Porady dla nowicjusza :)

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
MLC92
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

To mój pierwszy post na forum bieganie.pl wiec Witam! :)

Zrobiło się troszkę cieplej za oknami i jakoś stwierdziłem ze warto by było zrobić coś dla swojego zdrowia ;) Oczywiście padło na bieganie bo to jakże wszechobecny sport wśród wielu ludzi. Mam 16 lat, ważę 75kg przy 181cm wzrostu. Przez 8 lat trenowałem wyczynowo pływanie, ale na początku 3 gimnazjum stwierdziłem, ze już mnie to nie rajcuje tak jak przez ostatnie 8lat… . Przez 17 miesięcy kompletnie nic nie robiłem… po zrezygnowaniu z pływania przez 5 miesięcy nie chodziłem na WF bo uważałem ze to gówno a nie ruch… obecnie jestem w 1 klasie liceum i czasami sobie pójdę na WF coś zaliczyć ;D. Zastanawiam się czy coś mi nie przeszkodzi w bieganiu… po pierwsze mam płaskostopie a po drugie problem z haluksem (takie skrzywienie palca u nogi do wewnętrznej strony) nie jest to jakieś wielkie wykrzywienie no ale jednak jest… Myślicie ze to może poważnie przeszkodzić?

Cały sprzęt sobie kupuje, ale mam problem z butami bo trochę ich jest ;o
Planuje zakup butów Nike Zoom Victory [podobno są dobre ;>], będę w nich biegał po asfalcie.
Dobry wybór?
Jak zacząć żeby nie nabawić się żadnej kontuzji na starcie?
Myślicie ze dam rade zrzucić z 5kg? [malutka oponka na brzuchu ;D i dość grube uda ;o]

No i ogólnie liczę na jakieś wskazówki ;))
Pozdrawiam!
:jatylko:
PKO
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

przejrzyj forum, postów jakie jak twoj jest multum i pojawiają się regularnie :-)

Powodzenia
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
munczios
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

zwróć uwagę na treningi dla początkujących 6tygodniowy pumy albo 10tygodniowy
a na buty jeszcze przyjdzie czas....bynajmniej tam mi się wydaje

pozdro
"Możesz przegrać z przeciwnikiem ale nie z samym sobą"
MLC92
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A jak z butami? uważacie ze będę dobre dla początkującego biegacza?
Dość tanie sa a czytałem ze to bardzo dobre buty.
Gramowicz
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Według mnie, wasze teorie pisane że na buty przyjdzie czas, są troszkę bez sensu - to jak doradzenie kajakarzowi żeby trenował w zwykłej łódce, a jak mu się spodoba i zdobędzie mistrzostwo to przyjdzie czas na sprzęt. Nowych stawów się nie kupi, więc moim zdaniem powinny być one chronione od samego początku. A po drugie, bieganie ma sprawiać przyjemność, a nie zostawiać po krótkich dystansach odciski, odchodzące paznokcie itd.. Na początek, dla Ciebie proponuje udać się do Intersportu lub NB itd. gdzie profesjonaliści doradzą Ci dobre buty, za niewielką cenę ok. 200 zł, jak CI się nie spodoba bieganie, praktycznie nic nie stracisz.
munczios
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

dlatego się biega z głową...można i w trampkach się nie nabawić kontuzji...pisząc "na buty przyjdzie czas" miałem na myśli żeby nie pakować się w super drogie buty....tylko trochę polecieć z kosztami w dół a jak się spodoba to wtedy można szaleć....
Gramowicz
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

A no to mi chodzi o to samo ;) Pomimo wszystko lepiej kupić jakieś specjalne buty, tanie, ale biegowe, a nie latać w butach na "deske"...
munczios
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

ja też dopiero zaczynam z bieganiem...podoba mi się bardzo ale że to początki stwierdziłem że nie będę wybrzydzał....narazie fruwam na Joma Carrera ale jest wszystko wporzo....zadowolony jestem....a jak mi już stuknie 500km na liczniku to wtedy przemyśle kupno czegoś innego...
chociaż czytałem testy butów biegowych na stronce i jomy chyba niczym nie ustępowały butom z tzw górnej półki...
ale to tylko czytałem nic więcej....jak jest życie pokaże...
pozdro
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ