96kg

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Budynio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam,

pisze do z zapytaniem do specjalistów, ważę 96 kg- trochę utyłem po złamaniu. Moja normalna waga to ok 86-87kg. Trenuje sporty walki ale jako dodatek do treningu zamierzam dorzucić biegi jako trening aerobowy by szybciej zrzucić zbędne kg. Pytanie brzmi czy przy tej masie jest to bezpieczne?
PKO
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

pytanie brzmi - jakie masz buty ;-) i czy umiesz TRUCHTAĆ

- buty są najważniejsze jeśli chodzi o urazy "wstrząsowe" a umiejętność truchtania przydaje się by uniknąć kontuzji przeciążeniowych że tak to na chłopski rozum napiszę.

Niestety mam też przykrą wiadomość, bez "diety" (rozumianej jako świadomości ilości i jakości pochłanianego pokarmu) nawet bardzo duża dawka "sportu" niewiele pomoże.
Szymon
Obrazek
Awatar użytkownika
Paunow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Napisz jeszcze co to było za złamanie. I jak intensywnie trenujesz? Czy masz dużo tkanki tłuszczowej czy może więcej z tych 96 kg to masa mięśniowej ;)
W górach jest wszystko co kocham...
Budynio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

buty kupilem dla neutrali Joma, ponoc wystarczą, co do diety to dzieki za rady ale od 12 lat uprawiam sporty walki i nieraz przygotowywalem sie do zawodow wiec wiem jak ogarnac diete. Chodzilo mi wlasnie o rade jak to wplynie na stawy bo nie mam doswiadczenia
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:26
Życiówka w maratonie: 04:33:53
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Budynio pisze:buty kupilem dla neutrali Joma, ponoc wystarczą, co do diety to dzieki za rady ale od 12 lat uprawiam sporty walki i nieraz przygotowywalem sie do zawodow wiec wiem jak ogarnac diete. Chodzilo mi wlasnie o rade jak to wplynie na stawy bo nie mam doswiadczenia
To zależy po czym będziesz biegał... Przy 96 KG amortyzacja jest potrzebna.
Budynio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

domyślam się, niestety jedynie asfalt
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja jeszcze w lipcu ważyłem 103kg przy 172cm wzrostu. Nie ukrywam - przez złą dietę zapuściłem brzuszek. Ale większość to mięśnie (od 15 roku życia bez siłowni ani rusz - dla przyjemności oczywiście, a nie "utraty karku"). Wcześniej biegałem w tanio kupionych rebookach. Niby pisało, że jest jakiś system amortyzacji, ale faktycznie to były twarde jak kamień i każdy trening 10km musiałem "odchorować" przez 2-3 dni, bo stawy bolały. Głównie miałem problem z kostką - dwa lata wcześniej miałem poważne złamanie obu kości przy kostce wraz z rozerwaniem torebki (??) czy czegoś tam. Dwa lata dochodziłem do tego żeby móc w ogóle złapać w miarę sensowny ruch w stawie i dopiero po tym czasie się zdecydowałem na ponowne bieganie. W końcu wspomniane tanie buty "dojechałem" nad morzem i musiałem kupić nowe - pierwszy raz pobieżnie się zainteresowałem tematem butów, ale informacji zasięgałem od niedoświadczonych, więc poza tym, że ma być amortyzacja nic nie wiedziałem. Zupełnie przypadkiem kupiłem odpowiednie buty (dla neutrali/supinatorów) z myślę odpowiednią amortyzacją - reebok premier verona. Kostka już się przestała odzywać jak ręką odjął. Od lipca zeszło na razie 9kg w dół, choć diety cud nie praktykuję - po prostu pilnuję się z tym co jem i z przyzwyczajenia dostarczam organizmowi dość duże ilości białka. Z węglami nigdy problemów nie było, a co najwyżej z ich rodzajem, czego teraz staram się pilnować. Tak więc Twoja waga nie jest jeszcze porażająca.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ