Słabiutko...a minął juz miesiąc

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
ika*
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

:chlip:
No właśnie...biegam już miesiąc i jakoś tak słabo to wszystko wygląda.
Jestem na etapie (plan treningowy Pumy) 4 min biegu/1marszu i zamiast przebiegać coraz dłuższe odcinki mieć szybsze tempo, to mam wrażenie, że zaczynam poruszać się coraz wolniej. Dzisiaj biegłam (zresztą nie wiem czy można to nazwać biegiem ) ok. 6'50 min/km. Jeśli staram sie utrzymać tempo biegu około 6'15 to jestem zmęczona treningiem i moja czerwień z twarzy nie chce mi zejść przez godzinę.
Sama nie wiem ...może osoby nie mające predyspozycji do biegania powinny zając się sportami typu szachy lub tym podobne.
Jeśli ktoś z Was, miałby ochotę zerknąć na moje treningi to załączam linka.
(uprzedzam strona długo się ładuje :)
I jeszcze jedno ...błagam niech sie ze mną nie porównują "charty", dla których 6'00 /km to wolniutki truchcik :)
http://nikeplus.nike.com/nikeplus/?l=ru ... ,405601087
PKO
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

zaglądnij do mojego dzienniczka ;-) do maja zeszłego roku... a potem pomyśl jak śmigasz teraz ;-) (trzeba kliknąć w stopkę) ....

bieganie to sport dla cierpliwych... tutaj 5s/km poprawy to miesiąc dobrego biegania ;-) (czasem szybciej ale tylko u początkujących... a u zaawansowanych nawet dużo wolniej ;-))

6'50'' to wcale nie takie złe tempo... - moje owb znalazło się na tej granicy dopiero po 6 czy 7 miesiącach biegania.
Szymon
Obrazek
Awatar użytkownika
Erelen
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czy dobrze rozumiem, że realizujesz plan Pumy właśnie? Jeśli tak to się nie przejmuj. Twoje nogi jak i cały organizm nie są przystosowane do bieganie. Narazie pracuj nad tym. Na prędkość przyjdzie pora zdecydowanie później. I 6:50/km nie jest tak fatalnym wynikiem. W ogóle odradzam patrzenie na czas. Biegaj dla przyjemności. I pamiętaj: in life hard work overcome a talent!!!! (choć ci z talentem mają ciut łatwiej :hahaha: )
[url=http://runmania.com/rlog/?u=Galakar][img]http://runmania.com/f/0bc2281cee6042c96b80b75dba0be126.gif[/img][/url]
http://erelen.blog.onet.pl/
Awatar użytkownika
mayall
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witaj..

po pierwsze GRATULACJE, ze zdecydowalas sie zaczac i biegasz juz tyle czasu :) najgorsze za Toba...

ja jestem na koncu planu PUMY, w weekend czeka mnie pol godziny bez przerw.. dzis odbieglem troche od planu i zrobilem sobie 3x9min/1min .. ale nie o mnie :)

jak zaczalem truchtac i po 2 minutach biegu bylem czerwony jak swinka to myslalem, ze to troche obciach tak nie miec formy.. ale z drugiej strony jestesmy w tych kilku procentach ludzkosci, ktora robi cokolwiek :) wiec traktuj bieganie jako przyjemnosc, nie patrz na czasy, trzymaj sie planu a Twoja forma bedzie rosnac.. i nie przeforsuj sie - wyniki chcialoby sie miec szybko, ale o kontuzje latwo, jesli jest sie poczatkujacym :)

Zycze Ci powodzenia i cierpliwosci :)
Pozostań w pokoju, a ruchy miej roztropne, aby uderzając się w łokieć nie natrafić na to miejsce które czyni prąd

Obrazek
Awatar użytkownika
kub44
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:46
Życiówka w maratonie: 3:48:00

Nieprzeczytany post

Gratuluję wytrwałości. Większość już by się poddała. Bieganie to długotrwałe dochodzenie do wyników. Nie ma co się przejmować tempem, pamiętam jak zaczynałem trzy lata temu, to po 2-3 km już nie mogłem złapać oddechu. Teraz tylko z uśmiechem sobie przypominam jak to było kiedyś.

Cierpliwość, regularność a wyniki same przyjdą.

Pozdrawiam i nie zaczynaj grać w szachy ;)
5km-19:04 10km-39:46 maraton-3:48:21
Gramowicz
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ika i na forme przyjdzie czas :) narazie biegnij dla przyjemnośći, bo "tak czy siak" postepy napewno już masz jakieś, uwierz mi nie każdy potrafi przebiec 3km albo 4km w 30 minut :) Trenuj dalej, a się będziesz śmiała z tego tematu za rok :D
"Uprawianie sportu nie może być przymusem
Czymś sztucznym w życiu
Sportowcowi potrzebna jest ambicja
Pasja, wola walki i bystrość umysłu"
---------------------------------------------
Ciężko pracuje by być lepszym, dlatego nim się staje.
ika*
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wielkie dzięki za te słowa wsparcia :) ...ale sami wiecie jak to jest.... człowiek chciałaby widzieć efekty. I to nie jakieś malutkie tylko od razu ogromne. Proporcjonalnie wielkie do włożonego wysiłku :)
Muszę najwidoczniej zmienić podejście: sprawić aby bieganie było czystą przyjemnością a nie ciągłym popędzaniem się i patrzeniem na zegarek.
Jeszcze raz dziękuję :)
munczios
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

spoko loko...będzie DŻI :) to dowodzi że każdy z Nas jest inny i nie ma co patrzeć na zegarek ani na kilometraż zrobiony...jeden już przy drugim biegu będzie mógł fruwać 30min a drugi będzie na to pracował trzy miechy...nie przejmuj się tym za bardzo a pewnie szybko się zniechęcasz bo to dopiero raptem miesiąc czasu a pewnie oczekiwania masz o wiele większe...nie biegaj z zegarkiem słuchaj się swojego organizmu a zobaczysz że za pół roku będziesz dymać jak szalona....
pozdro
"Możesz przegrać z przeciwnikiem ale nie z samym sobą"
Awatar użytkownika
Erelen
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ika to uzupełnij trening biegowy treningiem szachowym (bądź gry w go lub shogi). Nauczysz się cierpliwości oraz mądrego planowania. W przeciwieństwie do Kub44 polecam szachy jako uzupełnienie treningu biegowego :D
[url=http://runmania.com/rlog/?u=Galakar][img]http://runmania.com/f/0bc2281cee6042c96b80b75dba0be126.gif[/img][/url]
http://erelen.blog.onet.pl/
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

spokojnie, systematyczność to podstawa, nie staraj sie begac coraz szybciej bo nie oto chodzi, predkosc sama przyjdzie a ty spokojnie realizuj planik
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Awatar użytkownika
kub44
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:46
Życiówka w maratonie: 3:48:00

Nieprzeczytany post

Mój błąd: Szachy jak najbardziej ale tylko równolegle z bieganiem ;)
5km-19:04 10km-39:46 maraton-3:48:21
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ