Jak nie przekroczyć 75 % max pulsu???

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
blaxbla
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

witam, zacząłem biegać, wyposażyłem się w gadżety, żeby motywacja nie zmalała . Mam 35 lat i ze sportem nigdy nie zerwałem ale do regularności było daleko, a ponieważ bieganie jest najprostszą formą ruchu i najskuteczniejszą to padło właśnie na nie.
I tu pojawiają pytania/problemy. Aby skutecznie redukować tkankę tłuszczową nie powinienem przekraczać 75 % max pulsu (dla mnie to ok. 188 uderzeń na minutę- ten max). W moim przypadku to granica między marszem a truchtem, to zupełnie nie mój rytm. Bez problemu przebiegam w wolnym tempie 40 min (ok. 5km) kontrolując puls na poziomie ok. 150. W takim tempie biega mi się równo(wolno) i spokojnie ale to już powyżej 75 %. Zależy mi przede wszystkim na redukcji tkanki tłuszczowej, ale jak tu biec idąc???
Biegam regularnie od 3 tygodni, 4-5 razy w tygodniu od 20 do 40 minut w różnych dniach, waga 76kg, wzrost 174 cm, maksymalny puls jaki pokazał pulsometr to 191, spoczynkowe 64.
Co zrobić, żeby się nie przetrenować, nad czym i jak popracować aby trening był skuteczny i… przyjemny???
Z góry dziękuję za odpowiedzi zaawansowanych w biegu forumowiczów, pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2009, 16:49 przez blaxbla, łącznie zmieniany 1 raz.
balxbla
PKO
Awatar użytkownika
lubusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 3:20:14

Nieprzeczytany post

Jakie masz HR max bo nie rozumiem: 250, 191 czy 188/min ?
blaxbla
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

wg wzoru z pulsometru SIGMA PC-15 to 210-17,5 -(0,11x76)+4 = ~188
balxbla
Awatar użytkownika
marsowa
Wyga
Wyga
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

blaxbla pisze:wg wzoru z pulsometru SIGMA PC-15 to 210-17,5 -(0,11x76)+4 = ~188
To nie jest twój max ;-) Sam przecież zmierzyłeś więcej. A prawdziwy max to możesz na zawodach zrobić albo może podczas testu. Poczytaj sobie na portalu o tętnie, jak je zmierzyć, itp. No i udaj się do działu trening i zdrowie, żeby wiedzieć co i jak.
Awatar użytkownika
pusz73
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

blaxbla pisze:I tu pojawiają pytania/problemy. Aby skutecznie redukować tkankę tłuszczową nie powinienem przekraczać 75 % max pulsu (dla mnie to ok. 188 uderzeń na minutę).
To nie do końca tak z tym 75%. Oczywiste przecież jest, że im intensywniej ćwiczymy tym szybciej nasz organizm sięga do rezerw i taki trening z punktu widzenia odchudzania jest bardziej efektywny niż bieganie aerobowe w zakresie 60-75. Jednak co za dużo to niezdrowo, zwłaszcza w przypadku początkujących biegaczy z nadwagą czy otyłością. Dlatego lepiej żeby biegali wolniej, ustrzeże ich to od kontuzji i przetrenowania. Jeśli zdrowie i kondycja pozwala to należy ćwiczyć intensywnie. Jednak bardzo bardzo ostrożnie. Lepiej biegać zbyt wolno niż za szybko

Poza tym coś namieszałeś z swoim HRmax ja mam 36 lat i moje tętno maksymalne to 184 a 75% z tego to 139. A t piszesz że dla cibie 75% to 188 uderzeń serca ?
mrasin
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

kolega pisze ze 188 to jego maksymalny puls wlasnie. troche na okolo, ale tak pisze :) trzeba sie tylko wczytac
always look on the bright side of life
blaxbla
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

a to wszystko z nadmiaru nie przetrawionych informacji :), puls zmierzony różny od wynikającego ze wzoru, który wydawało mi się, ze jest bardziej wiążący itd.. ale lektura dotycząca pomiarów bezpośrednich wyjaśniła wiele, dzięki :)

ale to nie zmienia faktu, ze nie wiem jak biec na tzw. 75 % :)
balxbla
blaxbla
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

podsumowując:
wg wzoru max- 188, to już wiem, ze to tzw norma
ja- zmierzony max - 191
ja 75 %max ~143

mnie najlepiej sie biegnie ~ 155 = ~82%

czyli reasumując nie ma sie czym przjmowac i biegać na luzie :)

dzieki za pomoc w zrozumieniu teorii biegania :)
balxbla
Awatar użytkownika
pusz73
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

A tu możesz sobie poczytać szerzej na temat o którym pisałem http://super-sylwetka.pl/utrata_tluszcz ... eroby.html
pawels72
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam,
też mam problemy z bieganiem zgodnie z teorią i również podobnie jak blaxbla najlepiej biegnie mi się na około 82-85% ;) Przedwczoraj usiłowałem biec poniżej 80% - po tym eksperymencie zmęczony nie byłem ale nogi bolały mnie przeokropnie ;) Więc dziś znów 82+%.... :)
Awatar użytkownika
marsowa
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

pawels72 pisze:Witam,
też mam problemy z bieganiem zgodnie z teorią i również podobnie jak blaxbla najlepiej biegnie mi się na około 82-85% ;) Przedwczoraj usiłowałem biec poniżej 80% - po tym eksperymencie zmęczony nie byłem ale nogi bolały mnie przeokropnie ;) Więc dziś znów 82+%.... :)
Słuchajcie, mnie się wydaje, że bieganie to nie apteka, a już na pewno nie na poziomie amatorskim. Szczególnie, że te nasze maxy to są tak mniej wyznaczone, a każdy organizm jest inny.

Ciekawe co by na tę uwagę powiedział Michał Smalec.
blaxbla
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wczoraj podjąłęm próbę zmierzenia max pulsu (pomiar bezpośredni) i wyszło mi 195.
To lepiej ze mam wyższy niż tzw tabelkowy czy nie?
balxbla
Awatar użytkownika
lubusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 3:20:14

Nieprzeczytany post

Nie ma to znaczenia.
jacek_f
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Podobnie jak Ty (i pewnie większość początkujących) miałem problem z utrzymaniem pulsu na poziomie 75% hrmax. Po prostu trzeba biegać, a sprawa sama się rozwiąże.
[url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=13698]Trochę o mnie[/url]
blaxbla
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

a po miesiącu biegania min 3 x w tygodniu mając na uwadze "lepiej wolniej" tentno spoczynkowe spadło z 71 do 62 a HRmax to 198. Waga 2-kg mniej (teraz poniżej 75kg). Za miesiąc kolejne badania, bo właśnie one skłoniły mnie bezpośrednio do podjęcia dodatkowego wysiłku :). Za mały HDL (32) i za duży zły cholesterol (230). Już mniej mnie interesują, tak bardzo wskazania pulsometru (ale się przydają), bardziej fun z biegania, okrutnie wciągające i niesamowicie przyjemne. Dziś przebiegłem bez najmniejszego problemu 50 min w całkiem sporym tempie (na mojej sigmie to PZ - pow 162). Bardzo podobają mi sie iterwały, jak się rozbiegam to spróbuję HIITa. Dzieki wszystim za pomoc i wprowadzenie, genialene formu. I mam pytanie gdzie biegacie? chętnie bym pobiegał w niedziele (bo w dzień) na tarchominie, w towarzystwie :)
balxbla
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ