Bieganie i "rwany" oddech

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
marok
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, jestem nowym użytkownikiem - co oznazca, że zamierzam troche pobiegać. W trakcie biegania zauważyłem, że mam "rwany" oddech. Wygląda to mniej więcej w ten sposób, że robie 3 stopniowy coraz głębszy wdech i 3 stopniowy wydech. Aby bardziej to zobrazować to te stopniowe wdechy i wydechy dostosowane są do tempa biegania - każde postawienie stopy na ziemi wiąze się z jednym stopniem oddechu.
Uff... ciężko to opisać ale myśle, że wiecie o co chodzi.
Moje pytanie jest następujace, czy jest to prawidłowe oddychanie czy też nie? Czy powinienem skupić się na wykonywaniu pełnych wdechów i wydechów?

pozdrawiam.
PKO
Awatar użytkownika
ooco
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie napinasz brzucha przy kazdym kroku? powinienieś oddychac plynnie, pełnymi wdechami przez usta, czasem szybciej, czasem wolniej
Awatar użytkownika
Ciernograf
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dokładnie... organizm sam pobierze tyle powietrza ile będzie chciał no chyba że uniemożliwiasz mu te działanie.
pikonrad
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kazdy tak ma mniej lub bardziej, tylko, ze nie zwraca sie na to uwagi, bo sie przyzwyczaja. Nie próbuj na siłę panować nad oddechem, tylko pozwalaj organizmowi brać powietrze tak jak chce.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ