Pytanie o 6 tygodniówke PUMY

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
eldirector
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam

od niedawna wziąłem się za siebie i biegam...na stronie znalazłem 6 tygodniowy trening pumy i jak na razie dotarłem do 3 dnia 3 tygodnia. Teraz pytanie...jak czuliście się w trakcie realizacji tego treningu ? Ja wcześniej nie biegałem, 3 miesiące temu rzuciłem palenie (nie paliłem dużo ale wystarczającą żeby zaśmiecić sobie płuca) W chwili obecnej po rozgrzewce trening właściwy jest dosyć ciężki a to dopiero 2 minuty biegu z 3 minutami spaceru. Nie wiem jak będzie szło dalej i szczerze powiem że sobie za bardzo nie mogę wyobrazić 30 minut ciągłego biegu. Czy u was wyglądało to podobnie ? Trening rozpoczynam 15 minutową rozgrzewką, biegam asfaltowymi scieżkami, gdzie niegdzie przerwanymi polną drogą, potem rozciąganie i wychaładzanie...pomimo tego każdy interwał jest dosyć ciężki...nie zrezygnuje tylko zastanawiam się czy można coś zrobić żeby szło mniej ociężale, w końcu będzie 4 minuty biegu z minutą przerwy i mogę fizycznie nie dać rady...tak jak wspomniałem zaczynam ale chciałbym dotrwać do konca i długo długo dłużej...pozdrawiam i czekam na info jak wam wychodziły wasze począrtki ;)

ps. sorki za chaos w wypowiedzi ale nigdy nie miałem talentu do tworzenia postów na forach ...pozdrawiam ;)
PKO
mystery23
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej,
Nie przejmuj się ciężkimi początkami, ja obecnie jestem w ostatnim tygodniu treningu PUMY i również nie było mi łatwo. Ale co zauważyłam u siebie podczas treningów to trzeba trzymać tempo i najlepiej b. wolne. Jeżeli biegasz za szybko to normalne że nie dasz rady planowo przeprowadzić treningu.
Podam Ci przykład z tego tygodnia. We wtorek zaczęłam 4,30 min biegu/ 30 sek. marszu no i poszło świetnie zrobiłam cały trening zgodnie z planem. Dziś chciałam szybciej zacząć (choć już parę razy się na tym przejechałam) i przez cztery ostatnie interwały musiałam biegać tylko 3,30 min.
Dlatego najważniejszy jest wolny bieg, nawet jeżeli by ci się wydawało że prawie idziesz. Na podkręcanie tempa i robienie dobrych czasów będzie pora jak zakończysz ten "wprowadzający plan" ;)
Awatar użytkownika
barte
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

witam,
ja po kilkunastu latach bezaktywnosci i po 6 tygodniach treningow 3x w tygodniu pobieglem 5km w 30min. trzeba tylko troche powalczyc i tak jak napisala mystery23 uwazac na tempo. moje pierwsze treningi to bylo kilka minut biegu-zadyszka-spacerek i znowu kilka minut biegu i spacer do domu - masakra. generalnie jednak robilem minimum 3km w ciagu jednego treningu.
nie uzywalem planu PUMY i bardziej niosla mnie ambicja ktora doprowadzila do kontuzji kolan (bolalo glownie przy schodzeniu ze schodow i przede wszystkim tzw gesia stopka), cwiczenia z forum i glukozamina oraz 2tyg przerwy w biegach zalatwily sprawe. rozciaganie po biegu to juz oczywiscie oczywistosc.
powodzenia, acha, tez palilem fajki ale rzucilem troche wczesniej niz Ty.
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

hej ;-) apropos zmęczenia to są dwie kluczowe sprawy:
1. Tempo ! ;-)
2. Nadwaga ;-)

z moich obserwacji wynika - że 85% początkujących biega szybciej niż truchtacze z rocznym stażem - po prostu nie umieją jeszcze truchtać ;-)
dlatego początkującym tak bardzo poleca się pulsometry - żeby wiedzieli że ich tempo jest mega hiper szybkie i żeby zaczęli trochę "szurać"

no a punkt 2 - niestety prawda jest taka, że im więcej ważysz tym wolniej powinieneś biegać - tym bardziej się męczysz... niestety każdy kg ma tu całkiem niemałe znaczenie.

a no i przeczytaj jeszcze raz "opis do planu" bo tam jest +- napisane jak wolno powinieneś biec- tylko chyba nie wziąłeś sobie tego do serca.
Założenia:

Wszystkie treningi odbywają się w tempie absolutnie rekreacyjnym – to jeszcze nie jest czas na wyczyn – jeśli masz pulsometr, twoje tętno w trakcie energicznego marszu i większości bieganych odcinków nie powinno przekraczać 75% tętna maksymalnego.

Jeśli nie masz – intensywność biegu powinna pozwalać Ci na rozmowę. Na początkowym etapie jakakolwiek rozmowa może wydawać Ci się trudna, ale najważniejsze jest, abyś był/była w stanie utrzymać bieg przez podany czas.
Szymon
Obrazek
eldirector
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Szanowni koledzy co racja to racja...

zacząłem od zbyt szybkiego tempa, tak to już jest że na początku człowiek zawsze się podnieci i przeceni swoje możliwości. Dzisiaj rano cały cykle przeszedł bez najmniejszych trudności i czułem że został mi zapas po każdym biegu na jeszcze sporo wysiłku tak więc jutro 3 minuty połknę bez problemu.;)
Dzięki za rady...po ukonczeniu 6 PUMY mam nadzieje po pracować nad tempem i wycisnąć z siebie co się da.

Mam jeszcze jedno pytanie...

mianowicie w trakcie biegu (po rozgrzewce wydawało by się odpowiedniej) strzela mi coś w prawej stopie...:/ Nie wiem o co chodzi dlatego pytam czy może to być objaw złego rozgrzania, jakiegoś problemu ze stawami itp. Jest to że tak powiem standardowe strzelanie w stopie którego często można doznać po dłuższym siedzeniu. Nie czuje bólu ani żadnego dyskomfortu w czasie biegu.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ