kilka pytań

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
pawel777
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

właśnie ukończyłem plan 10-cio tygodniowy i teraz mam pytanka:

1. do tej pory jak kończyłem bieganie to przechodziłem w marsz zanim doszedłem do domku i wszystko było ok... ostatnio akurat po półgodzinnym biegu tak mi wyszło że zatrzymałem się tuż pod blokiem... zadzwoniłem na domofon i zanim wszedłem czułem jak zaczynam słabnąć tak jakbym potrzebował tego marszu na dojście do siebie... czy to normalna reakcja organizmu?

2. czy po ukończeniu planu 10-cio tygodniowego powinienem / mogę zrobić sobie przeewę powiedzmy tydzień czy lepiej wejść na kolejny plan (teraz planuję plan na 5 km)?

pozdrawiam
New Balance but biegowy
Rapacinho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja zawsze po skończeniu treningu, biegnę sobie jeszcze około 2-3 minut spokojnym truchcikiem, żeby uspokoić organizm.

A co do przerwy to, to jest Twoja decyzja, czy jej potrzebujesz teraz czy nie. Przez tydzień raczej dużo nie powinieneś stracić z tego co wypracowałeś.
justmario
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Polecam rozciąganie po bieganiu. Znajdziesz w dziale trening. Naprawdę warto.
Ponura
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wiem, że aby utrzymać mięśnie (przy treningu siłowym) wystarczy trenować raz na 8 dni, może nie powinno się przeprowadzać prostej analogii, ale ja właśnie miałam tygodniową przerwę (na katarek :hahaha: ) i wszystko jest ok, a nawet mam wrażenie, że lepiej mi się biegło.
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

W bieganiu przyjmuje się umownie, że żeby był postęp kondycyjny, trzeba trenować co najmniej 3 razy w tygodniu. A im dłużej się trenuje, tym mniej szkodzą przerwy i tym szybciej wraca się do formy po długich okresach bezczynności.
ODPOWIEDZ