Głupie pytanie o HrMax

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
MMMarciNNN
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Według wzoru 220-wiek mój HrMax powinien wynosić 180.
Tymczasem podczas szybkiego biegu (ale nie na maksimum możliwości) pulsometr regularnie wskazuje wartości powyżej 190 (normalnie biegam w zakresie 160-170; wiem, wiem powinienem niżej, ale organizm wciąż jest za mało wytrenowany i gdy chcę zejść z tętnem do 140-145, zaczynam biec tak wolno, że mnie to wkurza). Najwyższe zmierzone tętno podczas dość ostrego podbiegu na koniec 7-kilometrowej trasy wyniosło 198 (i znowu nie biegłem na maksa, choć prawie).
Jak to interpretować? Martwić się? Cieszyć? Nie przejmować? Iść do kardiologa, czy na wódkę?
Run Forest! Run!

Obrazek
PKO
illy
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Obstawiam wódkę :hahaha:

Mądrzejsi ode mnie Ci powiedzą dokładnie, ale z tego, co do tej pory czytałam - to wzór jest BARDZO niedokładny, a jako najlepszą metodą wyznaczania HRmax - jest metoda "organoleptyczna" - czyli właśnie przebiegnięcie się na maxa (np. zawody) i popatrzenie co pulsometr wskazuje.
Poszukaj na forum - dużo na ten temat było pisane. Jest też chyba jakiś artykuł na ten temat na głównej stronie - jak znajdę to dorzucę linka!

No i nie masz się co przejmować, że tętno szaleje na początku. Paru tutaj widziałam, co zeznawali, że przez pierwsze parę miesięcy biegali na tętnie rzędu 170-180 :) Zawsze na początku szaleje.
Ale nie przeginaj na początku! Lepiej wolniej - niż sobie zaszkodzić.

Generalnie na początku rekomenduje się tak zwane "tempo konwersacyjne" - czyli tak, żeby dało się w miarę normalnie rozmawiać, a nie wpadać w bezdech!

Powodzenia i miłego biegania!

Edit: znalazłam :) tutaj http://bieganie.pl/?show=1&cat=15&id=411
Jeszcze nie ma się czym chwalić.... JESZCZE!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ