Realizacja planu a starty na wiosnę

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
grossemarian
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich serdecznie,

miesiąc temu skończyłem plan 6 tygodniowy Pumy, potem biegałem przez dwa tygodnie po 30 minut, aby przyzwyczaić organizm do wysiłku.
Następnie wyznaczyłem sobie trasę długości 6,4 km i przebiegłem ja kilka razy, zaczynałem od 45,00 min a wczoraj przebiegłem w czasie 41,20 min (6,45/min) - czyli postępy są. :hahaha:
Wiem również, że szczególnie dla początkujących (biegam dopiero od 2 miesięcy), lepiej jest realizować jakiś już sprawdzony program treninowy.
27.09 zaplanowałem swój debiucik w Interun Poznań 2009 na dystansie 5,7 km i już nie moge się doczekać
:oczko: Zastananawiałem sie co dalej, myślę o planie na 10 km, ale skończę go w środku zimy kiedy nie będę mógł wystartować....
Z drugiej strony zastanawiam się, czy zimą można regularnie biegać / realizować plan, ze względu na duze mrozy mogą wystąpić jakieś przesunięcia...
proszę o rady doświadczonych :niewiem:

z góry dziękuje i pozdrawiam :oczko:
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Spoko, zima można biegać naprawdę fajnie.
Ale zima najlepiej nadaje się do robienia tzw "bazy tlenowej" - czyli bez jakiegoś szczególnego nastawiania się na jakiś start.
Poprostu możliwie dużo biegania, w zróżnicowanym terenie, jakieś krosy itd.
Awatar użytkownika
run
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

grossemarian - Można a nawet trzeba ;) Ja w tę zimę zaliczę pierwszy zimny sezon biegania, nie jesteś sam! :)
lembro
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja zacząłem "biegać" w czerwcu (plan 10 tygodniowy). Plan na 10 km skończę w listopadzie Biegiem Niepodległości i też strasznie obawiam się zimy. Planuję biegać po prostu spokojnie 3 - 4 razy w tygodniu, a w marcu zacząć plan 24 tygodniowy do Maratonu Solidarności.
Boję się nie tyle zimna, co pluchy i pośniegowego błota (tak wyglądają ostatnie zimy w Gdańsku). W co się ubierać, czy w moich "letnich" butach da się przebiec przez zimę? Forum niestety wszystkich wątpliwości nie rozwiewa, wszystko wyjdzie w praniu.
Awatar użytkownika
run
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mój sąsiad biega już enty sezon zimowy w zwykłych butach. Widać można, ale ja bym nie chciał mieć po 2 minutach mokrych nóg... Osobiście planuję biegać w starych butach trailowych New Balance z Goretexem plus takie coś na buty i łydki jak mają harcerze, tylko z lekkiego materiału. Widziałem, że Raidlight takie produkuje.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ