Codziennie czy co dwa dni?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Lewczo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam, biegam od niedawna , aktualnie co 2 dni ok. 12 km w niecałe półtora godziny więc raczej wolno. Czy jeśli będę biegać tak codziennie nadwyręży to mój organizm? Ogólnie zależy mi przede wszystkim na spaleniu tłuszczu, czy taki system będzie skuteczny? Będę wdzięczny za porady. (przepraszam jeśli pytania są trochę lamerskie, ale kompletnie zielony jeszcze jestem w tych sprawach :oczko: )
PKO
Awatar użytkownika
ejchost
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja biegam podobny dystans 4x w tygodniu. :) Piąty raz to dłuższe wybieganie ok 20km. Nie czuję się specjalnie zmęczony :)
[url=http://runmania.com/rlog/?u=ejrun][img]http://runmania.com/f/5348a6fe6b522b01bb6644fae69eee4e.gif[/img][/url]
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

zmiana z co drugi dzień na codziennie - jest duża zmianą pod względem tygodniowego kilometrażu i czasu jaki twój organizm ma na regenerację.

Powoli ;-) - możesz najpierw biegać 4x w tygodniu (to będzie tak że 1 raz będziesz musiał robić trening codziennie) jak ci będzie mało - dodać piąty trening.
Bezpiecznym sposobem wprowadzania takich zmian - jest trzymanie się zasady by po zwiększeniu intensywności/kilometrażu/dni treningowych... - odczekać 3 tygodnie żeby zobaczyć jak to działa na organizm (tj. przed następną zmianą ćwiczyć tak przez 3 tygodnie)
a ogólnie - to przejrzyj plany treningowe ze strony np. na półmaraton - zobacz jak tam powtarza się schemat - np. 3 treningi "słabsze" 1 trening długi/ i tak przez kilka tygodni ew. 2 treningi słabsze, 1 mocniejszy, 1 słabszy i dłuższy... (przy 5 treningach w tygodniu)

itd...

Pozdrawiam.
Szymon
Obrazek
bansen
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sprawa jest taka, że jeśli zaczniesz biegać codziennie, to po miesiącu może się okazać, ze już ci się nie chce biegać wcale. Znam kilka osób, które napalały się na bieganie, upierały się przy codziennym biegu, a po 2-4 tygodniach rezygnowały z biegania całkowicie. Pewnie za 10-20 lat będą opowiadać dzieciom i znajomym, jak to w młodości biegali - jak Al Bundy o swoich trzech przyłożeniach w jednym meczu ;)

Jeśli masz straszne ciśnienie, żeby coś robić codziennie, to w dniach wolnych od biegania proponuję rower (no, może nie przy obecnych temperaturach ;) basen czy ściankę wspinaczkową (o, tu to trzeba się rozciągać!).
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ