Debiut w maratonie w 2009

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Wuj Phyll
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dzisiaj 40' na 75% Hrmax, jutro 40-50' na 80%.

Podjąłem już decyzję- do końca stycznia zrobię sobie maratońskie wybieganie 44 km, mam wymierzoną trasę, a tym samym dam sobie spokój z maratonem na dłuższy czas (w myśl sloganu- przebiec maraton chociaż raz ;-)). Po wybieganiu 31,5 km zrobiłem już dwa biegi po 26 km i myślę, że wytrzymam jakoś 44km, tym bardziej, że w przyszłą niedzielę mam zamiar polecieć 36km
PKO
fanx
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Wuj Phyll-brawo niech Cie nogi niosą....też bym chętnie spróbował ale przez chorobę i przerwę tygodniową musze nadrabiać zaległości...wczoraj pobiegłem na dyszke lekkie opory organizmy czułem...niby tylko tydzien a jednak...
Awatar użytkownika
Kapitan Bomba!
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dzisaj 12 km, w tym 6 przebieżek 6x30 sek. max/30 sek. trucht w śniegu i po tym prawie zgon... puls koło 170, po tym nie mogłem wrócić do w miarę normalnego pulsu. Jutro w planie 20 km, w jakimś rozsądnym tempie, zobaczymy jak będzie. Trzeba wziąć trochę żarcia na trasę. Motywuję się tym, że potem walnę sobie ze dwa piwka a wieczorem pójdziemy z żoną do jakiejś naszej wiejskiej knajpy na kolację :hej: . No i jeszcze wczoraj z treningów to był zaliczony koncert Buldoga z Kazikiem zle nie wiem czy to się liczy.... puslometru nie wziąłem :hahaha:
bleez
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:38
Życiówka w maratonie: 3:25:27

Nieprzeczytany post

Ja dzisiaj 23,8 km w tempie 5:54 ale w tym śniegu inaczej się nie dało. Niektóre odcinki były koszmarne, do domu wróciłem strasznie zajechany. Myślę, że w normalnych warunkach 30km dzisiaj bym zrobił, ale w zimowych to dystans powinien siś liczyć jako 2 :hej: no dobra jako 1,5 :lalala: Jutro nie wiem ile zrobię, długie wybiegani mam już w tym tygodniu za sobą, ale ok 15 myślę,ze powinno być.

Pozdrawiam
Rapacinho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Widzę, że wszyscy pięknie ładują kilometry :) Ja dziś łącznie 10,5km w tym ok.2km siły biegowej. Jutro być może będzie 5 trening w tygodniu, choć wszystko zależy od tego w jakim stanie będą moje nogi po dzisiejszej walce ze śniegiem. Jak się jutro wybiorę pobiegać to pewnie ok.14-16km spokojnie zrobię, nie planuję takich długich wybiegań 25-35km, bo mimo wszystko nie czuję takiej potrzeby, a poza tym głównym celem w dalszym ciągu jest przygotowanie się jak najlepsze do startów na 5,10 i 21km a maraton ma być tak przy okazji :)
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

do maratonu jak najbardziej wybiegania sa potrzebne, poprawiaja wytrzymałość :-) ja dzis 20 km tylko wybieg, zamkne tydzien w ok 80 km
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Wuj Phyll
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

U mnie jakieś 12 km- 10 min 75%, 45min 80% i 8 min 85% w leśnej scenerii.
Maratonik wciąż mnie dręczy- polecieć po wyliczonej trasie, czy w jakimś biegu ulicznym. Nie będę szalał na wielkie prędkości, polecę na 4h, żeby się zbytnio nie zmęczyć i po 3-4 dniach móc pobiegać.

Zauważyłem, że dobrze mi robią tlenowe interwały. 4X 1km w tempie 4:35, 4:30, 4:25, 4:30 plus 2 km rozruchu zbytnio mnie nie "skopało" i na drugi dzień byłem pełen energii.
Awatar użytkownika
Bartess
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 999:99
Życiówka w maratonie: 999:99

Nieprzeczytany post

Heh... czytając te ostatnie Wasze wypowiedzi przypomniało mi się jak ledwo pół roku temu pisaliśmy (niektórzy z nas) w wątku „Debiut w półmaratonie 4energy”. Jakie tam dystanse pojawiały sie na treningach - pamiętacie? Jak kos 15 przebiegł to był gość ;-). A teraz? O dyszce to już nikt nie wspomni nawet, bo to ledwo rozgrzewka, teraz to 13, 18, 23.8 a nawet 44 się pojawia. Super.
Z mojego biegania, to w tym tygodniu zrobiłem 4 treningi z bolącym lekko udem - po treningach nie bolało ani mniej ani bardziej, więc trenowałem. zrobiłem za te 4 treningi ledwo 40 km ale jeden trening zamiast 10km zrobiłem 7,5, bo spotkałem po drodze gościa, który zaczął biegać (marszobiegi na razie) przed świętami - Krzysiek, 47 lat, kierowca TIRa. Gość nawet internetu nie ma, to mu potłumaczyłme parę podstawowych zasad. Spoko - jest nas coraz więcej :-). Generalnie to był najbardziej męczący mnie tydzień treningowy od dawna. I psychicznie - ból uda, a też łydki się też do tego swego czasu dołożyły- i fizycznie - wczoraj to myślałem, że już tym dupne i pójde do domu, niby tylko 12 km ale około 4 km zrobiłem w tak grząskim i mokrym śniegu, że równie dobrze mógłbym biegać w piaskownicy. Poza tym tętna na treningach mam jakies wyższe o parę %, ale to pewnie przez drobną infekcję jakiej nie mogę się pozbyć, a antybiotyku nie chcę brać. Mam jednak nadzieję, że te nasze wysiłki „śniegowe” zaowocują w odpowiednim czasie :-).
Czy ktoś z Was wie w ogóle co się stało z naszym rodzynkiem? PinUpGirl nie odzywa się już ze 2 miesiące.

Pozdrawiam.
Wuj Phyll
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wiesz? Masz rację, nawet nie zwróciłem na to uwagi :hej:
Pamiętam jak wielkie oczy robiłem, kiedy ktoś przebiegł 20 km i w tym wątku się pochwalił. To było coś!

No cóż- razem "dojrzewamy" ;-), chociaż maraton zszedł chyba nieco na dalszy plan, co widać po wypowiedziach, liczy się sama idea przełamywania się, swoim ograniczeń. Oby tak dalej!
Awatar użytkownika
tomek87
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Odnośnie przełamywania barier to dzisiaj padł mój rekord jeżeli chodzi o odległość i o czas. Zacząłem plan pod Cracovia Maraton i miało być od 2.00 do 2.30 długiego wybiegania. Było 2.25 w tempie 5'41'', w które to udało mi się przebiec 25.5km. Jestem zmęczony, ale zupełnie nic mnie nie boli, więc jest świetnie. Chyba pora zaopatrzyć się w jakiś pas na bidony bo z wodą byłoby zdecydowanie łatwiej...
Awatar użytkownika
Bartess
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 999:99
Życiówka w maratonie: 999:99

Nieprzeczytany post

jacuś pisze:(...)No i jeszcze wczoraj z treningów to był zaliczony koncert Buldoga z Kazikiem(...)
heh - widać, że nie tylko bieganie jest naszym wspólnym zainteresowaniem :-).

Wuj Phyll czy tak zszedł - nie wiem. Gdzies tam drzemie ;-). Tak mi się wydaje, że teraz, gdy te dystanse są już liczone w dziesiątkach kilometrów to sporą barierę stanowi nie dystans sam w sobie, a psychika. Wiem jak to było 2 tygodnie temu, jak się na te 30 km wybrałem - 3 tygodnie do tego dojrzewałem... Fizycznie dałem radę chociaz, nie było łatwo a moje obawy przed okazały się niemal bezpodstawne.

Tomek87 - jest bajer - co nie? Picia nie wziąłeś? Ja na takie dłuższe wybiegania biorę jakąś flaszkę. Nawet na mrozie człowiek nieźle się poci, mimo, że tego nie czuć. ja jak się zważyłem przed i po mojej „trzydzestce” to okazało się, że po drodze wupociłem 1,5 litra.

Pozdrawiam.
Rapacinho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja dziś spokojnie 12km, zresztą szybko biec się jak na razie u mnie nie da... choć nogi już się rwą, dlatego pozwoliłem sobie na mojej kilometrowej pętli 2 ostatnie okrążenia pobiec szybciej, ale nie na maksa po ok.4:40-4:45/km. Dziś piękne słoneczko, liczę, że śnieg zacznie topnieć i wreszcie moje trasy będą wyglądać normalnie, a wtedy będę mógł też pomyśleć o jakimś biegu ok. 20km. Jutro w planie jest wolne, bo trzeba trochę sobie odpocząć, szczególnie nogi, które tego biegania po śniegu mają już dość :)

Co do tych dłuższych wybiegań, to ja się zgadzam z tym, że się przydają przed maratonem, ale ja nie przygotowuje się konkretnie pod maraton, nie chce się zajechać jakimś strasznie dużym kilometrażem, zresztą na to jeszcze przyjdzie pora za kilka lat :) Patrząc też do planów Skarżyńskiego pod maraton zauważyłem, że w planie na 4h nie było ani razu na treningu więcej kilometrów niż 25, tak więc mimo wszystko dla mnie bieganie po 30-40km na treningu mija się z celem. Ja przed maratonem mam w planie zaliczyć 2-3 półmaratony i do tego mam zamiar jeszcze dorzucić 1-2 biegi po około 25km i według mnie to powinno wystarczyć, choć wszystko tak naprawdę okaże się w trakcie biegu.
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Witam!!!Wlasnie wrocilem z treningu dzis ciezko bylo ustalic tempo biegu bo w takich warunkach to mija sie z celem,a myslalem ze powoli snieg bedzie znikal tak ladnie swieci slonce a tu -1st. Dzis 15,09 km-tempo wyszlo 4.45/km.Dzisiaj troche sie zdziwilem bo u mnie w lasku sporo osob biegalo a drugie tyle maszerowalo z kijkami,czyzby nasze spoleczenstwo zaczynalo dbac o swoja sprawnosc fizyczna czy tez posluchali Jurka Owsiaka? :niewiem:.Pozdrawiam :hej:
Obrazek
Awatar użytkownika
Jakub Osina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dzisiejszy trening warty jest szczegółowego rozpisania:
2 km w tempie 5:20;
4 km / 4:44
1 km / 5:30
4 km / 4:23
1 km / 5:30
4 x 1 min szybko / 2 min wolno (ok. 6:00) - te szybko wyszły następująco 3:30, 3:40, 3:44, 3:38 (różnice wynikają z oblodzenia)
ok. 3 km 5:25
w sumie wyszło ok. 17 km, średnie tempo 4:55, średnie HR 162
całkiem fajny trening - tydzień zakończyłem nieco powyżej 60 km.
Awatar użytkownika
Kapitan Bomba!
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Miało być 20 km a wyszło, z dużym wysiłkiem, 18 km. Najpierw zrobiłem 10 km w lesie i to byl błąd. Leśne drogi były porozjeżdżane przez jakiś ciężki sprzęt i jak to zamarzło, to ścieżka był strasznie nierówna, trzeba było cały czas uważąć, żeby kostki nie skręcić. Z kolei jak skończyła się ta droga rozjeżdżona, to zaczęła się w ogóle przez żaden pojazd nie przejechana... Kilka kilometrów trzeba było truchatć w śniegu. Na koniec było już lepiej - fajna dróżka z rozjeżdżonym przez auta twardym, równym śniegiem. Po 10 km (55 minut) czułem się jakbym zrobił ich z 15. Przeniosłem się na asfalt ale co było w nogach to już zostało, dociągnąłem do 18 km i miałem dość.
Też już trochę tęsknię za wiosną...
Za tydzień pierwsze w tym roku (a 9 w życiu :nienie: ) zawody - 10 km z tego trochę po lesie, mam nadzieję, że w lepszych warunkach niż dzisiaj.
Tydzień zamknąłem 52 km.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ