Witam Wszystkich,
Ostatnio ktoś mi przygadał, że jestem już gruby no i zamierzam coś z tym zrobić. Moja ocena sylwetki w lustrze potwierdziła ten fakt, więc zamierzam zabrać się za te zbędne kilogramy. Znalazłem nawet trening dla siebie pt.'' Odchudzanie z bieganiem", ale niebardzo wiem jak go interpretować. Przyznaję , że w tej kwestii jestem laikiem.
Plan opisuje 12 tygodni a w każdym z nich tajemnicze oznaczenia
np.: tydzień IV
1. 25' + 1 seria spr
2. 30'
3. 15' + 1 seria spr
4. 30'
Czy mam biegać codziennie, czy tylko 4 dni w tygodniu i co oznaczają te 4 punkty a w nich chyba różne ilości minut ale czego biegu ?
Proszę o wyjaśnienie jak czytać ten plan ?
Pozdrawiam,
Macko136
Odchudzanie z bieganiem ?
- Grozza
- Wyga
- Życiówka na 10k: 00:44:05
- Życiówka w maratonie: 03:45:45
Biegasz tyle razy ile masz punktów w danym tygodniu (czyli np. patrząc na przedstawiony przez Ciebie tydzień IV biegasz 4 dni w tygodniu).
Na początku najlepiej rób trening co 2 dzień, a jak będziesz musiał wykonać 2 treningi w 2 dni pod rząd (wtedy gdy liczba treningów wzrośnie do 4 lub więcej w tygodniu) zaplanuj te treningi na sobotę i niedzielę, tak aby mieć po nich więcej czasu do odpoczynku.
Podane cyfry to łączny czas biegu w czasie jednego treningu, 25' oznacza 25 minut, 30' to 30 minut biegu itp.
" Każdą jednostkę treningową możesz wedle upodobania modyfikować, szczególnie jeżeli chodzi o przerwy odpoczynkowe w czasie treningu. Jeżeli np. zdarzyło ci się wykonać początek treningu za szybko, wtedy wykonujesz w spokojnym marszu lub truchcie aktywną przerwę wypoczynkową, a kiedy odpoczniesz, kontynuujesz bieg (...) Ważne jest, aby cały trening oprócz sprawności trwał wyznaczoną ilość minut. "
Dodatkowo w niektóre dni (te przy których masz dopisane "+ seria spr") wykonaj jeszcze w domu dodatkowo serię ćwiczeń sprawnościowych, które przedstawione są w planie.
Przejrzyj cały plan dwa razy i spokojnie przeczytaj go jeszcze raz a na pewno wszystko zrozumiesz.
Na początku najlepiej rób trening co 2 dzień, a jak będziesz musiał wykonać 2 treningi w 2 dni pod rząd (wtedy gdy liczba treningów wzrośnie do 4 lub więcej w tygodniu) zaplanuj te treningi na sobotę i niedzielę, tak aby mieć po nich więcej czasu do odpoczynku.
Podane cyfry to łączny czas biegu w czasie jednego treningu, 25' oznacza 25 minut, 30' to 30 minut biegu itp.
" Każdą jednostkę treningową możesz wedle upodobania modyfikować, szczególnie jeżeli chodzi o przerwy odpoczynkowe w czasie treningu. Jeżeli np. zdarzyło ci się wykonać początek treningu za szybko, wtedy wykonujesz w spokojnym marszu lub truchcie aktywną przerwę wypoczynkową, a kiedy odpoczniesz, kontynuujesz bieg (...) Ważne jest, aby cały trening oprócz sprawności trwał wyznaczoną ilość minut. "
Dodatkowo w niektóre dni (te przy których masz dopisane "+ seria spr") wykonaj jeszcze w domu dodatkowo serię ćwiczeń sprawnościowych, które przedstawione są w planie.
Przejrzyj cały plan dwa razy i spokojnie przeczytaj go jeszcze raz a na pewno wszystko zrozumiesz.
-
- Rozgrzewający Się
Teraz to już mi się rozjaśniło o co chodzi z tymi tygodniami.
Serdecznie dziękuję za odpowiedz na moje proste pytanie.
Jakoś sam wcześniej na to nie wpadłem, że treningi moga się odbywać co drugi dzień przez określony czas!
Pozdrawiam 1
Macko136
Serdecznie dziękuję za odpowiedz na moje proste pytanie.
Jakoś sam wcześniej na to nie wpadłem, że treningi moga się odbywać co drugi dzień przez określony czas!
Pozdrawiam 1
Macko136