Szalejacy Forerunner ;)

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Marti
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Cześć!
Tytułem wstępu - od jakiegos czasu biegałam mocno rekreacyjnie, jako "suplement" do łażenia po górach. Jakis czas temu wygnalo mnie na holenderskie rowniny, wiec z braku innych rozrywek zabralam sie za bieganie bardziej systematycznie. Zeby zabrac sie jeszcze bardziej systematycznie, zostalam wlascicielka Forerunnera 60 i właśnie wróciłam z pierwszego testu :) Jako, ze jest to moj pierwszy pulsometr, jestem kompletnie zielona w temacie, ale cos mnie zastanowilo. Po pierwsze, usilowalam zrobic probe na HR max i pulsometr wzbil sie do 174, po czym po rozgrzewce, probie i dluzszej chwili odpoczynkowego marszu (gdzie odczyt spadl do 64 uderzen, jak na moje odczucie zreszta malo realnych - teraz siedze przy biurku i mam (liczone tradycyjnie) ponad 80...), w baaaardzo leciutkim truchcie, rejestrowal okolo 150-155 uderzen na minute, czyli jakies 85% HR max. I teraz pytanie - czy to ze mna jest cos nie tak, czy z pulsometrem? :)
PKO
stepow
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wygląda na to że wszystko jest w porządku. Tętno na poziomie ok. 150 przy truchcie wygląda na normalne (no chyba że jesteś "zawodowcem"). Hr maks to miała Justyna Kowalczyk pod koniec biegu na 30 km gdy zdobyła złoto :-). Myślę, że jednak nie starałaś się tak bardzo jak ona, więc twoje tętno maksymalne jest jednak wyższe.
Nie przejmuj się - tylko biegaj dalej.
(Wskazania pulsometru możesz zweryfikować metodą tradycyjną, tzn. policzyć sobie uderzenia pulsu np. na nadgarstku w ciągu 15 sekund, po czym pomnożyć otrzymaną liczbę przez 4).

Pozdrawiam :-)
Marek, Wrocław
http://www.stepow.net/
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

jw. - problemy z hr max są dwa : - po pierwsze trudno go wyznaczyć ;-) i nie byłbym pewien czy justyna miała hr max akurat w biegu na 30 km...(co prawda finish byl ostry... ale jednak to 30 km musiało ją trochę zmęczyć wcześniej)

test na hr max ... wykonuje się rzeczywiście "do odmowy" ... czyli nie jest to test który wykonuje się z przyjemnością ;-)
można sobie ułatwić i np. ostatnie 200- 300 metrów pokonywać pod lekkie wzniesienie ... - ale nie zmienia to faktu że to męczący test... skoro piszesz że robiłaś ten test to zakładam że stosowałaś jedną z proponowanych na tym portalu metod (bieg na 3 km, bądź też odcinki 1km na niewielkim wypoczynku)

co zaś do 155 .. - jak dla mnie - normalne tętno na owb1 .. (u mnie hrmax zmierzone 202), a dla u Ciebie ? - jeśli pomiar hrmax był dobry - to może to oznaczać słabą kondycję i wydolność tlenową po prostu ;-), a może też oznaczać niezbyt dobry pomiar hrmax.

Z pulsometrem raczej wszystko w porządku, jeśli biegasz dla przyjemności to po prostu patrz po treningach na ten pulsometr... ;-) i załóż dzienniczek treningowy, za 2-3 miesiące albo będziesz biegać szybciej z tym samym pulsem, albo z tą samą prędkością z mniejszym tętnem ;-) - oba wyniki będą świadczyć o tym, że trening działa ;-)
Szymon
Obrazek
Marti
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzieki za odpowiedzi, w miedzyczasie upewnilam sie, ze moj pomiar byl do kitu - wczoraj pobieglam na 10 km i pod koniec biegu mialam 180 bpm, czyli wiecej, niz moje zmierzone HR max (: Pozostaje tylko biegac dalej :bum:
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ