Witam,
od jakiegoś czasu zaglądam na waszą stronę i zastanawiam się, czy nie zacząć biegać. Problem w tym, że nie za bardzo wiem, jak. Zawsze mi się wydawało, że wystarczy po prostu założyć coś wygodnego i pobiec. Wasza strona udowadnia, że tak nie jest. Przygotowując się do "przygody z bieganiem" mam kilka pytań:
czym się kierować szukając butów do biegania?
jak wybrać najlepszy dla mnie program (nie mam co prawda nadwagi czy problemów ze zdrowiem, ale z kondycją u mnie krucho)? może program Puma?
lepiej biegać rano czy wieczorem?
na czym powinna polegać rozgrzewka?
poradźcie
- ssokolow
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48:35
- Życiówka w maratonie: 4:04:02
>czym się kierować szukając butów do biegania?
tym czy sa odpowiednie do twojej budowy stopy (pronacja suplinacja) no i czy są najzwyczajniej w świecie wygodne. Jeśli nie jesteś nastawiony na bieganie głównie w terenie - to lepiej kupić buty "asfaltowe"
czyli bez żadnego wypas bieżnika - bo na asfalcie szybciej się zużyje.
>jak wybrać najlepszy dla mnie program
jeśli nie próbowałeś pobiec to skąd masz wiedzieć jaka jest teraz twoja kondycja ?
puma 6 tygodni powinna byc ok na początek
- pamiętaj by zaczynać od na prawdę WOLNEGO truchtania - jeśli masz zmierzony 1km (dokładnie) to nie powinieneś go biec szybciej niż 6min/km na początku ... (niektórzy zaczynją od 7min/km albo i 8min/km) możliwe że u ciebie nie będzie to konieczne... ale 7min/km to wcale nie tak źle na truchtanie
>lepiej biegać rano czy wieczorem?
jak ci wygodnie
>na czym powinna polegać rozgrzewka?
na przygotowaniu do ruchu
trucht to też dobry element rozgrzewki
ale prócz tego możesz "rozruszać" barki, łokcie, kolana, biodra,
stawy skokowe... - od tak żeby dobrze było
i nie zastanawiaj się tyle tylko idź potruchtać !
tym czy sa odpowiednie do twojej budowy stopy (pronacja suplinacja) no i czy są najzwyczajniej w świecie wygodne. Jeśli nie jesteś nastawiony na bieganie głównie w terenie - to lepiej kupić buty "asfaltowe"

>jak wybrać najlepszy dla mnie program
jeśli nie próbowałeś pobiec to skąd masz wiedzieć jaka jest teraz twoja kondycja ?

- pamiętaj by zaczynać od na prawdę WOLNEGO truchtania - jeśli masz zmierzony 1km (dokładnie) to nie powinieneś go biec szybciej niż 6min/km na początku ... (niektórzy zaczynją od 7min/km albo i 8min/km) możliwe że u ciebie nie będzie to konieczne... ale 7min/km to wcale nie tak źle na truchtanie

>lepiej biegać rano czy wieczorem?
jak ci wygodnie
>na czym powinna polegać rozgrzewka?
na przygotowaniu do ruchu

stawy skokowe... - od tak żeby dobrze było

i nie zastanawiaj się tyle tylko idź potruchtać !
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
W kwestii pory biegania:Wydaje mi się ,ze na początek kiedy mamy letnia pore lepiej biegać rano jest ,jasno chłodno i powietrze czystsze ,.Wieczorem też jest przyjemnie ale dopiero po 21 więc bieganie po lesie może sprawiać kłopot bo jest już trochę ciemno.W sumie wszystko zależy od temperatury powietrza im cieplej tym się gorzej biega nawet maratończykowi
Biegnę więc jestem lecz nie wiem kim
Biegnę, choć czasem brakuje mi sił ..
Biegnę, choć czasem brakuje mi sił ..
- piter82
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:32
- Życiówka w maratonie: 3:22:xx
po pierwsze na początku nie za szybko 

Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243