Trening " Z piety na srodstopie"

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
zasz83
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam

Zaczynam przygode z bieganiem. Czytajac coraz wiecej prac na temat wlasciwej techniki biegania tj. na srodstopiu chcialbym rowniez zaczac tak biegac. pniewaz do tej pory biegam raczej z "piety" co bardzo niepodoba sie moim kolanom :( jesli ktos przechodzil taka zmiane chetnie poslucham rad bardziej doswiadczonych

pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Zacznij od truchtania w miejscu i najpierw bardzo powoli przesuwaj się do przodu. Damy o tym jakiś artykuł.
zasz83
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Fajnie by bylo :) gdyz pewnie dla wiekszej liczby zaczynajacych biegac obecnie powstal chaos informacyjny :POSE chi running itd. Tylko nie wiadomo jak zaczac i co :)
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:26
Życiówka w maratonie: 04:33:53
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Może też skakanka? Ja dziś zaczynam z nią przygodę, zaraz idę pod osłoną nocy poskikać jak ostatni kaleczniak!
Awatar użytkownika
javai
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:49:29
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

A mnie pomogła ostatnia zima - bieganie po zmarzniętym śniegu możliwe u mnie było tylko ze śródstopia i tak mi pozostało.
Swoją drogą to moje kolana już nie lubią biegania od pięty.
Po co ja biegam?
Awatar użytkownika
Shoegazer91
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:39:30
Życiówka w maratonie: 03:21:34

Nieprzeczytany post

Dla mnie na początku strasznie nie naturalnie biegło sie ze śródstopia, może dlatego ze próbowałem biegać bardziej na palcach a nie wlasnie na śródstopiu. Szybko sie przyzwyczailem, od tamtego czasu nawet czesto sie lapie na tym ze chodze na śródstopiu.
10km: 00:39:30 (maj 2013
Półmaraton: 01:32:50 (lipiec 2013, trening)
Maraton : 03:21:34 (sierpień 2013)

Cele: maj 2015 10km <38min
Rapacinho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mnie ciekawi dlaczego jak gram w piłkę potrafię biegać na śródstopie (przynajmniej takie mam wrażenie), natomiast podczas biegu już nie... Wczoraj byłem grałem na trawie, biegałem w halówkach i biegało się lekko, miło i przyjemnie. Odczucie było że biegam ładnie technicznie, że biegam naturalnie, że jestem rozluzniony. Tak samo było gdy wczoraj latałem sobie na jakiś fragmentach po bieżni. Tak jest zawsze gdy gram w piłkę nawet na asfalcie. Natomiast gdy na przykład powiem sobie że chcę zrobić spokojne dwa okrążenia dookoła boiska bez gonienia za piłką i nagle jakby następuje totalna zmiana techniki. W tych halówkach czuję jak ładuję piętą o asfalt... Nie wiem może gdy biegam to się usztywniam i nie potrafię latać tak jak za piłką?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ