Powrót po kontuzji - proszę o rady

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Kwenk
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

pilzz pisze: A gdzie jest napisane,że wsparcie nie ma znaczenia?Ma znaczenie,ale w tym sensie,że jest zbędne,a nawet kontuzjogenne.
To,że zaczniesz jakiś niewielki odcinek spadać na piętę to nie koniec świata.Ile razy tak pobiegniesz 1x/miesiąć,dwa?
No i co z tego,kontuzji od tego nie złapiesz.Tym bardziej,że będziesz biegał butach dobrze amortyzowanych.
Każde wsparcie w bucie ogranicza ruch stopy,co przyczynia sie do braku pracy przez nią,a w ostateczności braku wzmocnienia jej mięśni i ścięgien.
Cytując bardziej doświadczonych kolegów z forum;buty mają nam jak najmniej przeszkadzać.
Poczytaj to,najdziesz tu kilka dobrych porad

http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=25&id=6042
Dzięki, już rozumiem Twoją ideę i myślę, że ją podzielam.
Mógłbyś się odnieść jeszcze do stwierdzenia, że "EB2 będą dla mnie złe, gdyż pogłębiają pronację"? Ja na pewno pronuję prawą stopą, lewą albo w niewielkim stopniu. albo byłaby to fizjologiczna pronacja. W NB1080 w badaniu funkcjonalnym pronowałem oboma stopami, prawą mocniej. Ale w EB2 pronowałem prawą porównywalnie jak w NB (miałem momentami nawet wrażenie, że nieco mocniej), ale lewa była super neutralna. EB2 były dla mnie wygodnymi butami i rozważam też ich kupno (wraz z 2, innym modelem, jakimś sugerowanym przez Ciebie, tylko trochę boję się tych Free ze względu na podeszwę, która wszystko zmieści między nacięciami).
W niedzielę idę do sklepubiegacza i coś pomierzę.
E: o co chodzi z tą technologią Flyknit? Skarpetek się wtedy nie zakłada? :D
PKO
pilzz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44,39

Nieprzeczytany post

Eb2 mają klin pod piętą,który ma wspomagać osoby nadmiernie pronujące.Dotyczy to osób lądujących na pięcie.Ty biegasz na śródstopiu i nie rozumię po co chcesz kupić buty,które po pierwsze są drogie,po drugie są sztywne(stopa nie pracuje),po trzecie mają klin blokujący naturalny ruch stopy czyli pronację.To,że pronujesz to nie jest wada tylko twój naturalny ruch stopy podczas amortyzacji.Zauważ,że piłkarze ręczni mają dysbalans mięśniowy polegający tym,że np.praworęczni mają mocną prawą stronę tółowia i mocną lewą nogę.Nawet jak trenowałeś kilkanaście lat temu ten układ tak już się rozwinął i stąd nierówności w prawidłowym lądowaniu pomiędzy stopami.Ja supinuję mocniej prawą nogą,jak mnie boli kolano to też prawe,czuję bardziej słabszą stronę.Dlatego ćwiczenia ogólnorozwojowe są niezbędne dla wzmocnienia i wyrównania różnicy w rozwoju układu m.-szkieletowego.

Jeżeli buty z amortyzacją to zamiast EB2 lepiej Puma Faas 500 można je dostać nawet za 159zł.
Albo Sacony Kinvara
Drugie,które maja być bardziej minimalistyczne,to zamiast Nike Free 4.0 mogą być Flyknit .Flyknit widziałem już nawet za 200zł.
Można w nich biegać w skarpetkach jak i bez.Najnowsza wersja Free i Flyknit Free mają podeszę o kształcie plastra miodu.Niemożliwe żeby coś tam się napchało.W cenie EB2 masz dwie pary butów.Z większą i mniejszą amortyzacją i minimalnie ingerujące w układ ruchu podczas biegania.
rufuz

Nieprzeczytany post

Rzadko kiedy robie "dobry usmiech do zlej gry" wiec bede szczery i powiem tak: bylo juz mnostwo podobnych osob nie tylko na tym forum i najczesciej tak szybko jak zaczynali "kariere" z bieganiem, tak szybko konczyli.
pilzz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44,39

Nieprzeczytany post

rufuz pisze:Rzadko kiedy robie "dobry usmiech do zlej gry" wiec bede szczery i powiem tak: bylo juz mnostwo podobnych osob nie tylko na tym forum i najczesciej tak szybko jak zaczynali "kariere" z bieganiem, tak szybko konczyli.
Pewnie największą przyczyną rezygnacji z biegania to kontuzje.Możliwe,że kolega Kwenk po zwalczeniu kontuzji i doboru odpowiednich dla Niego butów będzie mógł cieszyć się bieganiem bez stresu związanego z nieodpowiednim doborem butów.A i tak wiadomo,że każdy musi "wybiegać swoje"aby wiedzieć czego
Kwenk
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

rufuz pisze:Rzadko kiedy robie "dobry usmiech do zlej gry" wiec bede szczery i powiem tak: bylo juz mnostwo podobnych osob nie tylko na tym forum i najczesciej tak szybko jak zaczynali "kariere" z bieganiem, tak szybko konczyli.
Co sugerujesz wobec tego? :taktak:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ