Debiut w maratonie 2010

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
glootech
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ja jestem w trakcie leczenia kontuzji i kompletowania stroju biegowego na chłodniejsze dni. Mam nadzieję, że niedługo wszystko wróci do normy i będę mógł wznowić trening.
PKO
Awatar użytkownika
szy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:01
Życiówka w maratonie: 3:19:17

Nieprzeczytany post

Ja jutro mam przedostatnie zawody w tym roku, w których biorę udział (Biegnij Warszawo, 10k). Przy biurze zawodów wystawił się sklep z odzieżą do biegania, kupiłem kurtkę która mi umożliwi bieganie przy gorszej pogodzie.
misthunt3r
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:42
Życiówka w maratonie: 4:14:37

Nieprzeczytany post

Ja juz po Biegnij Warszawo, szukam sobie jakiegos fajnego planu ktory od jutra zaczne realizowac - czekam tez na czas z niedzielnego biegu, bo jako ze to byl moj pierwszy oficjalny bieg to w tym calym podekscytowaniu zzapomnialem zatrzymac stoper po przebiegnieciu mety :)
Ktos sie orientuje gdzie znajde info o wiosenych polmaratonach?
gosiazgora
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

www.maratonypolskie.pl
zakładka kalendarz.
Awatar użytkownika
pikkot
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Wg mnie najlepszy kalendarz jest na maratonypolskie.pl. Pewnie za dwa miesiące będzie lepiej wypełniony.

Pod koniec 28.03.2010 są Półmaraton Poznański i Półmaraton Warszawski. Z tego co wiem, są to też dwa największe półmaratony w Polsce.

Dla mieszkających na południu są Półmaraton Ślężański i Żywiecki. Oba górskie. Żywiecki polecam, byłem tam dwa razy. Ślężański podobno też bardzo fajny.
Rapacinho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeszcze pod koniec marca będzie prawdopodobnie półmaraton w Krakowie, przynajmniej tak jest od kilku lat :) A 11 kwietnia jest chyba połówka w Dąbrowie. Ogólnie na wiosnę sporo połówek w podobnych terminach, a na jesieni na południu coś biegów na dystansie 21km jakoś mało...
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

no zapomniałes Rapacinho dodać że tegoroczna marzanna (Kraków) była na naprawdę przyzwoitym poziomie i zapowiada to dobrą imprezę w kolejnym roku. Polecam wszystkim - bo i trasa nie najgorsza na robienie wiosennych życiówek (stosunkowo płasko, trasa przewidywalna choć aż na 6'ciu pętlach)
Szymon
Obrazek
Rapacinho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak połówka Marzanny była fajnie zorganizowana, trasa rzeczywiście bardzo dobra pod życiówki bo płaska jak stół (no może z malutkim podbiegiem od strony Rudawy:) ), ale trzeba mieć mocną głowę by kręcić tak 6 kółek :)
misthunt3r
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:42
Życiówka w maratonie: 4:14:37

Nieprzeczytany post

Ha, dzięki za informacje. Wynika z tego, że moje pierwsze 21 będzie w Poznaniu lub Warszawie - chyba, że coś będzie w podobnym czasie w Toruniu :)
Awatar użytkownika
Alexia
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zaczęłam przygotowania :D

Do tej pory biegałam bez szczególnego planu. W wakacje kupiłam książki Skarżyńskiego. Przeczytałam je i jestem już bardzo mądra ;). Teraz tę mądrość trzeba wykorzystać. Zdecydowałam się plan "<5". Przewiduje on realizację trzech treningów w tygodniu. Można dorzucić czwarty i ja tak zrobię. Do tego dochodzi basen i może fitness (o ile uda mi się znaleźć opiekę nad dziećmi).

Zrobiłam dwa treningi i muszę przyznać, że było ciężko. Samo bieganie delikatne i wolniutkie - nic szczególnego. Wykończyły mnie ćwiczenia siłowe.

Rapacinho pisze:trzeba mieć mocną głowę by kręcić tak 6 kółek
Zazwyczaj biegam na Błoniach i muszę powiedzieć, że można się przyzwyczaić ;).
"Marzannę" - mój debiut półmaratoński - biegło mi się nieźle, dlatego, że znałam tak dobrze trasę.
Ale w innych miastach rzeczywiście nie lubię jak jest kilka pętli.
"Ja biegnę beztrosko, bieg biorę za żart
Lecz ci co żartują zostają gdzieś w tyle."

Blog treningowy

Obrazek
Rapacinho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mi też biegło się na Marzannie dobrze :) Ale te 6 kółek to i tak dla mnie za dużo, na treningu nie jestem w stanie nawet dwa razy okrążyć Błoń, wolę uciec gdzieś do Parku Jordana albo na Bulwary :) Natomiast w innych miastach gdzie nie znam okolicy, nie znam trasy to nawet lubię biegać pętle, ale i tak wydaje mi się że 3 pętle to jest maksimum. Dużo też zależy jakie to są pętle, na Błoniach mnie dobijają te dłuuuugie proste, szczególnie ta od al.3-ego maja :)
Awatar użytkownika
Fladra
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Alexia pisze:
Rapacinho pisze:trzeba mieć mocną głowę by kręcić tak 6 kółek
Zazwyczaj biegam na Błoniach i muszę powiedzieć, że można się przyzwyczaić ;).
"Marzannę" - mój debiut półmaratoński - biegło mi się nieźle, dlatego, że znałam tak dobrze trasę.
Ale w innych miastach rzeczywiście nie lubię jak jest kilka pętli.
Hej, mam może troche głupie pytanie, ale zawsze. tez biegam po Bloniach i lubie znane trasy, dlatego mój debiut w maratonie zaplanowałam własnie na wiosnę w Cracovia Maraton.
A pytanie brzmi: W która strone niega się po błoniach na maratonie, półmaratonie? Ja na treningach biegne w dół Al. Focha a potem do góry wzdłuż Parku Jordana. Tak wydaje mi się logicznie, ale mam wrażenie że wiecej osób biega w przeciwna stronę :niewiem:
Awatar użytkownika
Alexia
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Fladra pisze: ale mam wrażenie że wiecej osób biega w przeciwna stronę :niewiem:
Masz takie wrażenie, bo częściej się z nimi mijasz. A trudniej kogoś wyprzedzić, więc wielu ludzi w ogóle nie widzisz :).

Półmaraton biegnie przeciwnie niż biegasz.

A z maratonem, to różnie. Dwa lata temu, jak jechałam ten dystans na rolkach, to na początku 1,5 okrążenia było zgodnie z ruchem wskazówek zegara, a ostatnie 1,5 okrążenia - przeciwnie.
"Ja biegnę beztrosko, bieg biorę za żart
Lecz ci co żartują zostają gdzieś w tyle."

Blog treningowy

Obrazek
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

ten opis góra dół - jest na tyle nieprecyzyjny że sam nie wiem jak biegasz ;-) w każdym razie - pómaraton marzanny zazwyczaj biegnie się "w lewo" - tj. skręcasz zawsze w lewo, albo patrząc na mapę - przeciwnie do ruchu wskazówek zegara;p -
a Cracovia maraton - tak jak napisała Alexia w tym roku najpierw 1 kółko w "prawo" ... a wracając 1,5 kółka "w lewo"

żeby sprawdzić jak ludzie biegają... najlepiej zatrzymaj się i policz biegaczy biegających w jedną i w drugą stronę ;-) próba będzie wiarygodna jak poczekasz tak ze 26 minut na wszystkich spóźnialskich. No i pewnie trzeba by to kilka razy powtórzyć ;-) A na poważnie to chyba nie ma poprawnego kierunku "jazdy" na tej trasie ;-)
Szymon
Obrazek
Awatar użytkownika
Fladra
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

:)
No to moze sprezycuję:)
Opis, prawo, lewo też jest mało prezycyjny bo zalezy gdzie stoisz i w którą strone patrzysz :oczko:
Ja biegnę od strony ul Piastowskiej do Rudawy, mijam Juvenię i w dół w kierunku Hotelu Cracovia.
Z tego co zrozumiałam to półmaraton biegnie w przeciwną strone :ojnie:
Biegam bo Lubię Kraków

10 km - 47 min
21 km - 1h46
42,1 km- 3h43
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ