jak odychac kiedy.

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
domowy22
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

witam wszystkich starych i młodych.
mam do was pytanie może ktoś z was podpowie mi jak odychac mając problem z cieknącym nosem (skrzywiona przegroda nosowa). biegam od kwietnia 08 i staram sie to robic regularnie 4 razy w tyg. ale niewiem co mam zrobic ze swoim kulfonem leci z niego jak z kranu moze ktos zna jakiś domowy sposób na mój problem.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
ooco
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no ustami przecie :hej: ....

nie wiem oo co chodzi.... o jakiś środek na katar?
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

ja oczyszczam na zmiane dziurki, mocno wydmuchując na przemian na ziemie, w zime to normalne ze z kichola leci nawet bez kataru, przynajmniej u mnie
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
arczi01
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ja na bieg zabieram 2 paczki chusteczek.
Oddycham ustami, ale podczas biegu zapchany nos mnie denerwuje także go opróżniam co jakiś czas ;)
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

w lecie to nawet katar mi przechodzi jak biegam - w zimie ... ;-) już niestety nie - samo leci .... -
oddycham ustami ;-) chusteczka jednak czasem się przydaje..
Szymon
Obrazek
ruli
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

no to pozwolicie że i ja się pochwalę moimi patentami..... (choć przygody biegowe dopiero zaczynam).

Ja jak mam zawalony nos ekstremalnie to podkradam dzieciakowi taki spray do nosa, woda jakaś czy cuś (disnemar na ten przykład) i to po kilku minutach uwadnia wszelkie (jak to mawiał doktór Jerzy Klemens Werner) zeschlaki. Ponieważ kilka minut po zastosowaniu wywołuje reakcje wulkaniczne, proponuję stosować kilkanaście minut przed treningiem, a później udrażniać, udrażniać, udrażniać (smarkać znaczy)

Kolejnym patentem - lepszym na cieknący nos jest tabaka. Wiem, że ortodoksy mnie zaraz zjadą, ale wydaje mi się że tabaczka zażywana w minimalnych ilościach nie wywiera żadnych negatywnych wpływów na organizm i jego ogólną kondycję. Tabaka pamiętajcie, nie inne tytonie (zwłaszcza palne). Jak Ci kapie z nosa, zażywasz szczyptę tabaki, po kilku minutach czyścisz nos i masz na godzinę spokój (tabaka podrażnia i wysusza śluzówkę).

pzdrwm
MaciekS
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:11

Nieprzeczytany post

Zacznijmy od tego, że tabaka w jakichkolwiek ilościach jest mało szkodliwa. A już szczególnie mała szczypta pomoże zdecydowanie bardziej niżli miałaby zaszkodzić.
Wuj Phyll
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Słyszałem, że nikt do końca nie udowodnił rakotwórczego działania tytoniu w tej formie, ale bądź co bądź nałogowe zażywanie tabaki nie jest zdrowe dla śluzówki nosa i może spowodować przykre dolegliwości.
Chyba wypróbuję ten patent z odrobinką tabaki, ponieważ mam ją w domu. Spray też coś może pomóc, ale nie wiem na ile starcza jedno opakowanie, za dwadzieścia parę złotych i czy nie jest to wyrzucanie forsy w błoto
arczi01
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Chyba na następny trening zamiast paczki chustek zabiorę tabakierkę :hej:

A co myślicie o preparacie "Otrivin" w spray'u do nosa zastosowany przed samym treningiem? Rozwiąże problem cieknącego nosa podczas biegu? A może ktoś już go stosował?
DaaD
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jak masz skrzywioną przegrodę nosową to ją napraw, czli wyprostuj.
Nie wiem ile biegasz, ale przy mocniejszych treningach może pojawić się problem z regeneracją po treningu. Idż do laryngologa on powie Ci czy powinieneś zrobić zabieg. Jeśli będzie Cię namawiał to idź, naprawdę warto.
A co do potoków kataru, to ja miałem przed prostowaniem przegrody i mam po prostowaniu. Nic na to poradzić nie mogę.

Poczytaj to http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... highlight=
lhx

Nieprzeczytany post

Radzę darować sobie takie środki na katar, wysuszają śluzówkę i powodują nieprzyjemne uczucie. Dopuszczam użycie kropli tylko przed snem, kiedy mamy zapchany nos.

Obrazek

tabaczka rox
Bamboshek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

bo to taki nieelegancki środek na katar:( kobiecie nie przystoi:)
mmateusz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

DaaD pisze:Jak masz skrzywioną przegrodę nosową to ją napraw, czli wyprostuj.
ja też polecam to co pisze Daad: jak masz skrzywioną, to ją sobie na początek wyprostuj: wzrasta ogólnie jakość życia :)
chociaż to 3-6 dni z życiorysu, ale MZ warto.

mk
Awatar użytkownika
svether
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

arczi01 pisze: A co myślicie o preparacie "Otrivin" w spray'u do nosa zastosowany przed samym treningiem? Rozwiąże problem cieknącego nosa podczas biegu? A może ktoś już go stosował?
Absolutnie nie polecam. Otrivin i inne krople zawierające jako substancję czynną alfa-adrenomimetyki (np. xylometazolinę, oxymetazolinę czy nafazolinę) bardzo szybko powodują przesuszenie błony śluzowej nosa (i zadne bajki z reklam o formule nawilżającej tego nie zmienią), a w skrajnych przypadkach nadużywania mogą doprowadzić do jej miejscowej atrofii (zaniku). Z tego też powodu producenci zabezpieczają się i piszą na opakowaniach zalecenie nie stosowania ich dłużej niż 4-6 dni.
Obrazek
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

lhx pisze:Radzę darować sobie takie środki na katar, wysuszają śluzówkę i powodują nieprzyjemne uczucie. Dopuszczam użycie kropli tylko przed snem, kiedy mamy zapchany nos.

Obrazek

tabaczka rox
dokladnie tak sie robi! szybko i nos odetkany ; )
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
ODPOWIEDZ