buty z dobrą amortyzacją

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
shnela
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 45.33.49
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Potrzebuję damskich butów do biegania z dobą amortyzacją, chodzi o to, żeby nie obciążać kolan po operacji...
I tutaj pojawia się pytanie, czy technologia GEL, jest serio bardzo dobra, czy tylko przereklamowana?
Buty będą używane głównie na drogach leśnych.
Takie modele asics'ów znalazłem:
Gel-Blackhawk 3 W
Asics BLACKHAWK 2
Asics ENDURO 4

Czy może ktoś mi doradzić, ewentualnie dorzucić jakieś inne modele, lub producentów? Cena do 300zł.
PKO
Awatar użytkownika
gores87
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

czesc, ja uzywam asics blackhawk 2 od jakis 4 miesiecy i sa super. dodam ze zaczalem dopiero biegac startowalem z wagi 116 kg
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Buty z dobrą amortyzacją mówisz. Asicsy będą OK z tym, że na Twoim miejscu zainwestował bym w nieco lepsze buty. Na przykład w Decathlonie bardzo tanio można było dostać (nie wiem jak teraz) Asics Gel Lynx (na pewno lepsze od Blackhawk'ów) Enduro nie będzie miał mocnej amortyzacji gdyż jest to but TRAIL'owy. Z tego co się orientuje w Decathlonie buty damskie cieszą się mniejszym powodzeniem od męskich.

Nie napisałaś nic jaką masz stopę jak biegasz, ale podejrzewam, że neutralną.

Asics GEL Stratus będzie OK, jeżeli zależy Ci głównie na amortyzacji to Asics GEL GT-2130 lub 2140. Z Nike godne polecenia są Nike Air Pegasus.

Pozdrawiam
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Forest Gump
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja mam GT2130 i były naprawdę bardzo dobre, pisze były bo już je zajechałem deliktanie, z tych co wymieniłeś to nie używałem, z Nike polecić mogę pegasusy i z serii Air.

pozdro
RUN FOREST RUN!!!
elizakop
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

..
Ostatnio zmieniony 02 lis 2009, 10:33 przez elizakop, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

elizakop pisze:Pegasusy nie maja aż taakiej amortyzacji. Przynajmniej moim zdaniem. Mam trzy pary, to moje ulubione buty. Lepszą amortyzację mają vomero.
A i tu Cie mam!

Vomero są MIĘKKIE jak...

Mój kolega biegający sprinty mówi, że w nich czuje się jak na sprężynach (ale czasem traci stabilność, sic!) But przez to, że jest taki miękki szybko straci właściwości amortyzacyjne. Za to pegasus jest już z twardszej parafii ;)
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
elizakop
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

..
Ostatnio zmieniony 02 lis 2009, 10:32 przez elizakop, łącznie zmieniany 1 raz.
misfit
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

shnela pisze:Potrzebuję damskich butów do biegania z dobą amortyzacją, chodzi o to, żeby nie obciążać kolan po operacji...
I tutaj pojawia się pytanie, czy technologia GEL, jest serio bardzo dobra, czy tylko przereklamowana?
Buty będą używane głównie na drogach leśnych.
Takie modele asics'ów znalazłem:
Gel-Blackhawk 3 W
Asics BLACKHAWK 2
Asics ENDURO 4

Czy może ktoś mi doradzić, ewentualnie dorzucić jakieś inne modele, lub producentów? Cena do 300zł.
Szczerze polecam New Balance 1063 - świetna amortyzacja, od czasu gdy w nich biegam nie mam żadnych problemów z kolanami, wyhaczyłem je na allegro za 299 złotych.
Ostatnio widziałem w Decathlonie New Balance 1062 (poprzedni model) za 250 zeta - ale na ich temat się nie wypowiadam bo nie miałem ich na nogach.

Pozdrawiam
[img]http://runmania.com/f/dc73dae6a9324f60a4fef409f9d54243.gif[/img]
Born to run
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

2130 mam od ładnych paru miesięcy i kolana zdrowe, a w rodzinie to niestety dziedziczne. Mnie chyba ominęło. :bum: i wygląda na to, buty dobrze spełniają swoje zadnie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ