Bieganie.! ;-)

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
koloroweekredki
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam,
Piszę poniewaz doszlam do wniosku, ze jak gdzies napiszę swoje 'postanowienie' to szybciej dojdzie do jego realizacji.. a mianowicie doszlam do wniosku, ze zacznę sobie biegac. Nie msm motywacji typu - musze schudnac, zrzucic pare kilogramow, zbędny tluszczyk. Jak juz to wyrobić sobie miesnie jakies xd .. Lubię biegać, tak więc myśle, ze nie powinnam biegania spostrzegac jako smutna koniecznosc a raczej cos milego, przyjemnego. Przynajmniej mam taka nadzieje. Gdy bieglam pierwszy raz w szkole podstwawowej, nie wiedzialam ze 'wolno' sie zatrzymywac. W sensie ze kazdy mowil zeby sie nei zatrzymywac i wogole - tak wiec pobieglam wtedy caly kilometr bez zatrzymywania. Nie powiem byl to dla mnie 'wyczyn' gdyz bieg byl na ocene, na czas plus do tego jak dla mnie wtedy nie byl to krotki bieg. Teraz gdy biegamy w szkole nie mam wiekszych problemow, ostatnio biegalismy 20 min i z kolezanka przebieglysmy najweicej i najmniej przeszlysmy. Tak wiec wiekszych problemow z bieganiem nie powinnam miec. powracajac do tematu, po tym pierwszym moim biegu wyslali mnie na zawody (przelaje) .. na poczatku nie chcialam nawet o tym slyszec, jednak w koncu sie zgodzilam. Na zawodach mowiono - dajcei z siebie wszystko itd.. powiedzieli tez ze jakby sie cos dzialo i nie dalibyscie rady nic sie nie stanie jak sie zatrzymacie.. i to byl blad.. w sensie ze juz wczesniej sie dowiedzialam ze jak sie zatrzymie podczas biegu nie zostane 'zdyskwalifikowana.. takwiec do zawodow bardziej podeszlam na luzie. pare razy sie zatrzymalam, proszke przeszlam, (pozniej tego bardzo zalowalam , no ale coz stalo sie ) dobieglam do mety. (dodam ze przelaje byly jak sztafeta, grupowe) tak naprawde nikogo nie wyprzedzilam, nikt mnie nie wyprzedzil. Gdybym biegla w przekonaniu ''nie mozesz sie zatrzymac, druzyna przegra przez ciebie... '' dobieglabym o wiele szybciej, bez zatrzymywania ;] ...

Dlatego obawiam sie ze biegajac sama ( mialam z kolezanka, ale to sie strasznie trudno umowic tak wiec postanowilam sobie ze pobiegam z iPodem , a pozniej jak kolezanka bedzie mogla i ja to razem.. ) bede wiecej szla niz biegla.. xd

Ale i tak sprobujemy, mam juz obmyslona trase, teraz tylko potrzebne buty i nowy ipod..

Ale najpierw...

- doszlam do wniosku ze zanim zaczne pelna przygode z bieganiem, przejde sobie 'na spacer' ok. 4km ( plus droga powrotna o ile nie poprosze aby po mnie przyjechali xd ) takw iec 8 km bede miala za soba i wtedy rozpoczne dopiero bieganie .. a tak ogolem to wiem ze spokojnie przejde.. bo chodzilam o wiele wiecej a ta trase tez nie raz juz przeszlam (ta co mam na mysli)

- jutro kupie kabelek zeby wgrac muzyke na telefon, zanim bede miec nowego ipoda ( gdyz sie zepsul )

- narazie ( od wczoraj) cwiczymy kondycje rowerkiem ;p i pare dni temu po edynburgu, glasgow.. ojc.. kilometrow przechodzilam baardzo duzo.!!

- buty jakies kupic a narazie wybrac najwygodniejsze adidasy.

- zaplanowac w czym biegac + postarac sie kupic fajny dres... moze w piatek? ;-)

to na tyle z planow 'przedbiegowych' ;P Zaraz sie zastanowie kiedy i o ktorej pierwszy bieg.. a relacje postaram sie przekazywac na bierzaco ;-)

Zyczcie mi powodzenia, a ja innym poczatkujacym tez zyczę wytralosci..

ups.. rozpisalam sie ;-)
PKO
Rene79
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Nie wiem co na to bardziej doświadczeni biegacze,
ale wydaje mi się, ze na początek muzyczka niewskazana,
musisz znaleźć swoje tempo,
a nie sugerowac się muzyką,
bo możesz przeholować :oczko:
munczios
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

więc życzę Ci powodzenia...:)
"Możesz przegrać z przeciwnikiem ale nie z samym sobą"
Gramowicz
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Zamiast ipoda, kup sobie pulsometr :) dobra rada...
"Uprawianie sportu nie może być przymusem
Czymś sztucznym w życiu
Sportowcowi potrzebna jest ambicja
Pasja, wola walki i bystrość umysłu"
---------------------------------------------
Ciężko pracuje by być lepszym, dlatego nim się staje.
koloroweekredki
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Biegłam juz raz.!! ;)
Dzięki za rady ;)
krotki dystans w sumie ale bylo juz ciemno i nieprzyjemnie tak wiec birgalam tylko jakies 30 min ( w tym jakie 5-10min spacerku ;p) ..
no a w srode jeszcze na zawodach mialam byc :) i biegnąc sobie na 600.
I jeszcze w srode wlasnie biegalam (1200m) sobie .. czyli dwa biegy zaliczone. :P tak jakby.
kumiko
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

gratulacje!
co do muzyki popieram rene79, a wiem z doświadczenia :hahaha:
zresztą jak nie wierzysz to sama się przekonaj
koloroweekredki
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

znaczy bo mnie muzyka bardzo motywuje.. nie zaczyna mi sie wtedy nudzic ani nic.. bieganie staje sie przyjemnoscią. Chyba że biegam z kimś.. w wakacje bede biegac z siostra, jak narazie zostane przy muzyce, albo chociaz angielskim . A czasem moze kogos wyciagne. O.o. ale z tym angielskim to chyba dobry pomysl jak dla mni xD .. mogę słuchać angielskiego podczas biegu.? niepowinien mi przeszkadzac ani nic.? a pozniej bede mogla przerzucic sie na muzykę ?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ