Bolące piszczele - jak temu zaradzić ?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
jakmuchawsmole
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Biegam już drugi tydzień. Po 5 dni w tygodniu (od 4 do 5km czyli ok 35-45min truchtania):
- poniedziałek
- wtorek
- środa
- czwartek odpoczynek
- piątek
- sobota
- niedziela odpoczynek

Przez pierwszy tydzień było ok, ale teraz pojawia się problem z bolącymi piszczelami podczas biegu ( po jakiś 3km zaczyna się ból). Jak z tym sobie poradzić ? Jakieś maści ? Okłady ?
PKO
elizakop
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

..
Ostatnio zmieniony 02 lis 2009, 11:05 przez elizakop, łącznie zmieniany 1 raz.
darekm
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Też to miałem, strasznie mnie bolało, ale znam rozwiązanie. Nie można biegać non-stop jednym tempem, zrób chociaż co 10 minut 50 metrów troszkę szybszym tempem. Nie radzę też robić sobię chwilowych przerw (aby np. poprawić wiązanie w bucie). Raz tak zrobiłem i ledwo dobiegłem do domu, bo zaczęło boleć mnie jeszcze bardziej.
Po kilku tygodniach biegania problem na szczęście mija - przynajmniej w moim przypadku.
akurat
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Genaralna zasada to: zwolnić/zmniejszyć intensywność treningu.

Tego typu bóle są typowe dla osób początkujących, które nieco przeceniają swoje możliwości.

Dobrym sposobem trzymania na wodzy swych zapędów jest zastosowanie pulsometru i trzymanie się truchtania w I zakresie względem HRmax, lub stosowanie marszobiegów.

Pozdrawiam :-)
>>-------->
Olo Kurczewski

www.maraton.lublin.eu
Awatar użytkownika
mxk
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Temat wiele razy poruszany przez początkujących biegaczy. Przeczytasz ten artykuł: http://bieganie.pl/?show=1&cat=25&id=939 i wszystko w tym temacie będzie jasne.

Czasowe zmniejszenie czestotliwości treningu też wskazane.
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ