Cel: 30 minut ciągłego biegu - Plan 10-cio tygodniowy

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
alim
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mama kin coś jest w tym, ponieważ wczoraj byłam w pracy i musiałam iść pobiegać popołudniu i zdecydowanie lepiej mi poszło niż na poprzednich treningach południowych w sobotę. Jedynie co mnie teraz martwi to brzydka pogoda, nie wiem jak u Was, ale u mnie dziś jest okropnie zimno i deszczowo :(
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Tomasz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

alim pisze:nie wiem jak u Was, ale u mnie dziś jest okropnie zimno i deszczowo :(
Najfajniejsza pogoda do biegania, nie cierpię upałów :)
yokoufo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Chciałem się pochwalić czymś :) Jestem w trakcie tygodnia 8, akurat biegam na urlopie w Chorwacji i jutro wracam do kraju to na pożegnanie postanowiłem że dzisiaj zrobie sobie bieganko specjalne. Chciałem pobiec bez przerwy 5km, żeby sprawdzić czy dam radę przed końcem planu, ale że mi się dobrze biegło, to przeciągnąłem sobie trening... do pełnej godziny :) Zrobiłem w ciągłym biegu 8km!!! Da się, mimo że 29 lat siedziałem na tyłku przy konsoli/komputerze, wreszcie się ruszyłem i zacząłem biegać, a dzisiaj jestem w stanie przebiec bez przerwy 60 minut! Jesli ja dałem radę to i wy dacie, ważne żeby się nie poddawać i przeć z planem do przodu! Trzymam za Was kciuki!
darjusz5
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

yoko uwazaj w czercu skonczylem wlasnie plan 10 tyg i sobie pobieglem od razu 60 min bez przerwy efekt to naciagniecie miesnia przywodziciela uda i dwa miesiace bezczynnosci,wczoraj zaczalem biegac ponownie ,kontuzja ustapila
Adam <m>
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam,

już trochę pobiegałęm ... niemal miesiąc. To co zauważyłem:
- nie przejadać się(nawet na 2-3 przed bieganie.... obiadek u mamusi :) ) jeśli nawet nie będzie łapać kolka to i tak nieprzyjemnie się biega
- rozgrzewka ... bardzo istotna bez niej boli mnie kolano
- niewolno biegać zbyt długo ... bolą stawy

Co do komentarza Adama, zgadza się wszystko po około 2 tygodniach zrozumiałem wszystko o co chodzi :)
Szymon_
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam,

Mam pytanie jestem na 4 tygodniu miałem 2 dni przerwy od biegania.Wykonałem 2 marszo biegi zamiast 4.C
zy muszę odrobić ten tydzień czy lecieć dalej? Mam 25 lat, i praktycznie zerową kondycję.
7 lat temu miałem na 1 km 2: 40. Chciałbym do tego wrócić.Tylko do tego momentu przytyłem 43 kg...

Runstatic: Szymon Lukasz zapraszam
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

No to ładny przyrost. Nie musisz powtarzać tygodnia. To zależy od tego jak się czujesz przy dłuższym biegowym odcinku.
Mogło by się okazać, że wolnym truchtem jesteś w stanie od razu przetruchtać te 30 minut.
Szymon_
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ok dzięki wielkie. Biegam i już widzę że jest trochę lepiej.Nie dysze tak jak wcześniej.
Kolana pewnie bolą od wagi?
Szymon_
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ile powinienem mniej więcej przebiegać jeśli jestem teraz na 5 b 2,5 m?
Pytam ponieważ z ciekawości zawsze sprawdzam na Runstastic ( nie bazuję na km - na tym etapie na pewno )

Pytam ponieważ jeżeli był tydzień 4 b 2 m, zdarzyło mi się przebiec 5,60 km najwięcej a w chwili obecnej jest to mniej więcej 4,30- 4,70 km.
Skąd taka różnica może być czysta ciekawość.

Pozdrawiam zapaleńców :)
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wybacz ale nie sądzę, żeby udało ci się pokonać w serii 4b/2m 5,6km... Jesli to było 30min czyli 6 powtórzeń to łącznie z marszem musiałbyś poruszać się ze średnim tempem 5:35/km, a to jest taki trochę bardziej żwawy trucht ;)

Obstawiam, że ci gps zgłupiał ;)
Awatar użytkownika
blackfish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ale 6 x 4b/2m to jest 36 min., nie 30 min., więc jakieś 6:26/km, co jest już możliwe :lalala:
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

chodziło mi o 5 powtórzeń, bo z tego co pamiętam to te plany bazowały na 30min treningu
Awatar użytkownika
blackfish
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Skoor pisze:chodziło mi o 5 powtórzeń, bo z tego co pamiętam to te plany bazowały na 30min treningu
Nie. Tzn. tak :hejhej: Bazuje na 30 min., ale na 6 razy po 5 min., więc można też założyć, że pytający dalej robi 6 powtórzeń, ale 4/2, więc mi wyszło 36 min.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

My pitu pitu a zwłoki stygną :spoczko:

Czy 5 czy 6 to się musi wypowiedzieć kolega który pyta, a kto pyta ten smierdzi serem :bum:
Szymon_
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jest czasem 36 minut,ale srednio ok 34,bo zawsze gdzies te 15s czy 20 staram sie wiecej biegac.I biegam z psem,jak on sie zatrzymuje na jakis temat zrobic to przedluzam sobie o 40s.
ODPOWIEDZ