Ślad stopy - prośba o określenie.

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:26
Życiówka w maratonie: 04:33:53
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Hej!

Siedząc dziś w wannie zauważyłem, że na krześle obok krzyżówki leży blok techniczny z ciemną okładką. Pomyślałem, że to dobra okazja do tego, żeby sobie w końcu zrobić próbę mokrego śladu. Wyszło tak:

Obrazek

Podkreśliłem trochę kształt wektorem, żeby było dokładnie widać odcisk. Na moje oko jest to pronacja naturalna, ale mogę się mylić, proszę więc o ewentualne sprostowanie. Dodam, że wszystkie moje stare buty mają delikatnie startą piętę po zewnętrznej i tylnej stronie i trochę palucha. Aha, lewa stopa jest niemal dokładną kopią prawej.

Jako, że w sklepach zdarzają się posezonowe przeceny butów, muszę się w końcu rozprawić z wątpliwościami dotyczącymi mych stóp.
Ostatnio zmieniony 13 lis 2009, 22:23 przez PATATAJEC, łącznie zmieniany 1 raz.
PKO
Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:56
Życiówka w maratonie: 03:44:08

Nieprzeczytany post

z tego co się naczytałem, test statyczny może nie do końca oddawać tego co się dzieje w trakcie biegu... lepiej zrób zdjęcie podeszwy swojego buta biegowego i zaznacz które miejsca są najbardziej wytarte, to bardziej wiarygodna metoda, żeby sprawdzić swoją stope
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

zdjęcia chyba nie trzeba. Są starte na zewnętrznej stronie pięty i w okolicach palucha - delikatnie. Patrzę na to video i widzę, że gość też lekko ścina piętą. Na końcu tego filmiku pokazane strefy starcia na butach i odcisk stopy:

http://www.youtube.com/watch?v=WSw-w3Lt ... r_embedded

Chyba wszystko się zgadza.
Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:56
Życiówka w maratonie: 03:44:08

Nieprzeczytany post

patrząc na łydki, myślę że to nie gość, tylko gościówa:D ... ja zauważyłem na swoim bucie,że pięta starta jest bardziej od zewnętrznej, śródstopie wytarte jest delikatnie na całej powierzchni, ale trochę mocniej od wewnętrznej... za to palce wytarte na zewnętrzenej i wogóle nic od wewnętrznej.. chyba mam podobnie jak na tym filmiku, czyli neutral/delikatna pronacja... wcześniej na poprzednich butach (Brooksach Adrenaline) był neutral, ale teraz biegam intensywniej i szybciej
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No to chyba dobrze :)

W sumie u mnie ciężko określić te starcia ... o ile na pięcie są widoczne, o tyle w części przedniej trudno się domyślić, czy to starte, czy nie starte. Zdjęcia nic by nie dały, bo to są bardzo małe różnice.

Wydaje się, że jestem neutralem. Będę więc szukał butów pod tym kątem. Oczywiście jeśli ktoś sądzi inaczej, to proszę o wypowiedź :)
Awatar użytkownika
kapan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:51
Życiówka w maratonie: 2:59:29

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem ok. Prawidłowa pronacja, nie ma płaskostopia ani podłużnego i poprzecznego chyba też nie ma. Przy naturalnej pronacji u mężczyzn środek ciężkości wędruje od zewnętrznej części pięty do dużego palca u kobiet prawidłowa pronacja wygląda jak u mężczyzn, ale również prawidłowe jest od środkowej części pięty do dużego palca lub do drugiego palca-skąd te różnice między płciami nie wiem.
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kapan pisze:Moim zdaniem ok. Prawidłowa pronacja, nie ma płaskostopia ani podłużnego i poprzecznego chyba też nie ma. Przy naturalnej pronacji u mężczyzn środek ciężkości wędruje od zewnętrznej części pięty do dużego palca u kobiet prawidłowa pronacja wygląda jak u mężczyzn, ale również prawidłowe jest od środkowej części pięty do dużego palca lub do drugiego palca-skąd te różnice między płciami nie wiem.
Kasia - dziękuję za utwierdzenie mnie w przekonaniu! Co do różnic między płciami, to może, w tym przypadku chodzi o różnice w budowie miednicy? Tak spekuluję.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ