kapolo pisze:
Ściągnąłem sobie na komórkę Sport Tracker. mam dwa problemy z tym programem.
1. GPS załącza się bardzo późno, w połowie treningu albo pod koniec. Nie wiem czy jest na to jakieś rozwiązanie?
2. Program Liczy niedokładnie kilometry. Z GPS wyszło mi, że przebiegłem 4,2 km. Tymczasem gdy trasę pokonałem samochodem wyszło mi około 3,6 km. Różnica dosyć spora.
Zakładam, że chodzi o SportsTrackera.
Używam go z Nokią, ale wiem, ze jest lepsza wersja na smartfony z Androidem.
Co do GPS i jego dokładności to dużo zależy w jakim terenie biegasz. Jak biegałem na wakacjach nad morzem to nie było problemu z dokładnością. Jak się biega w terenie miejskim lub zalesionym to mogą być z tym problemy. Generalnie jak biegam po W-wie np. przez most to często ścieżka wyznaczona przez ST wygląda tak jak bym część drogi przebył wpław.
Na forum ST czytałem o wolnym załączaniu GPSa. Nie wiem czy to ST czy to komórka. Ja w zasadzie nie mam tego problemu, choć był kiedyś czas (przed zmianą soft na komórce), że musiałem wyłączyć i włączyć telefon by łapał GPS.
No cóż, GPS w telefonie to nie GPS samochodowy, które uparcie trzyma się drogi i przez to mu łatwiej.
Ale okazuje się, ze Garmin-y też miewają podobne problemy - była na ten tema dyskusja po Maratonie Warszawskim.
Wydawało mi się, że lepszy będzie zagarek/pulsometr z foot-padem, ale i to mnie zawiodło w czasie Biegu Olimpijskiego i Biegnij Warszawo - ale być może chodziło o złą kalibrację.