Amator Biegania.

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
DiiMoon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.
Jestem młodym człowiekiem który chciał by zacząć biegać poprawiając sobie kondycję i sprawność fizyczną . Mam 16 lat 180 wzrostu i ważę 65kg.

Bieganie dla mnie to nie nowość ponieważ w szkole podstawowej biegałem na zawodach w sztafecie , lecz po podstawówce przerwałem pasję biegania .

Nie biegam dobre 2 , 3 lata i chciał bym zacząć od nowa .

Moja prośba jest taka jakie ćwiczenia rozciągające muszę wykonywać przed bieganiem i po ? Ile dni w tygodniu biegać ? Jaki czas i długość ? Jak kontrolować oddech ?

Ps. Mam blisko swojego zamieszkania park duży który składa się i z asfaltu i z ze ścieżek z piaskiem lub piaskiem i drobnymi kamykami .

Pozdrawiam .
I z góry dziękuje za pomoc.
PKO
Polski_Biegacz
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam na najbardziej rozbieganym forum w cyber przestrzeni :hej:
DiiMoon pisze:
Moja prośba jest taka jakie ćwiczenia rozciągające muszę wykonywać przed bieganiem i po ?
Przykładowa Rozgrzewka : http://bieganie.pl/?cat=15&id=854&show=1
DiiMoon pisze:Ile dni w tygodniu biegać ? Jaki czas i długość ?
Oto plan wprowadzający: http://bieganie.pl/?show=1&cat=19&id=547 lub jak wolisz 10 tygodniowy: http://bieganie.pl/index.php?cat=6&id=81&show=1
DiiMoon pisze:Jak kontrolować oddech ?
Tak byś mógł swobodnie rozmawiać.
DiiMoon pisze:Ps. Mam blisko swojego zamieszkania park duży który składa się i z asfaltu i z ze ścieżek z piaskiem lub piaskiem i drobnymi kamykami .
Jeśli wkręcisz się w bieganie to pomyśl o dobrych butach ponieważ to podstawa ;]

Pozdrawiam. :hejhej:
DiiMoon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wielkie dzięki za pomoc , jeszcze tylko jedno pytanko .
Ile dni mam biegać a ile odpoczywać żeby zregenerować siłę ? .
Polski_Biegacz
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ja bym Ci radził biegać tak jak w planie tam gdzie masz wolne nie biegaj może na rowerku trochę a i jedz więcej białka by mięśni nie palić.
DiiMoon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A co z dietą ?
Mam bardzo szybką przemianę materii i nigdy brzuszek mi nie rośnie :) . Jestem szczupłą osobą .. więc czy mam się ograniczać w jedzeniu czy nie ?
tazoo
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka w maratonie: 3:26:54

Nieprzeczytany post

Mam 42lata, 187cm i ważę 82kg. Chłopie chciałbym mieć Twoje BMI i jeszcze móc biegać...
[url=http://runmania.com/rlog/?u=tazoo][img]http://runmania.com/f/8a08b00c9ee276eecbac13751b1319b8.gif[/img][/url]
gram
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tazoo pisze:Mam 42lata, 187cm i ważę 82kg. Chłopie chciałbym mieć Twoje BMI i jeszcze móc biegać...
Mam 48 lat BMi troszkę słabsze biegam od roku,ostatnio wysyp kontuzji ale biegać myślę dalej Ty też dasz radę trochę wiary w siebie kolego początki zawsze sa okropne.Powodzenia

Ale faktycznie dla mnie dziwne jest gdy 16-latek szczupły i zgrabny pyta jak biegać .Przecież on po prostu to potrafi.Jednak w kwestii osiągania wyników to już inna sprawa.
Biegnę więc jestem lecz nie wiem kim
Biegnę, choć czasem brakuje mi sił ..
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czasami biega ze mną syn znajomego - chłopak 17 lat, 188cm wzrostu, szczupły i jeździ na rowerze, ale nie biega poza wyjątkami, kiedy siłą go ojciec zaciąga :hahaha: - bez zająknięcia robi czasy jakich nie powstydziłby się ktoś kto regularnie trenuje rok czy nawet dłużej :oczko: Takim wiele nie trzeba żeby robić czasy, o których nie jeden z nas marzy w planach na za 2-3 lata :hahaha:
Pinacolada
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mam córkę 15 letnią,która gdy tylko może biega ze mną i mężem.Ma świetne warunki i bardzo to lubi,osiąga dobre czasy a mimo to w szkole nikt nie interesuje się tym,że ma chęci biegać.Nie ma sekcji lekkoatletycznej,sks-ów ba nawet nie ma porządnych w-fów,więc nie dziwię się,że młodzi ludzie nie wiedzą jak trenować.W szkołach dzieci nie chcą ćwiczyć,a nauczyciele chyba nie mają chęci widząc ich brak zapału propagować zdrowy styl życia.
"Jeżeli człowiek czegoś gorąco pragnie, to cały wszechświat potajemnie mu sprzyja."
Loux
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

U mnie w szkole, niestety, ale również nikt nie interesuje się lekkoatletyką. Trenujemy głównie sporty drużynowe, a biegamy może 3-4 razy w roku; przed zawodami przełajowymi, sztafetowymi i przed czwórbojem.

W podstawówce biegałam tylko na zawodach (zero treningów, no, bo niby skąd mam wiedzieć jak trenować!?) i awansowałam góra do powiatowych.
W te wakacje zaczęłam rekreacyjnie biegać na stadionie, w czasie, gdy mój nauczyciel w-f'u miał zajęcia klubu piłkarskiego. Zaczął mnie wspierać w tym, co robiłam (i dotąd robię) i dzięki niemu zdobyłam trzy wysokie miejsca na jednych zawodach (1, 1, 16). Teraz, przez zimę organizuje mi treningi na hali sportowej (3x w tygodniu), żeby nie stracić formy i już przygotowuje mnie na jesienne biegi przełajowe. :)

W mojej szkole uczniowie lubią ćwiczyć, no, może poza jakimiś jednostkami, bo mamy nauczycieli, którzy potrafią nauczyć poprzez zabawę i nie krzyczą na kogoś, gdy komuś coś nie wychodzi. I co najważniejsze: lubią to, co robią - jest organizowanych wiele sks'ów i spotkań, ale niestety grupy lekkoatletycznej raczej nigdy nie będzie, bo zapewne tylko kilka osób by się zapisało - wiele osób traktuje bieganie, jako karę, a szkoda.. :ech:
Marta
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ