którą stroną jezdni powinno się biegać??

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
runforestrun
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam
mieszkam w małej miejscowości, gdzie nie ma ścieżek ani chodników dla pieszych. Poprostu jest droga asfaltowa i symboliczne pobocze, które w czasie deszczu lub zimą jest nie do użycia. Biegam zazwyczaj prawą stroną, wieczorami z oświetleniem, ale ostatnio naszły mnie wątpliwości, którą stroną jedni powinno się biegać? W kodeksie drogowym jest mowa o lewej stronie, ale to dotyczy pieszych, którzy idą, a nie biegną. Proszę o pomoc.
PKO
m47!
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

IMHO lepiej jednak lewą stroną , zawsze widzisz nadjeżdżające pojazdy i w razie czego możesz zareagować jeśli coś nie idzie po twojej myśli (typu przysypiający kierowca ;))
Awatar użytkownika
Bartess
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 999:99
Życiówka w maratonie: 999:99

Nieprzeczytany post

Dla własnego bezpieczeństwa lepiej biegaj lewą stroną. Jak już miałoby Cię coś rozjechać, to chyba lepiej żebyś to widział i miał przynajmniej możliwość reakcji. Na szczęście tylko raz miałem taką sytuację, że uskoczyłem dosłownie kilka metrów przed samochodem, bo Pan Kierowca miał mnie w d... i nie chciało mu się zwolnić by poczekać aż minie się autem z naprzeciwka i mnie ominąć. Z kolei bieganie lewą stroną może Cię nie uchronić przed debilem jadącym w kierunku, w którym Ty biegniesz, a właśnie wyprzedzającym inny samochód. Też miałem raz taką sytuację. Mało brakowało, a lusterkiem rozwaliłby mi łokieć, a minął mnie może o jakieś 20 cm jadąc co najmniej 70km/h. Przerażające przeżycie.
Możesz się bardziej uwidocznić i ubierać coś jaskrawego lub odblaskowego. Co do przepisów to na pewno nie wolno przebiegać PRZEZ drogę, ale czy ten przepis tyczy się również biegania wzdłuż drogi to już nie wiem.

Pozdrawiam i byle do wiosny :-).
Rapacinho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Hmm jak dobrze pamiętam to powinno się biegać lewą stroną, ale nie jestem na 100% pewny bo po drogach nie biegam.
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

Pieszych obowiazuja przepisy ruchu drogowego.

* Piesi maja obowiazek poruszania się po chodniku lub po drodze dla nich wyznaczonej. Gdy takie trasy nie są wyznaczone, powinni się poruszać po poboczu. Jeżeli także nie ma pobocza powinni się poruszać skrajem jezdni.
* Piesi są zobowiazani poruszać się lewa strona drogi.
* Poruszajac się jezdnią, piesi powinni iśc jeden za drugim. Tylko przy dobrej widoczności mogą poruszać się parami.
* Z drogi dla rowerów piesi mogą korzystać tylko wtedy, gdy nie ma chodnika lub pobocza oraz gdy korzystanie z nich nie jest możliwe. Mają jednak obowiązek ustąpić miejsca rowerowi.
* Osoby do 15 lat są zobowiązane nosić elementy odblaskowe.

Kodeks drogowy zabrania pieszym:

* przechodzić przez jezdnię w miejscach, w których jest słaba widoczność drogi;
* przebiegać przez jezdnię w miejscach nieoznakowanych pasami;
* wychodzić na jezdnię tuż przed jadący pojazd, wychodzić spoza pojazdu lub innej przeszkody, ktora utrudnia widoczność drogi;
* zatrzymywac się lub zwalniać kroku podczas przechodzenia przez jezdnię lub torowisko, przechodzić na skos przez drogę;
* chodzić po torowisku lub przechodzić przez nie w miejscu do tego niewyznaczonym;
* wchodzić na torowisko lub przechodzić przez nie, gdy zapory lub poółzapory sąż opuszczone lub są w trakcie opuszczania.

oczywiście ja biegam zawsze lewą stroną, oblaski mam w tyłu na nogach i całych plecach i tam samo z przodu, nie jakies doczepaiane tylko wszyte w strój biegowy, specjalnie dla osob trenujących w terenie ulicznym w okresie nocnym :-)
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

lewa , lewa na bank ,światełko migające -odblaskowe obowiązkowe i czujność przy nadjeżdżającym samochodzie bezcenna , wiecie ilu biegaczy zginęło podczas treningu albo zostało potrąconych ?
nie straszę ale lepiej dmuchac na zimne bo wariatów na drodze nie brakuje
światełka migające do kupienia w rowerowym lub biegowym sklepie
Tomek
runforestrun
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

oczywiście ja biegam zawsze lewą stroną, oblaski mam w tyłu na nogach i całych plecach i tam samo z przodu, nie jakies doczepaiane tylko wszyte w strój biegowy, specjalnie dla osob trenujących w terenie ulicznym w okresie nocnym
piter82 powiedz gdzie taki specjalistyczny strój znalazłeś? O wstawkach w kurtce czy spodniach biegowych słyszałem, a nawet mam :hej: Ale o takim specjalu to pierwszy raz słyszę.
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

na allegro :-) do tenisa to raczej nie jest :-)
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Awatar użytkownika
sredniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Lewą, ponieważ masz pełny obraz tego co sie dzieje na drodze.jakbyś biegał prawą stroną nigdy nie wiesz co sie dzieje za Tobą, a biegnąc lewą stroną musisz sie martwić tylko o to co nadjeżdza z przodu
run your way

www.sklepbiegacza.pl - polecam
Awatar użytkownika
Kapitan Bomba!
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

oczywiście, że lewą, jak każdy pieszy. Ja zakładam dodatkowo opaski odblaskowe na prawą kostkę i prawą rękę. Odkąd w nich biegam zauważyłem, że kierowcy wcześniej zaczynają mnie omijać. Do kupienia w sklepie z artykułami szkolnymi.
Awatar użytkownika
wnuczek
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

ja tez biegam zawsze lewą stroną,dużo kierowców zwalnia gdy jedzie im ktoś z naprzeciwka ale zdażało się i tak że przejeżdzał koło mnie kierowca z pełną predkością i wogóle mnie nie chciał ominąć,tak jakby mnie nie było a jeszcze bezczelnie na mnie trąbi,tacy kierowcy nie powinni dostawać prawa jazdy dlatego ode mnie zawsze dostają "FAKA" :hahaha:
amramski
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja zawsze nakładam zwykłą kamizelkę odblaskową (żarówiasta zielona). Ma to tego dużego plusa, że dużo kierowców myli mnie z policją i ostro zwalnia :ble:
Awatar użytkownika
Ciernograf
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja tam ciągle lewą stroną biegam ;]. A samochód, który jedzie z naprzeciwka od razu można wypatrzeć więc wiadomo...;] problemów brak.

Chodź właściwie raz spotkałem się z chamstwem kierowcy, który specjalnie jechał na środku drogi abym wskoczył na chodnik, ponieważ jak to określił stwarzam zagrożenie dla bezpieczeństwa mojego i ich. Odwalił się po chwili...
Ale nie dawało mi to spokoju i śmiałem się aż z tego, ponieważ to on wyprawiał większe zagrożenie na drodze jadąc środkiem niż ja biegnąc przy krawężniku ;].
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kilka razy próbowałem, ale jak trafił mnie odpryśnięty kamyk doszedłem do wniosku, że nie warto ryzykować. Przy odrobinie chęci można znaleźć fajne i bardziej bezpieczne trasy z różną nawierzchnią i nie spotkać się z "idiotą drogowym"!
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
fanx
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

lewą....i niestety uciakać na pobocze jak tylko możliwie najdalej gdy jedzie jakiekolwiek auto a w szczególnosci wieksze od osobówek...
życie mamy tylko jedno.....
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ