieni przyszłego roku półmaraton w 2h
Biegam 5 razy w tygodniu 2 razy dłużej 8 - 10 km w tempie jak ok 8-8.5 km/h i 3 razy krócej około 4-5 km w tempie 9.5 - 10 km /h
średnio wychodzi jakieś 30-40 km tygodniowo,

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Adam Ko.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:15
Życiówka w maratonie: 3:58:51
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Miałem bardzo podobną sytuację do Twojej. U mnie zadziałało wydłużanie jednego z biegów o 1-2 km/tydzień, z 10 do 21, z zachowaniem wolnego tempa, a do pozostałych dodanie przebieżek. Możesz też spróbować w którymś z treningów łagodnych podbiegów albo dodać fragmenty biegane szybciej, przeplatane truchtem. Nawet nie po to, żeby poprawić rezultaty, chociaż to też, ale żeby nie zanudzić się monotonią.
Gorąca prośba o pomoc w badaniu do pracy magisterskiej. Tematyka biegowa: viewtopic.php?f=1&t=37461

Blog treningowy
Obrazek
Awatar użytkownika
lejek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45:18

Nieprzeczytany post

Cześć,

takie rady to trochę jak wróżenie z fusów, ale ja sobie też chętnie powróżę ;-). Nie napisałeś jak często biegasz, ale prawdopodobnie 3-4.

Moją radą jest zrobić więcej wolniejszych biegów (dodając na koniec kilka przebieżek), ale rób też raz w tygodniu przynajmniej jeden. Różnorodność przede wszystkim.

Biegaj tak, żeby czerpać z tego przyjemność!

Pozdrawiam,
Lejek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ