Chcę biegac i nie tracić wagę
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Witam. Ostatnio poważnie interesuje się bieganiem, od następnego tygodnia zamierzam przystąpić do planu dla początkujących ze strony nikerunning.com. Moim celem nie jest zrzucenie zbędnych kilogramów, wręcz na odwrót, przy wzroście 181cm ważę ok 65kg, mam wręcz niedowagę(no może poza pojawiającym się po woli brzuchem), a biegać chcę aby poprawić ogólna kondycję(no i by pozbyć się tego brzucha :/), która przez ostatnie parę lat znacząco się pogorszyła w związku z przejściem na wyraźnie mniej aktywny niż dotychczas tryb życia.
Moje pytanie więc brzmi co mam zrobić aby biegając poprawić kondycję ale nie tracić na wadze? kolega mnie poradził abym jadł dużo batoników nawet w trakcie treningów, ale nie jestem przekonany co do takiej taktyki :D
Moje pytanie więc brzmi co mam zrobić aby biegając poprawić kondycję ale nie tracić na wadze? kolega mnie poradził abym jadł dużo batoników nawet w trakcie treningów, ale nie jestem przekonany co do takiej taktyki :D
- mimik
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:56
- Życiówka w maratonie: 03:44:08
witam!
moge powiedziec tylko po sobie... brzucha nie wymodelujesz biegając... albo inaczej.troche straciłem brzucha , ale to był wynik ogólnie spadku masy z 75 do 66 kg ( bardzo mi nogi schudły w udach i biodrach, pośladki znikły w podobnym tempie oraz częsc sadła na wysokości brzucha z tyłu na plecach),
oczywiście siłą woli częśc sadła z brzucha poszła do spalenia, ale dalej nie mam wymodelowanego brzucha, przy wzroście 173 z 84cm zszedłem do 78cm, wg prawideł jesli chodzi proporcje powinienem miec 74 -- tu mała uwaga oprócz biegania, robie sobie lekkie cwiczenia na brzuch oraz angażujące mięsnie brzucha ( pompki, weider, drążek jakś tam gimanstyka)
... wg mnie jeśli chcesz stacic (wymodelowac) brzuch, nie tracąc ogólnie masy ciała, to musisz wymyślec sobie inne intensywniejsze cwiczenia, ktore będa trenowac lub bardziej zaangażują te mieśnie... bieganie słabo angazuje, ponoc rower bardziej... co do masy... poprostu odpowiednio więcej jedz... waż sie i kontroluj mase ciała i dobieraj odpowiednia ilośc pokarmu...
dziekuje za wykład
PS. http://www.kulturystyka.pl/atlas/
przegladnij sobei ten atlas, napewno cos znajdziesz na mięsnie brzucha z dobrym wyjasniem które partie jakie cwiczenia itd ( prawie na samym dole )... pozdro
moge powiedziec tylko po sobie... brzucha nie wymodelujesz biegając... albo inaczej.troche straciłem brzucha , ale to był wynik ogólnie spadku masy z 75 do 66 kg ( bardzo mi nogi schudły w udach i biodrach, pośladki znikły w podobnym tempie oraz częsc sadła na wysokości brzucha z tyłu na plecach),
oczywiście siłą woli częśc sadła z brzucha poszła do spalenia, ale dalej nie mam wymodelowanego brzucha, przy wzroście 173 z 84cm zszedłem do 78cm, wg prawideł jesli chodzi proporcje powinienem miec 74 -- tu mała uwaga oprócz biegania, robie sobie lekkie cwiczenia na brzuch oraz angażujące mięsnie brzucha ( pompki, weider, drążek jakś tam gimanstyka)
... wg mnie jeśli chcesz stacic (wymodelowac) brzuch, nie tracąc ogólnie masy ciała, to musisz wymyślec sobie inne intensywniejsze cwiczenia, ktore będa trenowac lub bardziej zaangażują te mieśnie... bieganie słabo angazuje, ponoc rower bardziej... co do masy... poprostu odpowiednio więcej jedz... waż sie i kontroluj mase ciała i dobieraj odpowiednia ilośc pokarmu...
dziekuje za wykład

PS. http://www.kulturystyka.pl/atlas/
przegladnij sobei ten atlas, napewno cos znajdziesz na mięsnie brzucha z dobrym wyjasniem które partie jakie cwiczenia itd ( prawie na samym dole )... pozdro
- PATATAJEC
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:44:26
- Życiówka w maratonie: 04:33:53
- Kontakt:
sorry za offtop! Mimik, dzięki za linka - niedługo zaczynam ćwiczenia siłowe 
A tak żeby pełen offtop nie wyszedł to dodam, że mimik ma rację. Mi zleciało ponad 10 kg - z 86 do 74, brzuch się ładnie zwinął, ale nie wymodelował
- ale już tam widzę trochę mięcha, a nie sam tłuszczyk, więc mam nadzieję, że odpowiednie ćwiczenia sprawią, że mięcha przybędzie 

A tak żeby pełen offtop nie wyszedł to dodam, że mimik ma rację. Mi zleciało ponad 10 kg - z 86 do 74, brzuch się ładnie zwinął, ale nie wymodelował

- pil
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:42:40
- Życiówka w maratonie: 03:29:57
- Kontakt:
gdy ja zaczalem biegac kilka miesiecy temu startowalem z waga 59kg na ok 176cm wzrostu - rowniez zalezalo mi na tym, aby nie tracic na wadze i co ciekawe, obecnie mam 61 kg
biegam ok. 20-25 km tygodniowo, nigdy dzien po dniu i zawsze zaraz po biegu zjadam banana albo jakas kanapke z dzemem/miodem, aby uzupelnic spalone kalorie. Podstawa to jednak obiad: ryż, makaron -w zasadzie po biegu czlowiek ma taki apetyt, ze jesli sie nie pilnuje to je wiecej i pewnie stad ten przyrost wagi
musze sie przyznac, ze dzieki bieganiu nie dosc ze poprawilem sobie kondycje, to przede wszystkim nauczylem sie regularnie spozywac posilki i jesc takie rzeczy, ktore daja mi duzo energii na bieg i reszte dnia, organizm nabral zdrowego rytmu

musze sie przyznac, ze dzieki bieganiu nie dosc ze poprawilem sobie kondycje, to przede wszystkim nauczylem sie regularnie spozywac posilki i jesc takie rzeczy, ktore daja mi duzo energii na bieg i reszte dnia, organizm nabral zdrowego rytmu

- mimik
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:56
- Życiówka w maratonie: 03:44:08
np PATATAJEC 
pil i hopar - zalezy wszystko jeszcze kto z jakiego pułapu startuje, Wam raczej nie grozi spadek masy;)
dobrze zauważyłeś pil, przemiana materii plus bogatsze w energie pozywienie do tego stosunek masy mięsniowej do tłuszczyku, czyli w waszym przypadku przyrost masy mięśniowej w pewnych partiach nóg ( czyli zwiększenie lekko masy ciała), tłuszczyku to raczej nie mieliście i nie macie ( więc tutaj nie ma ubytku masy ciała ) .. oczywiście bieganiem można i przepalic mięsnie..
to tyle z mojego profesorskiego wykładu, ale temat taki akurat do gdybania

pil i hopar - zalezy wszystko jeszcze kto z jakiego pułapu startuje, Wam raczej nie grozi spadek masy;)
dobrze zauważyłeś pil, przemiana materii plus bogatsze w energie pozywienie do tego stosunek masy mięsniowej do tłuszczyku, czyli w waszym przypadku przyrost masy mięśniowej w pewnych partiach nóg ( czyli zwiększenie lekko masy ciała), tłuszczyku to raczej nie mieliście i nie macie ( więc tutaj nie ma ubytku masy ciała ) .. oczywiście bieganiem można i przepalic mięsnie..
to tyle z mojego profesorskiego wykładu, ale temat taki akurat do gdybania

-
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
No i zaczęłem biegać, wzięłem plan treningowy Nike plus, małe obciążenie zato prawie codziennie. Wprawdzie obecnie jestem chory i nie biegam, ale już pare sesji miałem i póki co niema zle, wręcz odwrotnie 

-
- Zaprawiony W Bojach
Hopar
- aby nie chudnąc musisz dostarczać organizmowi odpowiedniej ilosci kalorii, czyli Twoje dzienne zapotrzebowanie plus tyle ile spalisz podczas treningu,
- bieganie jak inne sporty o charakterze aerobowym pomoże Tobie wspaniale usunąć nadmiar tkanki tłuszczowej,
- żaden sport nie powoduje mniejszego czy większego "odchudzenia" brzucha, ponieważ spadek tkanki tłuszczowej jest w każdym sporcie/wysiłku taki sam, tzn. występuje na całym ciele,
- nie ma sportów albo ćwiczeń ukierunkowanych pod zrzucanie tłuszczyku z brzucha (który, notabene, jest zwykle ostatnim miejscem z którego schodzi tłuszcz i pierwszym, które go nabiera), są za to ćwiczenia siłowe, które po odsłonieciu brzucha spod warstwy tkanki tłuszczowej, pozwalają go "wymodelować", czyli po prostu wzmocnić te mięsnie.
- aby nie chudnąc musisz dostarczać organizmowi odpowiedniej ilosci kalorii, czyli Twoje dzienne zapotrzebowanie plus tyle ile spalisz podczas treningu,
- bieganie jak inne sporty o charakterze aerobowym pomoże Tobie wspaniale usunąć nadmiar tkanki tłuszczowej,
- żaden sport nie powoduje mniejszego czy większego "odchudzenia" brzucha, ponieważ spadek tkanki tłuszczowej jest w każdym sporcie/wysiłku taki sam, tzn. występuje na całym ciele,
- nie ma sportów albo ćwiczeń ukierunkowanych pod zrzucanie tłuszczyku z brzucha (który, notabene, jest zwykle ostatnim miejscem z którego schodzi tłuszcz i pierwszym, które go nabiera), są za to ćwiczenia siłowe, które po odsłonieciu brzucha spod warstwy tkanki tłuszczowej, pozwalają go "wymodelować", czyli po prostu wzmocnić te mięsnie.
- run
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Kolejny fanboy Nike :Phopar pisze:No i zaczęłem biegać, wzięłem plan treningowy Nike plus, małe obciążenie zato prawie codziennie. Wprawdzie obecnie jestem chory i nie biegam, ale już pare sesji miałem i póki co niema zle, wręcz odwrotnie
Skoro nie chcesz zrzucać wagi jedz więcej (lub na równi żeby nie tyć) niż spalasz, nie ma innej odpowiedzi na to pytanie

- ArturS
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Jak ktoś nie chce tracić na wadze to trzeba dodać do kalendarza treningowego siłownię z ćwiczeniami na masę
Ja ledwo wróciłem na siłownię (po 2mies. przerwy) i mimo, że w pasie cm lecą w dół, to waga poszła 1,5kg w górę
Niestety od razu też przestałem się mieścić w kilka ciuchów, które teoretycznie miały zapas