Pora zacząć zdrowo żyć
-
- Rozgrzewający Się
Witam.
Jestem tutaj pierwszy raz, mam 45 lat właśnie kończy mi się zapalenie oskrzeli rzuciłem palenie mam 182 cm wzrostu i ważę 115 kg. Szukam kogoś na forum kto mógłby pomóc mi w rozpoczęciu treningów biegowych, doborze obuwia oraz ubioru, a także programu treningu -ćwiczeń w celu zmiany mojego trybu życia.
Pozdrawiam wszystkich uczestników tego forum.
Jar64
Jestem tutaj pierwszy raz, mam 45 lat właśnie kończy mi się zapalenie oskrzeli rzuciłem palenie mam 182 cm wzrostu i ważę 115 kg. Szukam kogoś na forum kto mógłby pomóc mi w rozpoczęciu treningów biegowych, doborze obuwia oraz ubioru, a także programu treningu -ćwiczeń w celu zmiany mojego trybu życia.
Pozdrawiam wszystkich uczestników tego forum.
Jar64
- Misiek109
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Bardzo dobra decyzja, wejdź sobie tutaj http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... start=2940 napewno znajdziesz wiele cennych uwag.
- td0
- Zaprawiony W Bojach

Słuszny cel. Życzę powodzenia.
Zakupy zostaw na później.
Ubierz się w to co masz (stary dres i buty sportowe) i wyjdź pobiegać. Zrób mały test.
Jak długo jesteś w stanie truchtać bez przerwy? Myślę o powolnym truchcie (prędkość jak podczas marszu). To pomoże określić od czego zaczynasz.
Skąd jesteś?
:) Tomek
- piter82
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:32
- Życiówka w maratonie: 3:22:xx
no gratulacje dobra decyzja, teraz będzie ciężko ale warto
zacznij od marszobiegów i butów z dobra amortyzacją odpowiednią dla twojej wagi
porzuć też tłuste żarcie, jedz dużo owoców i warzyw a będzie ok 

Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
- gores87
- Zaprawiony W Bojach
ja swoja przygode z bieganiem zaczelem pod koniec maja tego roku. Startowalem z wagi z 116kg przy wzroscie 178. Na poczatku kupilem buty, model blackhawk 2 asicso'w(biegam w nich po dzien dzisiejszy) buty swietnie daja rade, no i cena nie wygorowana(zaplacilem bodajze 180zł na allegro) spodenki mialem, kupilem sobie tylko koszulke kalenji na krotki rekaw, czapke z daszkiem i najprostszy pulsometr
. Od miesiaca jesetem rowniez posiadaczem najprostszego modelu wiatrowki rowniez kalenji. Biega mi sie w tym poprostu super. Dodam ze zaczynalem od planu 10-tygodniowego gdzie przebiegniecie minuty graniczylo z cudem. Pochwale sie(i jestem z siebie bardzo dumny) bo wczoraj przebieglem swoje pierwsze 4 km w 30 minut :] dla mnie to jest wyczyn z uwagi ze zaczynalem od zera. A biegam od pol roku, wiec postep jest. Az strach pomyslec co bedzie np za 2 lata :D ;] Pozdrawiam i zycze wytrwalosci w dazeniu do celu, bo to chyba podstawa sukcesu, no i regularnosc regularnosc i jeszcze raz regularnosc.

-
- Zaprawiony W Bojach
Jeśli o zdrowym życiu mowa to oprócz biegania trzeba sobie "wytrenować" dobre nawyki żywieniowe.Przekonacie się ,ze to może być trudniejsze od biegania.Kasza i makaron ,soczewica, otręby,chude mięso i wędlina zamiast ziemniaków pieczeni i sosu. dużo warzyw ,zero fast-foodów .Zamiast golonka trochę orzechów zamiast kanapek na kolacje -biały ser i nic słodkiego na noc.Wszystko nie do syta ,tyle by zaspokoić głód,często a po troszku.No i picie wody mineralnej niegazowanej
Naprawdę łatwe to nie jest.
Naprawdę łatwe to nie jest.
Biegnę więc jestem lecz nie wiem kim
Biegnę, choć czasem brakuje mi sił ..
-
- Zaprawiony W Bojach
" ku chwale stawów kolanowych i skokowych jak także biodrowych i odcinkowi lędźwiowemu, hej "
A żebyś wiedział,ze bieganie jest ogólnie ku chwale niektórych częsci ciała.Moje konowały oglądając konterfekt mojego kręgosłupa lędźwiowego zabraniają mi biegania z moim rozszczepionym kręgosłupem.Ale podczas badania fizykalnego stwierdzają :ma pani dobrze wyrobione mięśnie ,Pani ćwiczy?Owszem odpowiadam ja biegam.Konował kiwa głowa i mówi:To chyba jednak pani służy,ale lepiej po miękkim podłożu i nie za długo.
A żebyś wiedział,ze bieganie jest ogólnie ku chwale niektórych częsci ciała.Moje konowały oglądając konterfekt mojego kręgosłupa lędźwiowego zabraniają mi biegania z moim rozszczepionym kręgosłupem.Ale podczas badania fizykalnego stwierdzają :ma pani dobrze wyrobione mięśnie ,Pani ćwiczy?Owszem odpowiadam ja biegam.Konował kiwa głowa i mówi:To chyba jednak pani służy,ale lepiej po miękkim podłożu i nie za długo.
Biegnę więc jestem lecz nie wiem kim
- Ciernograf
- Stary Wyga
- Kontakt:
Grr.... dajcie sobie spokój. W takim trybie jak szkoła to trzeba być na wszystko przygotowanym. Przy moim trybie żywnościowym będąc w szkole przykładowo od 7:35 do 15:00 potrzebuję 8 kromek chleba i to w dodatku z jakimiś "pierdołami" jak ser, sałata, kiełbasa etc. Powiem wam, że to jest męka, straszna męka :/.
Co do słodyczy to potrafię od pstryknięcia palcem przestać jeść, ale co do chipsów, paluszków oraz tzw. "babeczek"... ciężko mi :D. I zawsze przy sytuacji kiedy mogę sięgnąć po chipsa zapal mi się czerwone światełko, przecież można zastąpić to jakimś owocem. A wtedy już całkowicie dochodzi do męki. Bo nie wiadomo co wziąść xP.
Od poniedziałku muszę zacząć robić brzuszki i pompki, bo tylko tak pokonam wadę w łopatcę (tak zalecił mi lekarz). Cóż, praca pełną parą ^^
Co do słodyczy to potrafię od pstryknięcia palcem przestać jeść, ale co do chipsów, paluszków oraz tzw. "babeczek"... ciężko mi :D. I zawsze przy sytuacji kiedy mogę sięgnąć po chipsa zapal mi się czerwone światełko, przecież można zastąpić to jakimś owocem. A wtedy już całkowicie dochodzi do męki. Bo nie wiadomo co wziąść xP.
Od poniedziałku muszę zacząć robić brzuszki i pompki, bo tylko tak pokonam wadę w łopatcę (tak zalecił mi lekarz). Cóż, praca pełną parą ^^
- pozzie
- Dyskutant
- Kontakt:
z planem treningowym nie pomogę, bo nie czuję się na siłach do udzielania (jeszcze?
) takich rad. ale trzymam kciuki.
ja zacząłem bieganie na początku kwietnia tego roku czyli 8 miesięcy temu. Ważyłem 125 kg przy 186 cm (lat 37, gatunek: kanapowiec).
Teraz waga wyświetla 98 kg, dzienniczek treningowy twierdzi, że za 16 km wybije mi 1000 km przebiegu (chyba do przeglądu pójdę
))) a nowa, nieznana wcześniej mi półka na dyplomy i medale przypomina, że mam za sobą dwa maratony ( 'mam' oznacza tu ukończenie maratonu w limice czasu
).
A jakie plany na przyszły rok
Trzymam kciuki bardzo, mnie wciągnęło bez reszty. Trzymając się amerykańskiego triathlonowego hasła YES I CAN zaczytywałem się w internetowych forach (pozdrowienia dla wszystkich z bieganie.pl, dużo wiedzy również stąd!), kompilowałem plany treningowe starając się żeby nie przejkraczały skromnych możliwości no i ubrałem new balance 1011 dla ciężkich pronatorów. i uważałem na kolana.
więc raz jeszcze - trzymam kciuki za wszystkich takich jak my, początkujący truchtacze z uporem maniaka choć powolutku biegnący do przodu !
pozdrawiam!

ja zacząłem bieganie na początku kwietnia tego roku czyli 8 miesięcy temu. Ważyłem 125 kg przy 186 cm (lat 37, gatunek: kanapowiec).
Teraz waga wyświetla 98 kg, dzienniczek treningowy twierdzi, że za 16 km wybije mi 1000 km przebiegu (chyba do przeglądu pójdę

A jakie plany na przyszły rok

Trzymam kciuki bardzo, mnie wciągnęło bez reszty. Trzymając się amerykańskiego triathlonowego hasła YES I CAN zaczytywałem się w internetowych forach (pozdrowienia dla wszystkich z bieganie.pl, dużo wiedzy również stąd!), kompilowałem plany treningowe starając się żeby nie przejkraczały skromnych możliwości no i ubrałem new balance 1011 dla ciężkich pronatorów. i uważałem na kolana.
więc raz jeszcze - trzymam kciuki za wszystkich takich jak my, początkujący truchtacze z uporem maniaka choć powolutku biegnący do przodu !

pozdrawiam!
- Ciernograf
- Stary Wyga
- Kontakt:
Pozzie duży szacunek dla Ciebie za takie osiągnięcie i za dalszy rozwój swoich możliwości ;] ^^. Nie wielu ma motywację aby pociągnąć za sznureczek, który prowadzi do zmian.
Ja się obawiam trochę, bo droga, którą przebiegam w czasie wykonywania planu treningowego jest lekko zaśnieżona :D. Jak glebnę to wam dam znać, bo robi się ciekawie :D.
A i tak nawiasem jeszcze mówiąc po 4 tygodniu biegów z planu 10-tygodniowego czuję się świetnie. Nie ma dni, kiedy czuję się ociężały a przy okazji jem zdrowo ^^. Czekam na dalsze efekty ;]
Ja się obawiam trochę, bo droga, którą przebiegam w czasie wykonywania planu treningowego jest lekko zaśnieżona :D. Jak glebnę to wam dam znać, bo robi się ciekawie :D.
A i tak nawiasem jeszcze mówiąc po 4 tygodniu biegów z planu 10-tygodniowego czuję się świetnie. Nie ma dni, kiedy czuję się ociężały a przy okazji jem zdrowo ^^. Czekam na dalsze efekty ;]
-
- Wyga
ja też doszłam do wnosku, że w końcu pora zacząć zdrowo żyć, pora zmienić wagę i nawyki, i też zaczęłam biegać. U mnie to dopiero miesiąc, ale jest świetnie póki co. Skończyłam własnie piąty tydzień planu dziesięciotygodniowego i ciągle żyję, a nawet jakby czuję się lepiej
Z tym, że jak pisała gram, samo bieganie to mało, do tego koniecznie jakaś dieta. A to dużo trudniejsze niż bieganie, które dla większości staje się przyjemnością.
Cieszę się, że tylu ludzi odkrywa bieganie.
A Tobie Jar64 życzę powodzenia i wytrwałości.

Cieszę się, że tylu ludzi odkrywa bieganie.
A Tobie Jar64 życzę powodzenia i wytrwałości.
kto biegnie nie grzeszy ["Maratończyk" TSA]