Bieganie raz w tygodniu

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Algaen
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam.
Mam zamiar zacząć biegać raz w tygodniu, ok 10 km. Trenuję już karatę (2x tyg) i 1x w tyg gram w tenisa, więc jestem dość sprawny i nie mam za bradzo czasu i chęci biegać więcej niż raz na tydzień (chociaż jeżeli mi się spodoba to kto wie ;D). Chciałbym poprawić swoją kondycję oraz spalić trochę tłuszczu (kiedyś znalazłem plan treningowy Brada Pitta przed Fight Club'em, który zawierał bieganie raz w tygodniu po 20km). Niestety ie udało mi się znaleźć planu treningowego ani konkretnych porad dotyczących biegania raz w tygodniu, dlatego tworzę ten wątek. Proszę o opinię osób znających się na rzeczy, czy takie bieganie ma sens oraz jak powinno przebiegać. Dziekuję za wszystkie rady i odpowiedzi.
PKO
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Generalnie to raz w tygodniu biegając to kondycji napewno nie poprawisz, bo tu potrzeba systematyki i biegania w przerwach niedłuższych niż 3 dni. Tak przynajmniej głosi klasyk Jures S. :)
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Biegać trzeba systematycznie, będąc ostatnio u kardiologa powiedział mi że nieregularne lub rzadkie bieganie, do tego dużych dystansów działa na serce fatalnie niż kilka razy na tydzień tychże samych. Chodzi tu dokładnie o przerost lewej komory serca...

pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
jass1978
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:42

Nieprzeczytany post

W Twoim przypadku bieganie raz w tygodniu będzie ok. Przecież grając w tenisa też biegasz, karate to też wysiłek. Biegając poprawisz sobie kondycję. Tylko nie przeginaj z szybkością bo złapiesz kontuzję.
stepow
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W Twoim przypadku bieganie raz w tygodniu - traktowane jako trening uzupełniający ma oczywiście sens. Powodzenia.

Pozdrawiam,
Marek, Wrocław
http://www.stepow.net/
Awatar użytkownika
russian, white russian
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

oczywiście, że to ma sens.

siłę + rozciąganie + trochę kardio - robisz na karate
tenis to trening zwrotności/szybkości/lekkie interwały

moim zdaniem przy bieganiu, jako czwartym treningu w tygodniu, najwięcej korzyści osiągniesz z:

- długiego wybiegania (spokojnie, bez zadyszki, zacznij od 7-10km(lub więcej, jeśli dasz radę), zwiększaj docelowo do 15-20km)
-biegu ciągłego na 80-90% tętna max do 1h (ale i 40 min już "robi")

ja bym to robił co tydzień na zmianę

moim zdaniem po pół roku takiego treningu, +karate, +tenis, możesz nawet bez wstydu startować w biegu ulicznym na 10km lub w półmaratonie.

zdrówko
we gather energies
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable
madia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witajcie, a myślicie że bieganie raz w tygodniu (niekoniecznie 10km) raz w tygodniu ma sens przy wspinaczce 3 x w tygodniu? Chciałabym wpleść bieganie w trening, ale w sumie najwięcej czasu jest w weekendy. W dni "ściankowe" właściwie do domu wracam ok. 21 więc nie ma czasu ani siły na bieganie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ