18 latka chce zacząć biegać :)

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Szczególnie drugi link to świetne ćwiczenia, aczkolwiek - niestety - nie wszystkie są pokazane prawidłowo (tyłek za wysoko, brak spiętych pośladków). W podporach na przedramionach NAPRAWDĘ warto dbać o perfekcyjną technikę.
Przykład: kumpel robił deski, tak, jak mu zaleciłem. Robił i robił, 45 sekund nie sprawiało mu problemu i taki czas ćwiczenia zaproponował na jednym z naszych wspólnych treningów (jestem jego, nazwijmy to, trenerem :D). To był pierwszy raz, kiedy miałem okazję korygować mu to ćwiczenie, więc skorygowałem porządnie. I co? I 30 sekund to był mega-wymagający czas, a i przy nim biodra już trochę opadały (mowa tu o bocznych mostkach akurat, ale to nie ma ćwiczenia).
Niestety, osoby znające poprawną technikę tego ćwiczenia i potrafiące ją zastosować nie są spotykane często, a szkoda, bo to jest prawdopodobnie najlepsze istniejące ćwiczenie o przeznaczeniu wzmacniająco-ZDROWOTNYM.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
PKO
Awatar użytkownika
Sammi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

O, dziękuję za ćwiczenia :-)

Co do brzuszków to już ich nie wykonuję, teraz jest tylko deska (plank). Ale nie codziennie (jakies 3-4 x w tyg). Oprócz tego robię jeszcze ćwiczenia na uda i pośladki i ogólne ćwiczenia wzmacniające nogi.

Mam nadzieję, że plank wykonuję dobrze, staram się bardzo, najgorzej wiadomo jest przy końcówce, a wytrzymuję około 2 minut lub nieco poniżej. I jak napnę brzuch to już coś tam czuje :-) i zdecydowanie ładniej wygląda przed ćwiczeniami jak i ogółe przed bieganiem.
:-)

Fajnie mieć kolege-trenera który pidpowie, wytłumaczy, pokaże. U mnie internet jest moim trenerem i bieganie.pl :-) :-)
Awatar użytkownika
Sammi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nogi bolą po wczorajszym 2,5 h. marszo-biegu (ale więcej było marszu). Może nie tyle co bolą co je "czuć". Piszczele nie bolały. :):) Jutro znowu idę, ale nie na tak długo (max. 40-50min.)
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeśli trzymasz deskę 2 minuty, to prawdopodobnie zbyt mocno wypinasz tyłek w górę. Oczywiście to tylko spekulacje internetowe, które mogą się mieć nijak do rzeczywistości, ale bardzo wiele kobiet ma z tymi zbyt wysoko trzymanymi biodrami problem. (Niestety mężczyźni coraz częściej też mają z tym problem...). Trzymanie pięknej technicznie deski przez dwie minuty świadczyłoby o dużej sile korpusu, która jest rzadko spotykana u początkujących biegaczy. No cóż, może Ty jesteś wyjątkiem - jeśli tak, szczerze gratuluję!
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Awatar użytkownika
Sammi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie wierzę! Po prostu nie wierzę!

Jakieś 3 minuty temu wróciłam z treningu. Udało się :):):) :ble:

45 MINUT CIĄGŁEGO BIEGU! :) Jestem bardzo, bardzo szczęśliwa :) Gdyby nie kropiący deszcz i ściemnianie się biegłabym dalej.

11 kółek na stadionie (każde po 3,20) + 10 min. wracania do domu. Nawet nie wiem jak to opisać. Coś wspaniałego :)

P.S piszczele nie bolą!!! :):)

A teraz lecę się porozciągać.

:hej:
Awatar użytkownika
mungo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 3:23:50
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Gratuluję ;-)
Bug Master
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Obracając Twoje słowa w żart, już nie musisz zazdrościć 45 minut ciągłego biegu. Właśnie tego dokonałaś. :taktak: Oby tak dalej. Powodzenia!
Obrazek

Życiówki:
5,1km - 22:56 - 17.05.2014
DawidK
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Super cieszę się gratulacje, oby tak dalej :usmiech:
krpablo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Szczerze gratuluję :). Moja wielka próba w sobotę i nieco mniej, bo 30 minut :).
Pierwszy trening: 21-02-2014
Pierwsze 30' biegu bez przerwy: 5-04-2014
Pierwsze zawody: 12-04-2014 (5 km - 00:30:21)

Plany: zwiększenie dystansu
Awatar użytkownika
Sammi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dziękuję bardzo :-) już nie mogę się doczekać soboty i kolejnego biegu. Wogóle nie sądziłam, że to dzisiaj nastąpi. Trening zapowiadał się zwyczajnie, 2-3 kółka po stadionie, chwila na marsz i znowu 2-3 kółka. A tu proszę, takie zdziwienie. Wogóle nie miałam ochoty się zatrzymywać.

Hm... tylko nie wiem ile przebiegłam, a szkoda, bo to dopiero motywuje.

Bug Mastera pisałam o tym, że Ci zazdroszcze chyba 4-5 dni temu, a dzisiaj na własnych ,, nogach,, się dowiedziałam jak to jest :-)
DawidK
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To sobie jakąś aplikacje na telefon wrzuć, o bieganiu może.
Bug Master
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A propos aplikacji, na moim telefonie nie działają.. jakiś chiński mam i tak to się kończy. Jeśli też masz z tym problem, polecam stronę http://mapy.geoportal.gov.pl/imap/ Mierzysz trasę i elegancko jest.

PS. Chciałaś wiedzieć, to pomagam. Przebiegłaś (w przybliżeniu oczywiście): 11x400m + 400m/200s(3:20) * 600s (10 minut)= 4400m + 2m/s * 600s= 4400m + 1200m= 5600m= 5,6km
Obrazek

Życiówki:
Awatar użytkownika
850
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45 min

Nieprzeczytany post

Sammi pisze:Nie wierzę! Po prostu nie wierzę!

Jakieś 3 minuty temu wróciłam z treningu. Udało się :):):) :ble:

45 MINUT CIĄGŁEGO BIEGU! :) Jestem bardzo, bardzo szczęśliwa :) Gdyby nie kropiący deszcz i ściemnianie się biegłabym dalej.

11 kółek na stadionie (każde po 3,20) + 10 min. wracania do domu. Nawet nie wiem jak to opisać. Coś wspaniałego :)

P.S piszczele nie bolą!!! :):)

A teraz lecę się porozciągać.

:hej:
Dziwna ta dzisiejsza mlodziez, zamiast pic, palic, balowac do rana codzinnie opuszczac szkole to oni biegaja. Koniec swiata i jeszcze sie tym chwala, :-) no ale coz ,gratuluje postepow:-)
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sammi, 11 kółek typowego stadionu lekkoatletycznego to 4400 metrów. Wątpię, żeby ten Twój był niewymiarowy (mniejszy), wtedy kółko raczej nie zajmowałoby Ci 3:20.
W każdym razie prawdopodobnie przebiegłaś 4400 metrów.
Bug Master
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Tak tylko na marginesie, nie chce Cię obrażać, Bylon, ale nie uwzględniłeś drogi do domu, bo według Ciebie 11*3:20 to 36:40, a było 45 minut..
Eh.. Chyba za dużo matmy miałem :spoko:
Obrazek

Życiówki:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ