Skręcenie kostki. Jak nie stracić 4 tygodni.

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
MMMarciNNN
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dzisiejszy trening był super. Aż do szóstego kilometra, kiedy poślizgnąłem się i skręciłem nogę w kostce. Spuchła jak bania. Jutro ortopeda, ale wygląda mi to na gips, a nawet jeśli nie to na kilka tygodni wyjętych z przygotowań do półmaratonu warszawskiego. Czy macie jaklieś patenty, żeby utrzymać formę w czasie leczenia kontuzji?
Run Forest! Run!

Obrazek
New Balance but biegowy
Wuj Phyll
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Biegać na drugiej nodze, oczywiście.

A na poważnie: nie wiem czy jest jakakolwiek możliwość trenowania bez użycia nóg, więc chyba pozostają małe wakacje, jakkolwiek paskudne by one nie były :(
Nie mniej jednak współczuję i życzę powrotu do zdrowia
Awatar użytkownika
MMMarciNNN
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Wuj Phyll pisze:Biegać na drugiej nodze, oczywiście.
Znakomita rada - sam już o tym myślałem ;-)

Ale tak serio, to miałem na myśli raczej wasze doświadczenia z rowerkiem, wiosłami etc. w czasie leczenia kontuzji - jak to zaplanować, żeby jak najmniej stracić z już wypracowanej formy?
Run Forest! Run!

Obrazek
ksiegowy
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Witaj
Po pierwsze znajdz sobie dobrego ortopedę a nie "kowala" ,który tą nogę wsadzi do gipsu ,grałem kiedyś w siatkówkę ,więc torebki stawowe mam wybite pięciokrotnie,tylko raz założono mi gips z którym wytrzymałem jedną nie przespaną noc. (oczywiście zakładam ,że to może być torebka stawowa)

Po drugie dwa tygodnie nie powinny wpłynąć znacząco na twoją formę,chyba że wiosną szykujesz się do pobicia rekordu świata
Trzeci tydzień basen i spacery
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

obkładaj lodem lodem i jeszcze raz lodem co 2 godziny az opuchlizna nie zejdzie pozniej jak bedzie bolec to 3 razy dziennie po ok 15-20 min w miedzyczasie smaruj maściami przciwzapalnymi, namocniejszy ketonal i jemu podobne po tygodniu noga bedzie jak nowa :-) ortopeda oczywiscie tez wskazany moze to nie skrecenie ale cos innego , nie zaszkodzi sie przejsc
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Awatar użytkownika
Erelen
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam. Jeśli noga nie będzie w gipsie, ale nie będziesz mógł biegać, to polecam jedno ćwiczenie rehabilitacyjne, które dostał mój ojciec. Mianowicie, leżąc wygodnie staraj się napinać poszczególne mięśnie nogi. Nawet jeśli to inny typ kontuzji, to takie ćwiczenie pozwoli nadal twoim mięśniom w jakiś sposób pracować.
Awatar użytkownika
MMMarciNNN
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

No więc tak. Jest gips na minimum dwa tygodnie, potem usg i jakiś stabilizator. Wygląda zatem na to, że rok biegowy już się dla mnie skończył, a nowy niekoniecznie rozpocznie się 1 stycznia. Na razie planuję 2-3 dni poleżeć, a potem w miejsce każdego wynikającego z planu treningu biegowego - rowerek i codziennie jak największa porcja gimnastyki ogólnorozwojowej. Zobaczymy, jak będzie.
Run Forest! Run!

Obrazek
ODPOWIEDZ