jak podejsc do tematu?
-
- Rozgrzewający Się
Kilka lat temu zrobiłem plan 10 tygodniowy.Potm biegałem sporadycznie z długimi przerwami. Ostatnio jakieś kilka miesiecy raz w tygodniu 4-5 km. Od jakiegos tygodnia wzialem sie za robotę. Trening 6 x w tygodniu 4 x 5 km 2 x 10km. Tentno kiepściutko przy prędkości 7 min/km w granicach 85 %. Myslicie, zeby biegac tak dalej, az puls się zmniejszy czy zwolnić bo kontuzje zniechecenie itp. Generalnie ideą bylo przygotowanie sie do osrego wyjazdu narciarskiego , ale sprawia mi to taka frajdę, ze planuje się przygotowywać do dłuższych dystansów. Co radzicie? Thanx
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Teraz mocny śnieg i nie jest łatwo biegać szybciej ale jak będziesz mógł dodaj jakieś żwawsze fragmenty, a poza tym ok.
- ssokolow
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48:35
- Życiówka w maratonie: 4:04:02
-
- Rozgrzewający Się
ostry w sensie 4 dni nart we francji po 8 godzin dziennie + czsem nocne z dosyc ostra ekypą + 3 dni snowboardu na twardych. Narty przemiennie giantowe + slalom ale rekreacja bez tyczek. Bardziej by mi zależało, czy przejśc na tetno 75 a co za tym idzie w moim przypadku prędkość to stanie w miejscu lub nawet cofanie się
, czy trzymac te 85-90 i biegac tak jak teraz, no i częstotlwość, zmniejszać czy utrzymać? Fajnie by był jakbym dał radę te narty przypiąć a nie mieć jakieś kontuzje i inne takie 

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:14
- Życiówka w maratonie: brak
Troche za pozno na przygotowanie(jak w ferie jedziesz), ale lepszy rydz niz nic. Takie min. to 2 miesiace.
Zamiast tak duzej ilosci biegu ciaglego radzilbym interwaly czy czasowki, okolo 3 do 5 min, podbiegi,zbiegi, skoki w skos(imitacja smigu). Generalnie zabawa biegowa. Masz przerwy przeciez np. na krzeselkach. Do tego cwiczenia na brzuch i plecy oraz narciarskie cwiczenie: krzeselko. Mozna przysiady porobic.
PAMIETAJ O ROZGRZEWCE DOKLADNEJ, OKOLO 20 MIN.
Zamiast tak duzej ilosci biegu ciaglego radzilbym interwaly czy czasowki, okolo 3 do 5 min, podbiegi,zbiegi, skoki w skos(imitacja smigu). Generalnie zabawa biegowa. Masz przerwy przeciez np. na krzeselkach. Do tego cwiczenia na brzuch i plecy oraz narciarskie cwiczenie: krzeselko. Mozna przysiady porobic.
PAMIETAJ O ROZGRZEWCE DOKLADNEJ, OKOLO 20 MIN.