Pare pytań o bieganiu

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
archont
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam,

Biegać zacząłem spory czas temu, bo już 3 lata temu. Zaczynałem od kondycji absolutnie fatalnej - nie w kontekście osiągów sportowych ale codzienności.

Biegałem sobie te dwa razy w tygodniu, czasami odpuszczałem na miesiąc, kondycja trochę się poprawiła i przestałem zostawiać obiad w krzakach, zacząłem biegać z załadowanym plecakiem. Człowiek młody to i głupi, a do ortopedy poszedł dopiero jak nie dało się normalnie funkcjonować.

Rok przerwy i zacząłem biegać ponownie. Dystanse króciutkie, 2-3km, ale i tak poprawa od momentu kiedy po 600m następował koniec biegu z przyczyn fizjologicznych.

Przez 3 miesiące wakacji wziąłem się trochę poważniej za bieganie w celu zgubienia kilogramów i poprawy osiągów. 10km robię w niecałą godzinę niezmienie tempem 10,2-10,5. Około 94kg @ 188cm i 22 lata, aczkolwiek trasa którą normalnie robię ma 8km na stosunkowo pofałdowanym terenie, także pełne 10 robiłem tylko dwa razy.

Teraz moje pytania:

1) W czym biegać? Dotychczas biegałem w terenie, jak i po twardej nawierzchni w tenisówkach (o dwa rozmiary za małe, bo innych w całym trójmieście nie było..) - co mnie mile zdziwiło to to, że nie dość że problemy z kolanami się nie pogorszyły, to takie hartowanie je naprawiło, ale nie ma co dalej kusić losu. Na wydatki rzędu 200zł mnie nie stać, choć może akurat miesiąc głodówki by pomógł w zgubieniu wagi ;)

2) Jaki program treningowy zrobić? Dotychczas tylko wydłużałem czas biegów, prędkość zostaje ciągle na stałym poziomie 10,0 -10,5. Nie mam zamiaru startować w maratonie, a biegam na potrzeby poprawy ogólnej kondycji w związku z zaangażowaniu w militaria.

3) Robiąc nawet te głupie 8 przez pierwsze cztery nie mam problemu, ale kiedy zaczynam wracać, nie robiąc przerwy, zaczyna mi poważnie brakować pary. Choć tempo trzymam, czuję jakbym nie mógł pobiec ani trochę szybciej - ciarki, ból całego ciała, mięśnie nóg jakby w skurczu - a przecież nie biegnę szybko, bo tylko 4km/h szybciej niż jakbym maszerował. Miałem nadzieję że po 3 miesiącach biegania kondycja sama się poprawi a tu guzik. Motywację mam taką że biegnę do oporu, ale dziwi mnie czemu tak się dzieje, zwłaszcza że nie jestem palaczem, cholesterol mam ponoć bardzo dobry. Czy cukrzyca może być przyczyną takiego zjawiska?
PKO
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

ad.1. - nie znam się ... najtańsze do biegania opisywane na forum to chyba Joomy i wolfy - opisy znajdziesz w dziale sprzętu najprawdopodobniej. W buty warto zainwestować ... jednak kolana ma się tylko dwa ;p

ad2. popatrz na jakiś początkujący program na półmaraton - strasznych dystansów tam do przebiegnięcia nie ma, a trochę usystematyzuje bieganie i urozmaici. Bieganie ciągle tego samego nie ma większego sensu, czasem trzeba zrobić przebieżki, czasem trochę się zmęczyć.. no i robić prócz tego trochę cwiczeń "dookołobiegowych" ;-)

ad.3. - wygląda na to że jednak za szybko po prostu. - bieganie do oporu też nie jest dobrym "bodźcem treningowym" - jeśli nie chcesz sobie tylko truchtać - tylko interesuje cię jakiś tam rozwój... to warto poczytać o tym po co czasem biegać naprawdę WOLNO ... - to się opłaca. to taki pierwszy kroczek na drodze do szybszego biegania. Niestety kto się nie nauczy truchtać nie nauczy się też biegać (nie dotyczy kilku cfaniaków co to od razu biegali ;p ale sprawdza się u 90% śmiertelników) a jak wolno można truchtać .. cóż ... ja zaczynałem od 7:40/km... i i tak kończyłem po 3km ;p więc uwierz mi że można to robić na prawdę wolno.
Szymon
Obrazek
stepow
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Proponuję posłuchać ssokolowa,

od siebie dodam że warto dołożyć gimnastykę siłową, na portalu jest taki interesujący artykuł:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=1000

pozdrawiam i powodzenia
Marek, Wrocław
http://www.stepow.net/
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ