Help Me
-
- Rozgrzewający Się
Pomóżcie mi...
Mój problem polega na tym, że co prawda nieregularnie, ale biegam od 5 lat. Mój ulubiony dystans to 10 km - i robię go w godzinke (od 52 minut - do 65, różnie to bywa), dwa a czasem trzy razy w tygodniu. Ostatnio kupiłem sobie pulsometr i okazało się że biegnąc swoim normalnym tempem...naprawdę normalnym - biegnę 84 % HRmax, a jak przyspieszyłem żeby choć troche poczuć zmęczenie to było już 92 %. Na drugi dzień nic mnie nie bolało, nie czułem żadnego zmęczenia - czas przeciętny, nawet słaby - bo 59 minut.
Tyle się naczytałem o tych pulsometrach, zasadach treningu i takie tam - i nie wiem - mam problem. Czy biegam za szybko ? Czy mam kondycję silniejszą niż serce ? Czy może zrobić tak jak kumpel mi doradza - żeby zacząć biegać tempem nieprzekraczającym 80% to po dwóch tygodniach będę mógł przyspieszać a tempo pozostanie to samo ?
Mój problem polega na tym, że co prawda nieregularnie, ale biegam od 5 lat. Mój ulubiony dystans to 10 km - i robię go w godzinke (od 52 minut - do 65, różnie to bywa), dwa a czasem trzy razy w tygodniu. Ostatnio kupiłem sobie pulsometr i okazało się że biegnąc swoim normalnym tempem...naprawdę normalnym - biegnę 84 % HRmax, a jak przyspieszyłem żeby choć troche poczuć zmęczenie to było już 92 %. Na drugi dzień nic mnie nie bolało, nie czułem żadnego zmęczenia - czas przeciętny, nawet słaby - bo 59 minut.
Tyle się naczytałem o tych pulsometrach, zasadach treningu i takie tam - i nie wiem - mam problem. Czy biegam za szybko ? Czy mam kondycję silniejszą niż serce ? Czy może zrobić tak jak kumpel mi doradza - żeby zacząć biegać tempem nieprzekraczającym 80% to po dwóch tygodniach będę mógł przyspieszać a tempo pozostanie to samo ?
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
-
- Rozgrzewający Się
Pulsometr mi je wyznaczył. Wg tego wzoru że od 220 odejmuje się 0,22 * waga. Zresztą wg mnie to trochę niedoskonały wzór bo choć waże 85 kg (czyli obiektywnie dużo) to jednak mam 1,93 wzrostu - a więc waga nie jest jakaś zbyt duża.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Kiepsko Ci wyznaczył. Musisz mieć inne tętno maksymalne.
Tu masz informacje.
http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=15&id=411
Tu masz informacje.
http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=15&id=411
-
- Rozgrzewający Się
czytałem to już - te wzory też są śmiesznofajne bo wg nich moje HPmax wynosi od 188 do 199 ... NIEWAŻNE... Teraz jestem chory, rozchorowałem się od ostatniego biegania kiedy to miałem takie duże wyniki, wcześniej nie biegałem z pulsometrem, więc niech będzie że podczas tego ostatniego biegania miałem już zalążki gorączki - i przez to zbyt duże tętno...jak tylko wyzdrowieję idę znowu biegać i zobaczymy jak będzie, a jak nie - to spróbuje tej metody co mi kumpel ex-piłkarz zapodał, czyli wolne bieganie, a po dwóch tygodniach coraz szybciej + dopelherz.
-
- Dyskutant
u mnie sprawdza się wzór nr 2
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
-
- Dyskutant
tak, to raczej może powiedzieć zawodnik, bo amator, czy rozpoczynający nigdy tego nie uczyniwysek pisze:najlepiej nie sugerować sie zadnymi wzorami tylko najzwyklej w swiecie zrobic sobie test - pobiec 1500m na maxa
-
- Rozgrzewający Się
ja zawodnikiem zostane dopiero w przyszlym sezonie - ale mysle ze facet ma racje - tak wlasnie zrobie - to zresztą niewazne czy ja przebiegne te 1500 metrow czy spuchne po 200 - pulsometr pokaze mi jakie mialem maxymalny puls podczas tych 200 metrow - i to bedzie oznaczalo maxymalne tempo - proste DZIEKI - proste a nie wpadlem na to