Ile wazysz / ile masz wzrostu?
-
- Rozgrzewający Się
Witam!
Zawsze mnie interesowalo jaka jest zaleznosc miedzy czyimis osiagnieciami w biegu, a jego wzrostem / masą. Dlatego zakladam ten topic, moze sie czegos dowiemy a moze tez będzie ciekawie dowiedziec sie czegos o innych uzytkownikach forum! (nie wiedzialem do jakiego dzialu to dac, jak nie pasuje tutaj to prosze o przeniesienie).
Zaczne od siebie: 176 cm / 86kg
Zawsze mnie interesowalo jaka jest zaleznosc miedzy czyimis osiagnieciami w biegu, a jego wzrostem / masą. Dlatego zakladam ten topic, moze sie czegos dowiemy a moze tez będzie ciekawie dowiedziec sie czegos o innych uzytkownikach forum! (nie wiedzialem do jakiego dzialu to dac, jak nie pasuje tutaj to prosze o przeniesienie).
Zaczne od siebie: 176 cm / 86kg
- ultima-thule
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Lubię Cię, Szymon :D
Przeciwności losu są jak kamienie, które ostrzą mój miecz - Ave Raf
-
- Rozgrzewający Się
hehehe, ja biegam dopiero od 2 miesiecy, a dopiero od miesiaca z jakims planem treningowym. Dlatego niczego nie podalem bo nie startowalem nigdy w zadnym wyścigu. Moge za to podac moj trening 
poniedzialek: 7,5 km z pulsem ~165 (83% mojego cardio max). Dystans ten przebiegam w 48:20
Wtorek: to samo
Środa: to samo
Czwartek: wolne
Piątek: to samo
Sobota: 14km z pulsem ~146. Dystans przebiegam w 1:45:30
niedziela: wolne

poniedzialek: 7,5 km z pulsem ~165 (83% mojego cardio max). Dystans ten przebiegam w 48:20
Wtorek: to samo
Środa: to samo
Czwartek: wolne
Piątek: to samo
Sobota: 14km z pulsem ~146. Dystans przebiegam w 1:45:30
niedziela: wolne
- ultima-thule
- Wyga
Kurcze, dobry jesteś.
Ja też biegam ok 2 m-cy i przebiegnę maks ok 8 km.....
Ja też biegam ok 2 m-cy i przebiegnę maks ok 8 km.....

Przeciwności losu są jak kamienie, które ostrzą mój miecz - Ave Raf
-
- Rozgrzewający Się
A ile wazysz przy jakim wzroscie? wlasnie interesuje mnie to bardzo, chcialbym wiedziec jak duza roznice to robi, bo wydaje mi sie ze np. w porownaniu do innych ktorzy przy podobnym wzroscie waza powiedzmy 10-15 a czasem nawet 20kg mniej ode mnie, to ze oni bez zadnego treningu powinni biegac lepiej ode mnie, i chcialbym to w praktyce sprawdzic 
co do biegu na 8 km - zwracasz uwage na tetno? ja przez pierwszy miesiac biegu tez biegalem 'byle jak' i przez to nie dawalem rady nawet 3km przebiegnac (bo sie za bardzo przeciazalem).

co do biegu na 8 km - zwracasz uwage na tetno? ja przez pierwszy miesiac biegu tez biegalem 'byle jak' i przez to nie dawalem rady nawet 3km przebiegnac (bo sie za bardzo przeciazalem).
- ameise
- Wyga
176 cm / 68 kg, kobita 26 
Przebiegnę 10 km, ale powoli, biegam od maja.

Przebiegnę 10 km, ale powoli, biegam od maja.
[url=http://runmania.com/rlog/?u=ameise][img]http://runmania.com/f/4ba766482eac20519e7086b1b26d1a64.gif[/img][/url]
- Wilma
- Zaprawiony W Bojach
Jeśli możliwości biegowe były by w prostej linii zależne od proporcji wagi do wzrostu, to ja bym śmigała jak struś pędziwiatr. Mam 165 cm, waga ok 47-48 kg, a biegam jak ostatnia ciamajda. I wcale mi niska waga nie pomaga. Może tylko tyle, że nie przeszkadza.
o
-
- Rozgrzewający Się
w sumie faktycznie porownywanie pod tym wzgledem faceta do kobiety troche mija sie z celem, bo torozne organizmy / rozna masa miesniowa itd itd.
Ale ogolnie jakas zaleznosc chyba musi byc (jezeli porownywac mezczyzn do mezczyzn i kobiety do kobiet)
to wlasnie chce sprawdzic
Ale ogolnie jakas zaleznosc chyba musi byc (jezeli porownywac mezczyzn do mezczyzn i kobiety do kobiet)

- ssokolow
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48:35
- Życiówka w maratonie: 4:04:02
zmartwię cię ale nie bardzo
za to rzeczywiście jest zależność między wynikami konkretnej osoby... na jednym poziomie wytrenowania i osiągane rezultaty - tutaj zależność jest jak najbardziej widoczna.. i co więcej nawet opisana
(w skrócie to dzieje się tak dlatego że na jednym poziomie wytrenowania... mając rózną masę - nasze Vo2Max będzie różne - większe przy mniejszej masie) a co za tym idzie osiągniemy lepsze rezultaty -
ktoś to nawet teoretycznie już policzył - a wyniki możesz sobie sprawdzić np. tu:
http://www.runningforfitness.org/calc/weighteffect.php

(w skrócie to dzieje się tak dlatego że na jednym poziomie wytrenowania... mając rózną masę - nasze Vo2Max będzie różne - większe przy mniejszej masie) a co za tym idzie osiągniemy lepsze rezultaty -
ktoś to nawet teoretycznie już policzył - a wyniki możesz sobie sprawdzić np. tu:
http://www.runningforfitness.org/calc/weighteffect.php
- ssokolow
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48:35
- Życiówka w maratonie: 4:04:02
-
- Zaprawiony W Bojach
Waga na pewno ma wpływ na bieganie, ale według mnie każdy ma jakąś swoją wagę optymalną. Jeśli ją przekroczymy to w biegu nie będziemy się czuć komfortowo, ale tak samo w drugą stronę, jeśli waga będzie za mała to także nie będzie nam się biegało dobrze. Ja ważę 57-58kg przy ok.170cm (taki wzrost mam podany w dowodzie a w rzeczywistości chyba mam ciut mniej
) i z taką wagą czuję się dobrze
. Teraz muszę się pilnować bo mam 4 tygodnie przerwy od biegania i nie chcę za dużo przybrać na wadze:). Natomiast co do wyników to u mnie wygląda to tak (o ile dobrze pamiętam
:
5km: 21:31
10km: 42:25
15km: 1:07:47
21,097km: 1:37:52

5km: 21:31
10km: 42:25
15km: 1:07:47
21,097km: 1:37:52
-
- Zaprawiony W Bojach
Tak samo spokojnie można znaleźć dwie osoby co mają po 180cm i ważą 80kg a wyglądają zupełnie inaczej. Jeden będzie szczupły i wysportowany a u drugiego będzie można zauważyć lekki brzuszekssokolow pisze:ale spokojnie znajdziesz 2 facetów którzy mają 180 cm wzrostu..i 80 kg wagi i jeden biega 10 km w 1h:05 minut... a drugi w 41 ... - po prostu jest jeszcze dużo innych rzeczy które można "wytrenować" nawet bez spadku masy.

-
- Zaprawiony W Bojach
U mnie to było tak. Pierwszy raz poszedłem pobiegać 5 lat temu, biegałem wtedy po 3,5km 3 razy w tygodniu (w wakacje) i 3,5km raz w tygodniu w roku szkolnym. Gdzieś tak ok. listopada robiłem sobie przerwę zimową do połowy marca. Tak było przez chyba dwa lata. Następnie biegałem dalej tylko te 3,5km raz w tygodniu ale nie zrobiłem przerwy na zimę. Gdzieś tak od lipca 2007 zacząłem biegać już regularnie po 3 razy w tygodniu, biegałem coraz więcej . Od stycznia 2008 biegałem już po 4 razy (czasem 5) na tydzień na ogół po 9km i tak jest mniej więcej do dzisiaj, choć czasem robię sobie dłuższe wyprawy biegowehasek747 pisze:Rapacinho,
a od jak dawna regularnie biegasz? I jaka byla Twoja waga gdy zaczales biegac?fajne rezultaty, gratulacje!