Pomocy! - dziecko NIE POTRAFI biegać! :(

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
methos
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam
Tak wiem, tytuł jest zaskakujący ale to prawda - moje dziecko nie potrafi biegać.
Mam nadzieję, że już ochłonęliście .... :(
Aby rozwiać wszelkie wątpliwości dziecko jest sprawne psychicznie/fizycznie (minus bieganie)
Dziecko ma 7 lat i nie potrafi biegać. Tzn próbuje biegać ale to jest raczej jakiś szybki chód z elementem podskakiwania na jedną nogę. ... nawet nie potrafię tego opisać. Nie potrafi się rozpędzić - unieś kolan do szybszego biegu. Jest strasznie usztywnione. Nie wiem dlaczego tak jest. Trzy lub czterolatek go przegania ...
Chodzi na basen, jeździ na rowerze (nauka jazdy w wieku 6 lat - czas trwania 1h i śmiga jak zawodowiec ;) ).
Ale jeśli chodzi o bieg to ... tragedia. Już nie mam sił jak mu to wytłumaczyć. Może są jakieś ćwiczenia? A może spotkaliście się z podobnym przypadkiem.

Proszę o pomoc ... :echech:

Szukałem w necie ale spotkałem podobnego problemu ...
PKO
alexel
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

trochę dziwne, ale z drugiej strony koordynacja u takiego dziecka cały czas się rozwija, więc może nie ma czym się martwić. jeśli nie ma problemu na rowerze to znaczy że wszystko ok.a może dla niego bieganie jest nudne monotonne i robi sobie z tego zabawe, myśle że warto poczekać, bo jak go nic nie boli to prawidłowy bieg przyjdzie z czasem.
methos
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja też tego nie rozumiem. Wcześniej też tak myślałem - pójdzie do szkoły to się rozkręci. Ale czas przedszkolny minął po wakacjach szkoła, a tu taki problem i tra on nadal. A chyba zdajecie sobie sprawę jakie 'szczere' w tym wieku są dzieci i jak potrafią dokuczać rówieśnikom.
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:26
Życiówka w maratonie: 04:33:53
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dziwne faktycznie. Poszukałem trochę na necie, ale jedyne wyniki skierowały mnie do Zespołu Aspergera, lecz jeśli mówić, że z młodym wszystko okej, to nie powinno to być to. Asperger, to lekka odmiana autyzmu. Dzieci z Aspergerem potrafią mieć problemy ruchowe, niezborność lub sztywność w ruchach, ale jak mówisz, że na rowerze zasuwa, to nie rozumiem. A skakać do góry potrafi? Może to jakiś problem mięśniowy, siłowy... Może spróbuj "zmusić" go do biegu, asekurując i pchając, lub trzymając za rękę... Musisz też sprawić, by chłopak czuł, że to zabawa, a nie mus.

Mam nadzieję, że nie przestraszyłem tym Aspergerem. Nie taka była moja intencja.
methos
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie, nie przestraszyłeś - zresztą specjalnie na początku napisałem, że jest z nim ok minus bieganie.
Podskakiwanie do góry - tak - ale jak ma podskoczyć z podkurczonymi nogami - to już problem.
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:26
Życiówka w maratonie: 04:33:53
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Może stawy kolanowe? Może coś go boli, albo następuje jakieś blokowanie... Na mój rozum, to do lekarza + prześwietlenie, ale zaraz mnie ktoś wyśmieje pewnie :)
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Chyba nawet prędzej biodrowe.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
00jan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:14

Nieprzeczytany post

Może pójść z nim na ćwiczenia ogólnorozwoje? Poszukaj w klubie tenisowym, lekko atletycznym.

U mnie w klubie takie dziecko było to po niecałych 2 latach ćwiczeń b. ładnie biega. Ma 12 lat.
methos
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za podpowiedzi.
Co do bólu itp - nie narzeka że coś go boli.
Do lekarza - do ortopedy? Czy jakiegoś innego?

Wczoraj przyjrzałem się jeszcze raz temu 'bieganiu'. Wyglądało to tak jak by z lewą nogą było ok tzn stopa ustawiona przodem do kierunku biegu, kolano unoszone do góry itp - czyli normalnie. Natomiast prawa noga: z tego co zauważyłem stopa lekko odchylona na zewnątrz i podczas stąpnięcia na niej, tak jak by kulał. Sylwetka się załamuje, jest lekki skłon ciała w prawą stronę. Definitywnie widać krótszy krok i zakuśtykanie na tej nodze.

Przecież nie jest krzywy, kończyny na równe, umie ustać na jednej (prawa/lewa) nodze. Naprawdę nie wiem od czego to jest uzależnione ....... :(
michel
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

a czy dziecko zrobi pelny przysiad,bez podporki?
methos
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tak - przysiady bez problemu. Bez różnicy czy ręce opuszczone czy uniesione przed siebie.
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

niech spróbuje poćwiczyć sam ruch leżąc na plecach, tzw rowerek, można też na siłowni na takim urządzeniu poćwiczyć sam ruch, takie urządzenie jak do biegania na nartach - nie wiem jak to się nazywa, lub też w wodzie z pasem podtrzymującym na powierzchni
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
rzyrant
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam. Ja pamiętam, że sam miałem podobne problemy w tym wieku. Wszystkie ćwiczenia fizyczne poprawnie, ale w moim przypadku ja nie umiałem skakać. Najnormalniej w świecie wyskakiwałem na jedną nogę jakbym się bał, że upadnę. Inni nie mieli z tym problemów. Lekiem na to w moim przypadku stała się szkoła. Gry zespołowe + wykonywanie ćwiczeń szybko wyleczyły mnie z tej "przypadłości". Może spróbować gry w piłkę. Siłą rzeczy trzeba tam biegać a wola walki w takim młodym człowieku może przełamać ten opór do biegania.
methos
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję za odpowiedzi i rady.
Mnie martwi właśnie start w szkole - nie okłamujmy się - dzieciak, który jest mniej sprawny od rówieśników nie ma łatwo.
Awatar użytkownika
Gromson
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Z takim problemem powinno się udać do pediatry i ze skierowaniem do ortopedy dziecięcego.
Albo prywatnie od razu do dobrego ortopedy w Warszawie wizyta kosztuje 150pln.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ