Jak biegać i jakie buty dla początkującego młodziaka ;)

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
krzysiek111
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witajcie.
Ostatnio postanowiłem wziąć się troszkę za siebie, bo zaczynam obrastać w brzuszek. Postawiłem sobie ostry cel - będę biegał co dwa dni :D
Jak wygląda moje bieganie? Nie mam blisko parku, muszę do niego iść około 20 minut, do tego po wertepach i ogólnie nieprzyjemnie - zmuszony jestem biegać po chodniku :( Mieszkam we Wrocławiu i biegam po drodze prowadzącej z Oporowa do Bielan (dokładnie do ronda koło Decathlona, ludzie z Wrocławia zapewne kojarzą ;)). W jedną i drugą stronę zajmuje mi to około 40 minut szybszym truchtem. Ile to km? Nie wiem.
I tutaj rodzi się problem. Zapewne takie bieganie po twardym wykańcza kolana. Jakie buty kupić, jak biegać, żeby nie nabawić się na starość niefajnych zwyrodnień kolan? Mam 183 cm wzrostu, około 80 kg wagi, nie rosnę już dawno, mam 17 lat. Co byście dla mnie polecili? :)

pozdrawiam
New Balance but biegowy
vrs
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Skoro do parku masz 20min piechotą to biegiem będzie pewnie 7-10min, następnie biegasz 20 min po parku i wracasz 10 min do domu.

PS. Co to znaczy że do parku jest po wertepach? A jak ma być? jak na autostradzie? :hahaha: . Bieganie po różnym terenie jest najlepsze :hej:
Michał

10km 58'03'' - 2009-10-04 -> 52'01'' - 2009-11-11
Teraz dopiero się zacznie...
krzysiek111
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Przejedź sie tutaj, gdzie mieszkam, a zobaczysz co znaczy wertepy :)
Ta dzielnica jest CAŁKOWICIE rozkopana i w grę wchodzi tylko bieganie po dziurach, dołach, piachach, omijanie koparek, przeskakiwanie przez linki i inne przeszkody :bum:
Dobrze, ewentualnie mogę biegać wałem Ślęzy.
W sumie niegłupi pomysł.

Mam teraz stare buty Nike do koszykówki, jednak są już dziurawe i ogólnie zjechane :bum:
Co mam sobie kupić niewydając więcej jak 200zł?
madzias94
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mam teraz stare buty Nike do koszykówki, jednak są już dziurawe i ogólnie zjechane :bum:
Co mam sobie kupić niewydając więcej jak 200zł?[/quote]

na długie dystanse polecam buty Joma. Kupiłam za 100-ileś zł, są wygodne, nie przecierają, idealne do długich biegów. Ja biegam krótko, ale moje bardziej doświadczone koleżanki je polecają
Awatar użytkownika
Ja-nek
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Jeśli o buty chodzi to na ten teren poleciłbym moje aktualne buty asics enduro III, nie wiem może są jakieś lepsze i doświadczeni poradzą Ci inne modele, ale ja na swoje buty wydałem 200 zł biegam w nich już 5 miesiąc ( asfalt, piasek, czesto błoto) i nie narzekam na nic. Dobrze amortyzują, raczej się nie ślizgają, nic tylko biegać i biegać :D
[url=http://runmania.com/rlog/?u=ja-nek99][img]http://runmania.com/f/cdc16b53171b738e78dd85fadcf259dd.gif[/img][/url]
wersik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam. ja kupiłem niedawno buty New Balance MT570BY (All terrain) za 200zł i jestem bardzo zadowolony.
vrs
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

krzysiek111 pisze:Ta dzielnica jest CAŁKOWICIE rozkopana i w grę wchodzi tylko bieganie po dziurach, dołach, piachach, omijanie koparek, przeskakiwanie przez linki i inne przeszkody :bum:
Nie ma gorszej rzeczy niż nudna trasa a twój opis brzmi ciekawie. Możesz jeszcze od czasu do czasu podrażnić się z ochroną tych budów, zawsze to dodatkowa motywacja jak ktoś cię goni :hej:
Michał

10km 58'03'' - 2009-10-04 -> 52'01'' - 2009-11-11
Teraz dopiero się zacznie...
krzysiek111
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję Wam za odpowiedzi! :)
Marathon 3000, Titanium - takie dwa modele - który byłby z nich lepszy dla mnie? na razie biegam po betonie, bo naprawdę ciężko przedrzeć się przez te budowy, z racji dołów i błota :hej:

Ktoś może się orientuje gdzie mogę te buty kupić we Wrocławiu? Decathlon?
W ostateczności kupię na allegro, ale przymierzyć kurka nie mogę... :(
Browser
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

decathlon. mozesz przymierzyc itp. kupic. a trese przez budowy masz fajna w sam raz na kros'woe treniengi :)
gg 3305061
ODPOWIEDZ